Kaplan en Mannsverk uitblinkers bij winst op FC Utrecht: 2-0

Ajax begon om 12.15 uur in de eigen Johan Cruijff Arena met een 541-opstelling. Zou Cruijff trots zijn op zijn voormalige pupil John van ’t Schip? Kaplan maakte zijn debuut in de Ajax-basis. Op het middenveld waren er plaatsen ingeruimd voor Henderson en Mannsverk. Ook Taylor en Hlynsson waren van de partij. Spits Brobbey was omringd door zeer weinig creatief vermogen.

Eerste kwartier gebeurde er niet veel. In de 19e minuut speelde Henderson de balvaste Brobbey in, die vervolgens Taylor in stelling brengt. De hoek was uiteindelijk te moeilijk om een goed schot te produceren. Na een half uur kregen Gooijer en Brobbey wat kansjes, maar ook Utrecht was gevaarlijk via Lammers en Boussaid. In de 39e minuut kwam Ajax op voorsprong. Kaplan gaf een prachtige dieptepass op Sosa die vervolgens Brobbey alleen voor doelman Branderhorst zette. De Ajax-spits schoof de bal door de benen van de goalie: 1-0. Tevens de ruststand. De 541-opstelling zorgde voor een saaie wedstrijd, maar ook weinig kansen tegen. Dat is wel eens anders geweest.

Tweede helft begon voor Ajax zonder wissels en het beeld van de eerste helft werd doorgetrokken in de tweede helft. Henderson probeerde het in de 55e minuut vanaf een meter of 25, maar zijn schot kon makkelijk gepakt worden door Branderhorst. Vijf minuten later liep Viergever de voorzet van Sosa bijna in eigen doel. In de daaropvolgende corner verzuimde Brobbey de score alsnog te verdubbelen.

Ajax werd de laatste 20/25 wat minder en Utrecht kwam beter in de wedstrijd. Toch dacht Van ’t Schip nog niet aan wisselen. Maar Ajax kwam in de 77e minuut in veilige haven, leek het. Een lange bal kwam terecht bij Brobbey en Taylor. Beide spelers gingen de combinatie aan die eindigde bij Taylor die alleen voor Branderhorst, weer door de benen, afwerkte: 2-0! Ondertussen werd de moegestreden uitblinker Mannsverk afgelost door Van den Boomen.

Maar de zachtaardige Rensch moest het in de 80e minuut weer spannend maken door een compleet onnodige rode kaart te pakken. Van ’t Schip greep in door de zwakke Hlynsson te wisselen voor Medic. Al moet gezegd worden dat de scheidsrechter van vandaag een enorme zwakke indruk maakte. Typische non-karakter. Hij gaf echter wel negen minuten extra tijd. Schandalig. Henderson ging voorop in de strijd door het blijven opjagen van tegenstanders en zelfs de keeper. Ajax haalde de drie punten en de nul (tegendoelpunten). Of het aan het systeem lag? Misschien. Maar mijn inziens vooral op de goede voetballers Kaplan en Mannsverk.

Aanvang:  12.15 uur – Scheidsrechter: Van der Eijk

Scoreverloop:

1-0, Brobbey (39)

2-0, Taylor (77)

Ajax: Ramaj; Gooijer, Rensch (rood), Kaplan, Hato, Sosa; Henderson, Mannsverk (geel) (Van den Boomen/78), Taylor (Tahirović/90), Hlynsson (Medic/84); Brobbey (Akpom/90).

Wissels Ajax: Rulli, Gorter, Akpom, Forbs, Medić, Rijkhoff, Van den Boomen, Fitz-Jim, Tahirović.

FC Utrecht: Branderhorst; Ter Avest (Bozdogan/67), van der Hoorn, Viergever, El Karouani (Iqbal/66); Toornstra (Jensen/66), Flamingo (geel), Fraulo; Azarkan (geel) (Okkels/46), Lammers, Boussaid (Van der Haar/85).

Wissels FC Utrecht: Barkas, Nijhuis, van der Maarel, Bozdogan, Jensen, Iqbal, Blake, Okkels, Vesterlund, Lidberg, van de Haar.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.