Kudus helpt Ajax aan benauwde zege in Enschede en bekert verder

Na overwinningen op Excelsior en Cambuur heeft John Heitinga nu ook de eerste serieuze uitdaging tot een goed einde weten te brengen. Op bezoek in Enschede wisten de Amsterdammers FC Twente uit te schakelen in de beker. In de Grolsch Veste golfde het spel op en neer. De thuisploeg kreeg daarin de beste kansen, maar alleen Kudus wist het net te vinden.

Ook in zijn derde wedstrijd als hoofdcoach van Ajax 1 zag John Heitinga geen reden om aan zijn elftal te sleutelen. De nog ongeslagen trainer ging uit van eigen kracht en vond het dus niet nodig om Edson Álvarez terug te halen naar het middenveld. Kenneth Taylor kreeg als opdracht mee om de bewaker te zijn op de 6-positie. ‘Als de restorganisatie goed staat, ga ik ervan uit dat wij voetballend het verschil zullen gaan maken,’ aldus Heitinga.

Geknoei van Timber en Álvarez

In het eerste kwartier had Heitinga het gelijk aan zijn zijde, maar moest toch zijn hart vasthouden toen Timber de bal knullig verspeelde. Vooral omdat Álvarez de ontsnapte Virgil Misidjan op nogal opmerkelijke en vooral opzichtige wijze probeerde af te stoppen. De Mexicaan kwam er mee weg en won zo genoeg tijd om Timber de kans te geven om zijn fout te herstellen.

Twente zag dit moment van onrust als een goed moment om wat meer uit de schulp te kruipen, en dat was niet zonder resultaat. Ajax-huurling Salah-Eddine dwong Gerónimo Rulli tot een redding en oud-Ajacied Václav Černý krulde de bal net naast. Ajax zette daar pas na ruim een half uur spelen echt wat tegenover toen Berghuis het van afstand probeerde. Unnerstall liet zich echter niet verrassen door de listige stuit.

Ajax verprutst spaarzame kans

Pas toen de rust in zicht kwam, leek de eerste echt grote kans voor Ajax zich te gaan aandienen. De met veel energie spelende Mohammed Kudus draaide knap weg bij zijn man en stuurde Devyne Rensch de diepte in. De rechtsback kreeg zo dé kans om een medespeler in scoringspositie te brengen, maar zijn voorzet ging aan alle meegekomen Ajacieden voorbij.

Ook na de thee had Ajax moeite om Twente uit het eigen strafschopgebied te houden. De Tukkers hielden de druk er goed op en kwamen er een aantal keer gevaarlijk doorheen. Toch was het Ajax dat bijna op voorsprong kwam toen Lars Unnerstall zich verslikte in een schot van Taylor. De doorgaans zo betrouwbare doelman verwerkte de bal half, maar zag de bal tot zijn grote opluchting net naast gaan.

Kudus schiet Ajax verder in de beker

Na een kwartier spelen in de tweede helft ging de Twentse storm enigszins liggen. Hierdoor kon Ajax wat meer gaan voetballen en kwamen er ook kansen. Zo probeerde de voor Klaassen ingevallen Francisco Conceição het met een fraaie omhaal en zagen Berghuis en Bergwijn hun pogingen gekeerd worden door Unnerstall.

De voorsprong voor Ajax kwam er uiteindelijk toch. Met nog twintig minuten op de klok leverde een langlopende aanval eindelijk het gewenste resultaat op. Via Conceição en een fraaie pass van Tadic kwam de bal bij de Kudus. De Ghanees worstelde zich voorbij Max Bruns en kon vervolgens Ajax van dichtbij op voorsprong zetten.

Heitinga blijft ongeslagen

In de slotfase probeerde Twente met een slotoffensief nog een verlenging uit het vuur te slepen, maar grote kansen op de gelijkmaker bleven uit. Zo bekert Ajax verder en blijft Heitinga ongeslagen als trainer van Ajax.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink