Marijn Beuker: ‘Snel succes is niet het beste succes’

Marijn Beuker is sinds 1 december 2023 gestart bij Ajax als directeur voetbal en heeft sindsdien al bakken werk verzet. Hij is verantwoordelijk om de jeugdopleiding zo goed mogelijk te laten aansluiten op het eerste elftal. “Wat is het Ajax-voetbal tot in details uitgewerkt? Hoe ontwikkel je Ajax-spelers daarin? Wat betekent dat voor het leerplan in de onderbouw, middenbouw en bovenbouw? Hoe willen we dat trainbaar maken? Die onderwerpen hebben we besproken met de trainers en die zijn we de laatste weken aan het uitvoeren in de praktijk”, vertelt hij over zijn eerste half jaar in Amsterdam.

“Alles gaat volgens een specifieke manier, zodat het vanaf de O8 tot aan het eerste elftal op dezelfde manier verloopt”, vervolgt hij op de clubsite van de Amsterdammers. Beuker is voorstander van de geleidelijkheid. “Maar dat wil niet zeggen dat het effect op spelers direct is te zien. Opleiden en ontwikkelen is iets van de lange adem. Opleiden is een marathon, geen sprint. De manier van werken moet zorgen voor langzame progressie, dat is namelijk de beste progressie. Snel succes is niet het beste succes, zeg ik altijd.”

Hij heeft duidelijk goed nagedacht over hoe een Ajax-speler is. “Het Ajax-voetbal draait om spelers die alle voetbalgedragingen leren herkennen. En meester te zijn over tijd en ruimte, maar daarin wel zelf oplossingen vinden. Spelers moeten technisch en inzichtelijk sterk zijn in ieder scenario. Onze rol is daarin zoals vroeger meer begeleidend, in plaats van voorzeggend.” Spelers worden dus minder gepamperd. “De spelers moeten zelf de puzzel leggen en trainers moeten de voorwaarden daarvoor creëren. Spelers mogen niet op de automatische piloot spelen. Een aantal van deze principes komen uit de straatvoetbalcultuur. Wij willen die ouderwetse cultuur in een nieuw jasje steken.”

Alles draait dus om het proces en de lange adem. “Voor ons als technische staf betekent het niet dat wij keuzes maken om per se kampioen te worden. Dan verkies je de korte termijn boven de lange termijn. Winnen is het gevolg van fantastisch proces. Wat wij doen moet van de hoogst mogelijke kwaliteit zijn, van het eerste elftal tot aan de O8. Als we dat doen, wordt winnen een gevolg. En vanuit daar wil je dat er zoveel mogelijk talenten doorbreken in Ajax 1 en vervolgens in Europese topcompetities.”

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.