Michael van Praag: ‘Er heeft niks meer gespeeld’

Michael van Praag ontkent dat de ‘aandelenaffaire’ is gebruikt om Alex Kroes de deur uit te werken omdat er veel ontevredenheid was over zijn functioneren. Kroes zou zijn stempel namelijk al flink hebben gedrukt en veel posities zouden onder druk staan. “Er heeft niks meer gespeeld. Het is juist goed dat er iemand bij Ajax komt die de kussens opschudt. Dat dit nu gebeurt, hoop je in je stoutste dromen niet”, zo vertelt Van Praag aan de NOS. 

“Het is een hartverscheurende beslissing. Je hebt het namelijk over iemand die je graag mag en die een fantastische indruk heeft gemaakt”, zo gaat de voorzitter van de RvC verder. “Wij nemen nu een maatregel die de enige oplossing is. Je kunt geen directeur hebben die verdacht wordt van handel met voorkennis. We hebben gekeken naar andere mogelijkheden, het uitdelen van een boete bijvoorbeeld, maar dat is niet uit te leggen.”

Kroes gaat in beroep tegen het besluit. “Hij legt nu de schuld bij de rvc, dat is een beetje makkelijk. Maar wij hebben niet gehandeld met voorkennis, dat doet hij. Bij de rvc was bekend dat hij 42.500 aandelen had, maar we wisten niet dat hij ze net gekocht had. Hij heeft namelijk niet gezegd wanneer hij ze gekocht heeft en nee, dat hebben wij ook niet gevraagd. Wij hadden het ook moeten weten, maar je vertrouwt ook mensen. Of we naïef zijn geweest? Dat weet ik niet, maar bij een nieuwe CEO gaan we dat dus op een hele andere manier doen.”

Kroes zal hoe dan ook niet terugkeren als algemeen directeur, zo laat Van Praag weten. Mocht Kroes door de AFM in het gelijk worden gesteld, dan kan hij mogelijk geld claimen bij Ajax over zijn ontslag, maar zijn functie krijgt hij niet terug. Ajax gaat dus op zoek naar een nieuwe algemeen directeur.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.