Mislintat dulde geen tegenspraak

Sven Mislintat ging volledig zijn eigen gang in zijn tijd bij Ajax als technisch directeur. Dat verklaart RvC lid Leo van Wijk op de Buitengewone Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA). “Hij was niet erg transparant in zijn handelen en ook niet sterk in het vastleggen met wie hij had gesproken en wat het doel van die gesprekken was. Dat stond in zijn contract, dus dat had hij wél moeten doen. Er is geschreven dat hij solistisch handelde, dat is waar, maar een andere typering past nog beter: dominant. Hij duldde geen tegenspraak.”

Van Wijk gaat nog verder. “De heer Mislintat had geen hoge pet op van de scouting, die vond hij old school. Hij was een datameneer. Hij ging af op de data die hij verzamelde. Dan gaat het erom wat je daarmee doet, met die data. Maar dat liet hij niet over aan de trainer, de scoutingsafdeling, aan niemand. Dat deed hij zelf. En hij was verdomd goed in het presenteren, vol overtuigingskracht, onderbouwd met feiten presenteerde hij zijn transfervoorstellen bij de directie en rvc. Er waren geen mensen die inhoudelijk konden beoordelen of zijn verhaal klopte of niet. Hij verkocht het prima. Wanneer vind je dat uit dat de voorstellen die hij zo mooi presenteerde drijfzand waren, dat er geen balans was? Dat merk je pas als het elftal gaat voetballen.”

Hij vindt het onterecht dat de RvC wordt verweten dat ze niet hebben ingegrepen. “Er was één primaire verantwoordelijke en dat was de heer Mislintat. Anderen de schuld geven is onterecht en zinloos. De financieel directeur en de rvc gaan niet over het voetbalinhoudelijke oordeel. Het is uitermate storend en ergerlijk, en dan houd ik me nog in, dat die opmerkingen gemaakt worden over het transferproces door mensen die de feiten niet kennen. Of de feiten wél kennen en ze bewust verdraaien. Het is niet de taak van de rvc om transfervoorstellen inhoudelijk te beoordelen, dat kunnen ze helemaal niet. Ze daar achteraf op afrekenen, daar zakt m’n broek van af.”

En Jan van Halst? Hij was toch de man met ‘voetbalverstand’ in de rvc? Had hij dan niet kunnen ingrijpen? “Jan was nét benoemd, kende de organisatie niet en was niet goed ingewerkt. Dan duurt het even voor je precies weet hoe de vork in de steel zit. Hij zag pas later dat in het afstemmingsproces bepaalde mensen niet serieus werden genomen en hij liep tegen een situatie aan waarbij er aanzienlijke discussies waren tussen de trainer en de td. Dan kun je zeggen: dat was een ervaren en goed ingewerkte man niet overkomen, maar ik kan heel goed begrijpen dat Jan in zijn situatie daar pas later achter is gekomen.”

Lees het volledige statement op VI PRO!

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.