Niet groots Ajax wint makkelijk van RKC en komt dichterbij derde plek

Door het puntenverlies van FC Twente en AZ Alkmaar kon Ajax dichterbij de derde plaats komen. Maar of dat zou gaan gebeuren vandaag om 16.45 uur in de Johan Cruijff Arena? De Amsterdammers traden aan zonder Sutalo. De Kroatische verdediger was nog niet fit. Daardoor maakte Gooijer zijn basisdebuut. Rensch schoof door naar het centrum.

De eerste kans van de wedstrijd was voor Ajax. Na een voorzet kaatste Brobbey goed op Berghuis maar de middenvelder mikte net van buiten de zestien naast het RKC-doel. Even later waren dit duo weer belangrijk voor Ajax. Berghuis zette voor, Bergwijn kopte terug op Brobbey die de bal hoog in het doel bracht: 1-0 na zeven minuten en tevens de tiende goal van Brobbey dit seizoen. Ajax was duidelijk de betere ploeg, maar de Amsterdammers hadden in Martha een zwakke plek.

In de veertiende minuut kwam RKC weer op gelijke hoogte. Door enorm gerommel in de Ajax-defensie kwam de bal gelukkig voor de voeten van Kramer die de gelijkmaker in het doel schoof. Een tegenvaller en de zoveelste onnodige tegengoal dit seizoen. Daarna bleef Ajax wel de overheersende ploeg maar het spel werd iets minder. Wel raakte Ajax via Berghuis in de dertigste minuut nog de lat. Toch was het weer Ajax die op voorsprong kwam. Taylor gaf de bal aan Brobbey en die werd voor de verandering niet teruggefloten toen hij zijn lichaam gebruikte, de Ajax-spits draaide goed weg en schoot hard langs Vaessen: 2-1! Dit was tevens de ruststand. Ajax was zeker nog niet in veilige haven. RKC creëerde niet veel, maar dit matige en labiele Ajax krijgt dit seizoen bijna gemiddeld twee doelpunten per wedstrijd tegen.

Blijkbaar was coach Van ’t Schip nog wel tevreden over al zijn spelers, want het team begon zonder wijzigingen aan de tweede helft. Debutant Gooijer moest er al snel uit na een blessure. Gaaei was zijn vervanger. Het eerste kwartier van de tweede helft was niet best.

Het tweede kwartier begon echter goed. De bal kwam min of meer per toeval bij Hlynsson. De IJslander schot vanaf randje zestienmeter verdekt goed in de hoek: 3-1. Het niet sprankelende Ajax leek in veilige haven. Ajax kreeg twintig minuten voor tijd nog de kans op de vierde goal, maar Brobbey miste de penalty. De wedstrijd was saai en kwaliteitsarm. Gelukkig kon RKC ook niet veel uitrichten. Van ’t Schip bracht nog Forbs en Banel voor de moegestreden Hlynsson en Brobbey. Berghuis scoorde zijn tweede goal van het seizoen (weer tegen RKC), na een counter kreeg de middenvelder de bal van Forbs en de routinier zorgde voor de 4-1. Dit was tevens de eindstand. Ajax was niet goed, maar dit zal het hele seizoen wel het probleem blijven. Hopelijk komen er snel wat spelers terug van hun blessures en is Henderson een echte versterking.

Aanvang:  16.45 uur – Scheidsrechter: Nijhuis

Scoreverloop:

1-0, Brobbey (7)

1-1, Kramer (14)

2-1, Brobbey (34)

3-1, Hlynsson (64)

4-1, Berghuis (87)

Ajax: Ramaj; Gooijer (Gaaei/52), Rensch, Hato, Martha; Tahirović (geel), Taylor, Hlynsson (Forbs/79); Berghuis, Brobbey (Banel/82), Bergwijn.

Wissels Ajax: Rulli, Gorter, Gaaei, Forbs, Kaplan, Salah-Eddine, Medić, Fitz-Jim, Banel, Misehouy.

Opstelling RKC Waalwijk: Vaessen; Gaari, Lelieveld (Lokesa/62), Adewoye, Van den Buijs, Meijers (Niemeijer/76); Roemeratoe, Seuntjens (Min/82), Oukili; Cleonise (Takidine/82), Kramer (Lutonda/76).

Wissels RKC Waalwijk: Houwen, Spenkelink, Bakkali, Felida, Lokesa, Lutonda, Min, Niemeijer, Stevanović, Takidine, Vroegh.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.