Ondanks onnodige tegengoals makkelijke winst Ajax tegen Heerenveen

Ajax startte de moeilijke uitwedstrijd tegen Heerenveen zonder Davy Klaassen. Vanwege tactische redenen was Kenneth Taylor de vervanger van de routinier. Ajax-coach Heitinga verwachtte een afwachtend en counterend Heerenveen. Er werd eindelijk weer eens op een normaal tijdstip (14.30) afgetrapt.

De eerste minuten was het aftasten, maar Ajax was snel de betere en dat resulteerde al in de 10e minuut in een voorsprong voor de Amsterdammers. Berghuis stuurde Alvarez weg, de Mexicaan stoomde op naar rand zestienmeter en gaf de bal aan Tadic, die verspeelde de bal, maar die kwam toch terecht bij Kudus en hij schoof beheerst binnen: 0-1. Vijf minuten later was het al 0-2! Vanaf de linkerkant kwam de bal via-via bij opnieuw Alvarez terecht en de Mexicaan schoot vanaf rand 16 prima in de linkerhoek. En de koek was nog niet op, want drie minuten later stond het 0-3! Wijndal kwam op, gaf de bal aan Tadic en mr. assist (zijn 18e!) had weer een prachtige voortzetting. Deze keer op Bergwijn, die twee Heerenveen-verdedigers te snel af was en rustig afrondde.

Na die krankzinnige tien minuten (10, 16, 19) deed Ajax het rustiger aan, maar bleef het de bovenliggende partij. In de 28e minuut resulteerde dat in een mooie solo van Bergwijn, maar de linksbuiten beloonde zich niet door op de paal te schieten. Sahraoui legde in de 33e minuut Rensch neer en Manschot gaf een penalty, maar de VAR draaide dit terug tot een vrije trap. Die werd naast geschoten door Tadic. Heerenveen mocht niet klagen met een achterstand van drie doelpunten. Heerenveen-trainer Van Wonderen greep daarna in met een drievoudige wissel.

Dat resulteerde toch in de 1-3. De bal werd niet goed weggewerkt door de Ajax-verdediging en werd weer hoog ingezet waar een ongedekte Van Amersfoort een slecht gepositioneerde Ajax-keeper Rulli verraste. Toch weer een beetje spanning in de wedstrijd. 1-3 was tevens de ruststand.

Ajax begon ongewijzigd aan de tweede helft. De eerste vijf minuten waren rommelig, maar daarna pakte Ajax de draad weer op en zorgde Taylor met een droge schuiver voor de 1-4 (52e minuut). Een harde dreun voor Heerenveen, maar Alvarez leek het weer spannend te maken door de bal te verspelen en een penalty te veroorzaken. Maar de beslissing werd terecht teruggedraaid, want de Mexicaan raakte de Heerenveen-speler niet. Heerenveen bleef aanvallen en Ajax verslapte wat en dat resulteerde in de 62e minuut in een grote kans voor Heerenveen, maar Rulli redde knap.

Heitinga wisselde in de 66e minuut. Brobbey kwam in het veld voor Bergwijn. Zijn eerste wapenfeit was een kopbal op de lat in de 73e minuut. De storm van Heerenveen was gaan liggen en Ajax leek de wedstrijd makkelijk uit te spelen. Leek, want Ajax (Lees: Rulli) hielp ze weer in de wedstrijd. Weer werd een bal het strafschopgebied ingepompt en weer zag Ajax-keeper Rulli er niet goed uit. Hij kwam weer te laat bij de bal en Van Hooijdonk zorgde voor de 2-4.

Bij deze stand bleef het. Positief waren de goals en de eerste 40 minuten, maar de makkelijk weggegeven goals moeten Heitinga toch aan het denken zetten. Op naar volgende week. Dan staat de Klasssieker Ajax – Feyenoord op het programma.

Aanvang: 14.30 uur – Scheidsrechter: Manschot

Scoreverloop:

0-1, Kudus (10)

0-2, Alvarez (16)

0-3, Bergwijn (19)

1-3, Van Amersfoort (42)

1-4, Taylor (52)

2-4, Van Hooijdonk (79)

sc Heerenveen: Mous; Van Ewijk, Bruma (Van Ottele/83), Bochniewicz, Köhlert; Tahiri (Halilovic/64), Olsson (Haye/37), Al Hajj (Van Hooijdonk/37); Nunnely (Timossi/37), Van Amersfoort (geel), Sahraoui (geel).

Wissels sc Heerenveen: Bekkema, Klaverboer, Ali, Van Ottele, Van Aken, Kaib, Haye, Halilovic, Van Hooijdonk, Timossi, Colassin.

Ajax: Rulli; Rensch, Timber (geel), Bassey, Wijndal; Taylor, Álvarez, Berghuis (geel); Kudus, Tadić, Bergwijn (Brobbey/66).

Wissels Ajax: Stekelenburg, Pasveer, Klaassen, Brobbey, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Baas, Regeer, Fitz-Jim, Conceicao, Hato.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.