‘Reactie’ Ajax: 0-0 tegen AZ; tweede plek verder uit zicht

Na de dubbele dreun tegen PSV (3-0 nederlaag in de competitie en het verlies in de bekerfinale) moest Ajax vanavond om 21.00 uur aantreden tegen AZ Alkmaar. Wil Ajax de derde plek behouden en het PSV nog moeilijk maken voor de tweede plek dan zou er vanavond in de Johan Cruijff Arena moeten worden gewonnen van de Alkmaarders.

Ajax deed dat met Rensch en Taylor in de basis. De laatste was terug van de schorsing. Ook Kudus was terug en dat kwam goed uit, want de Ghanees nam de plek in van de geblesseerde Berghuis. De eerste mogelijkheid voor Ajax was voor Brobbey in de vijfde minuut. De spits kopt de bal op aangeven van Bergwijn in de handen van Ryan. Kudus kreeg drie minuten later de kans op de openingstreffer. Na een mogelijkheid voor Brobbey, kwam de bal bij de Ghanees terecht. Vanaf randje zestien krulde hij de bal net langs de verkeerde kant van de paal. AZ kon er ook twee kansen tegenover zetten. Hato speelde goed, maar het middenveld liet zich weer eens veel te weinig zien in het eerste kwartier.

In het tweede kwartier kreeg AZ een grote kans via Sugawara en Reijnders, maar Rulli redde Ajax weer eens. Ook Ajax liet zich niet onbetuigd nadat Bergwijn met zijn specialiteit, vanaf links met zijn rechterbeen schieten, keihard op de kruising schoot. Maar tussen minuut 15 en minuut 30 gebeurde er niet veel. Duidelijk was wel weer dat Ajax een onevenwichtige ploeg heeft zonder enige chemie tussen de spelers. Zo ook de laatste 15 minuten van de eerste helft: er zit helemaal niets in deze ploeg. Dat Heitinga serieus wordt of werd overwogen als trainer voor Ajax 1 is ridicuul. Brobbey miste drie minuten voor rust weer eens een bijna niet te missen kans. In de rebound raakte weer Bergwijn het houtwerk. Ruststand: 0-0.

Heitinga greep in en wisselde Kudus in voor Wijndal. Daarom ging Hato centraal in de verdediging spelen, Alvarez schoof door naar het middenveld. Bergwijn (rechts) en Tadic (links) werden de buitenspelers. Bergwijn ging door, maar werd neergelegd door Hatzidiakos  die dat moest bekopen met de eerste gele kaart van de wedstrijd. De vrije trap dik 20 meter voor de goal leverde niets op.

Daarna was het weer niet veel. Tekenend was dat Brobbey weer eens in de weg liep toen Klaassen wilde aanleggen voor een schot. Ajax kreeg wel kansen, maar de afronding liet veel te wensen over bij o.a Taylor. Heitinga wisselde weer eens en bracht een kwartier voor tijd Sanchez en Conceicao voor Rensch en Klaassen. Lahdo schoot AZ bijna op voorsprong, maar de invaller raakte de binnenkant van de paal. Bergwijn kreeg weer eens een grote kans, maar het afwerken van de recordaankoop was weer eens ridicuul amateuristisch.

Je kunt er nog een heel verhaal over schrijven, maar het is duidelijk waar het allemaal aan ligt. Ajax heeft veel te lang gewacht met een aanstellen van een TD, liet Huntelaar en Hamstra falen met het aankoopbeleid, liet Schreuder veel te lang zitten, Heitinga een zwakke tussenpaus die serieus dacht dat hij trainer van Ajax 1 zou kunnen worden en het resultaat is een spelersgroep zonder enige kraak of smaak. Ajax staat met nog drie wedstrijden te gaan vijf punten achter PSV, dus de tweede plek is bijna niet meer bereikbaar. Twee punten nog wel voor op AZ in de strijd om de derde plek. Een waardeloos seizoen dus. Ajax zal volgend seizoen helemaal opnieuw moeten beginnen. Hopelijk zonder Heitinga en zeker zonder Van der Sar.

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Makkelie

Scoreverloop: –

Ajax: Rulli; Rensch (Sánchez/74), Timber, Álvarez, Hato (geel); Klaassen (Conceição/74), Tadic, Taylor; Kudus (Wijndal/46), Brobbey, Bergwijn.

Wissels Ajax: Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Wijndal, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Baas, Regeer, Conceição, Godts, Vos.

AZ Alkmaar: Ryan; Sugawara, Beukema, Hatzidiakos (geel), Kerkez; Odgaard (Lahdo/40), Reijnders, Mijnans (Mihailovic/78) (geel)), Clasie; Van Brederode, Pavlidis (Meerdink/78).

Wissels AZ Alkmaar: Verhulst, Deen, Mihailovic, Lahdo, Bazoer, Vanheusden, Buurmeester, De Jong, M. de Wit, Meerdink, Goes.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.