Rob Jansen: ‘Het complete voetbalhart is uit Ajax gesneden’

Rob Jansen luidt de noodklok met betrekking tot de toekomst van Ajax. “Als je zoals ik nationaal en internationaal meer dan veertig jaar in de voetballerij meeloopt en een verontrustende trend ziet, mag je weleens oordelen, vind ik”, zo zegt de zaakwaarnemer van John Heitinga in De Telegraaf. “Bergkamp is weg, Jonk is weg, Overmars is weg, Van der Sar is weg, Blind is weg, Frank de Boer is weg, Winston Bogarde is weg, Michael Reiziger is weg, Gerald Vanenburg is weg, Said Ouaali is weg, Heitinga moet weg. John is de laatste der Mohikanen. Ja, Klaas-Jan Huntelaar is er nog, maar die is naar de jeugd gedegradeerd.”

Jansen was nauw betrokken bij de fluwelen revolutie in 2010 die in gang werd gezet door Johan Cruijff. “Johan en ik zaten op één lijn. We vonden dat er in een beursgenoteerde betaald-voetbalorganisatie wel een balans moet zijn. De voetballerij moet de kern vormen en daarnaast heb je specialisten, zoals een goede financieel en commercieel directeur nodig.” Inmiddels is van die kern van de voetballerij nog bar weinig over, zo concludeert hij. “De voetballers en anderen met Ajax-dna, die de club de laatste tien jaar weer successen hebben bezorgd, zijn inmiddels opgegeten door de corporate-jongens en -meiden, de zakenmensen van buiten de sport. En ik wil niet zeggen dat die mensen slecht zijn. Dat is niet waar. Ze moeten alleen of niet op die posities zitten of er moet balans zijn.”

De Hagenees vindt dat Ajax een gevaarlijk spel speelt. “De voetballers zijn wég. Tot op de dag van vandaag is er geen hoofd opleidingen, is er geen trainer, zijn er geen assistenten, video-analisten, et cetera, et cetera. Wat er nu aan de hand is, is in de geschiedenis van Ajax nog niet voorgekomen. Het complete voetbalhart is uit Ajax gesneden. Een topclub heeft mensen nodig bij wie het voetbal door de aderen stroomt én specialisten. Maar bij Ajax is die balans compleet verdwenen. Corporate maakt van de club van de eigenzinnige Cruijff binnen de kortste keren een eenheidsworst.”

Lees het hele interview hier.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.