Te licht Ajax doet zijn best, maar verliest weer van Brighton: 0-2

Kan Van ’t Schip ook voor de eerste Europese zege zorgen van dit seizoen? Na de winstpartijen tegen FC Volendam en Heerenveen stond om 18.45 uur het Engelse Brighton op het programma voor Ajax. In de Johan Cruijff Arena startten de Amsterdammers met Rensch als linksback en Vos (vervanger van de licht geblesseerde Van Boomen) in de basis.

De eerste vijftien minuten was Ajax best lekker bezig en had de ploeg enkele mogelijkheden, maar het goede gevoel werd vrijwel daarna teniet gedaan door Vos die een verkeerde breedtepass gaf. Adingra stak vervolgens Fati weg. Laatstgenoemde rondde beheerst af: 0-1. Het momentum was daarna wat weg. Toch bleef de jonge ploeg het proberen maar tot grote kansen kwam het niet. Brighton overigens ook niet behalve een kansje in de blessuretijd.

Ajax begon de tweede helft zonder de weer falende Taylor. Trainer Van ’t Schip wisselde hem in voor de aanvaller Akpom. Beide omzettingen werden met gejuich ontvangen. De omzetting had niet het juiste effect, want Ajax verloor daardoor de grip op het middenveld. Via Fati kwam de bal bij Adingra en het stond in de 53e minuut 0-2. Brighton was effectief. In de 57e minuut probeerde Van ’t Schip het om te zetten door een dubbele wissel uit te voeren: Sosa en Forbs kwamen in het veld voor Gaaei en Hlynsson. Brighton bleef echter sterker en de wedstrijd leek dood te bloeden gezien ook de stilte op de tribunes.

Tahirović kwam in de 73e minuut de ongelukkige Vos aflossen, maar veel hielp het allemaal niet meer. Ajax had door al de wisselingen geen patronen meer. Toch wist Brobbey nog de paal te raken en rolde de bal tergend langzaam op, maar niet over de doellijn. Mikautadze werd dik 10 minuten voor tijd ook nog ingebracht en die had nog een goede steekpass op Forbs in petto. Die laatste wist echter niet de keeper te passeren. Akpom kreeg ook nog een dikke kans. Ajax speelde met vijf aanvallers, maar met echt voetbal had het niet veel te maken, maar eerder met een wanhoopsoffensief. Ajax heeft nu twee punten uit vier wedstrijden en het team lijkt zich te moeten opmaken voor de Conference League of voor de definitieve Europese uitschakeling.

Aanvang: 18.45 uur – Scheidsrechter: Dabanovic

Scoreverloop:

0-1, Fati (15)

0-2, Adingra (53)

Ajax: Ramaj; Gaaei (Sosa/57), Šutalo, Hato, Rensch (Mikautadze/78); Vos (Tahirović/73), Taylor (Akpom/46), Hlynsson (Forbs/57); Berghuis, Brobbey, Bergwijn.

Wissels Ajax: Pasveer, C. Setford, Akpom, Forbs, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Sosa, Ávila, Tahirović, Godts, Martha.

Brighton & Hove Albion: Verbruggen; Milner (Gilmour/8), Van Hecke (geel), Dunk (Julio/46), Veltman; Groß, Dahoud (Estupinan/65 – Baleba/77); Mitoma, Fati (Ferguson/65), Adingra; Pedro (geel).

Wissels Brighton & Hove Albion: Buonanotte, Duffus, Estupiñán, Ferguson, Gilmour, Hinshelwood, Lallana, Baleba, Steele, McGill, Webster, Igor Julio.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.