[Team Of The 2000’s] Linksbacks

Het zijn saaie, voetbal-loze weken en gezien we in het jaar 2020 zitten, hebben wij besloten een verkiezing te houden voor het beste Ajax elftal van de afgelopen 20 seizoenen. Om de dag lichten wij één positie uit. Onze redactie heeft de afgelopen week per positie vier spelers genomineerd die uitkwamen voor Ajax tussen de seizoenen 1999/00 en 2019/20 en minimaal 34 officiële duels in actie kwamen. Over deze spelers schrijven wij een artikel en jullie mogen stemmen via Twitter of Instagram Stories! Daaruit ontstaat uiteindelijk het Team Of The 2000’s. Met ditmaal de linksbacks!

Maxwell (2001 – 2005):
De carrière van Maxwell Scherrer Cabelino Andrade begon in zijn geboorteland Brazilië. Hij verliet zijn thuisstad om zijn voetbalgeluk te beproeven en werd opgepikt door Cruzeiro. Dankzij zijn snelheid, inzicht en techniek viel hij op en mocht op negentienjarige leeftijd zijn debuut maken in het wit en blauw van de Braziliaanse topclub. Nog datzelfde seizoen stond Ajax op de stoep met een vijfjarige contract. De op dat moment twintigjarig Maxwell twijfelde niet lang en verruilde Belo Horizonte voor Amsterdam.

Maxwell’s carrière bij Ajax kende een vliegende start. Vanaf de eerste minuut stond hij in de basis en maakte vooral in zijn tweede wedstrijd grote indruk. Mede dankzij zijn snelheid, passie en voetballende vermogen won Ajax die middag met 1-2 in De Kuip. Uiteindelijk zou hij dat seizoen 28 officiële wedstrijden spelen en uitgroeien tot een bepalende speler. Een jaar later maakte hij ook een niveau hoger in de Champions League veel indruk, maar moest uiteindelijk geblesseerd vanaf de bank toezien hoe Ajax in de halve finale ten onder ging tegen AC Milan. Ook de twee seizoenen daarna was Maxwell niet uit de basis we te denken.

Toch eindigde de Braziliaan zijn carrière bij Ajax in mineur. In het voorjaar van 2005 scheurde hij zijn knieband en stond daardoor bijna een jaar naast het veld. Het Ajax shirt zou Maxwell niet meer dragen, want Inter plukte de linksback in de winterstop van seizoen 2005/2006 weg bij Ajax. Zo bleef de teller op 147 wedstrijden in Ajax 1 staan waarin hij negen keer wist te scoren. Via de Italiaanse topclub en vervolgens Barcelona (beiden drie seizoenen) belandde Maxwell bij Paris Saint-Germain. Zes seizoenen lang was hij daar de vaste man op linksback voordat hij in 2017 een punt zette achter zijn carrière

Vurnon Anita (2005 – 2012):
Op tienjarige leeftijd werd Vurnon Anita ontdekt via een talentendag van Ajax. De op Curaçao geboren middenvelder sloot aan bij de E1 en begon vervolgens de weg naar Ajax 1. Anita doorliep de jeugdopleiding en mocht al vroeg aan het echte werk ruiken. Na Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf is hij namelijk de jongste debutant in het eerste elftal. Toch leidde deze vliegende start in 2005 niet tot vroeg succes. Anita moest dit seizoen genoegen nemen met twee wedstrijden en kwam ook een jaar later amper in actie. In het seizoen 2007/2008 speelde hij zelfs geen enkele wedstrijd in het eerste.

Anita belandde op de lijst om verhuurd te worden, maar bleef uiteindelijk in Amsterdam. Via Jong Ajax moest hij zich terug knokken en wachten op een kans. Die kwamen er in 2008/2009 regelmatig door blessures en zo kwam Anita tot zestien wedstrijden. Toch leek een vaste plek op het middenveld er niet in te zitten. Zijn redding bij Ajax was dat Martin Jol hem ging gebruiken als linksback. Zo werd zijn gebrek aan lengte gecompenseerd en kwam er meer voetbal van achteruit.

In het seizoen 2009/2010 stond Anita vast op de linksback positie en was hij zelfs dichtbij een plek in de Oranje selectie voor het WK 2010, maar viel op het laatste moment af. Ook onder Frank de Boer kon Anita rekenen op een basisplaats. Zowel aan de linkerkant van de defensie als op het middenveld. In 2012 werd hij de 100ste Nederlander die 100 competitieduels voor Ajax speelde. Zijn kwaliteiten vielen ook in het buitenland op en verdiende zo een transfer naar Newcastle United. Vijf seizoenen en 155 duel later vertrok hij naar Leeds en speelde een jaar later als huurling voor Willem II. Afgelopen februari tekende Anita een contract bij CSKA Sofia.

Nick Viergever (2014 – 2018):
Het leven als betaald voetballer begon voor Nick Viergever in Rotterdam. In het seizoen 2008/2009 maakt hij zijn debuut voor Sparta. Een jaar later bemachtigde hij een basisplaats en speelde hij zich bij AZ in de kijker. In de zomer van 2010 kwam het tot een transfer naar Alkmaar waar Viergever al snel een vaste waarde werd in de defensie. Hij groeide uit tot aanvoerder en won in 2013 zijn eerste grote prijs (de KNVB beker). Een jaar later werd Viergever uitgeroepen tot tot Beste Linksback tijdens de groepsfase van de Europa League.

Zijn goede spel in 2014 leverde hem uiteindelijk een transfer naar Ajax op. Datzelfde jaar op 3 augustus maakte Viergever zijn officiële debuut. Een week later scoorde hij zijn eerste goal voor Ajax, maar dat kon niet voorkomen dat hij daarna vooral op de bank zat. Ook een jaar later kon Viergever niet op veel speeltijd rekenen. Frank de Boer koos voor Mitchell Dijks als linksback. Pas na de winterstop kwam er door blessures een plekje vrij in het basiselftal.

Pas in het seizoen 2016/2017 wist Nick Viergever een vaste plek in Ajax 1 te bemachtigen. Ook beleefde hij toen zijn absolute hoogtepunt. Op donderdag 20 april scoorde Viergever in de verlenging tegen Schalke de bevrijdende 3-1. Hierdoor bereikte Ajax voor het eerst sinds 1997 de halve finale van de Europa League. Een seizoen later was Viergever opnieuw vaste waarde, maar kwam door enkelproblemen na de winterstop niet meer in actie. Dat jaar (2018) liep ook zijn contract af en besloot in te gaan op een aanbod van PSV.

Nicolás Tagliafico (2018 – heden):
Zijn eerste wedstrijd in het betaalde voetbal speelde Nicolás Tagliafico voor het Argentijnse CA Banfield. De linksback debuteerde op 12 maart 2011 en een seizoen later stond hij vast in de basis. Toch besloot Banfield hem een jaar later te verhuren aan Real Murcia. Toen hij terugkeerde speelde Banfield een niveau lager, maar met Tagliafico in de basis knokte de club zich terug naar het hoogste niveau. Dit leverde hem een jaar later een transfer op naar Independiente.

Na vier seizoenen bij de Argentijnse subtopper vertrok Tagliafico voor de tweede keer in zijn carrière naar Europa. Ajax legde vier miljoen euro op tafel om de Argentijn in de winterstop van 2017/2018 naar Amsterdam te halen. Niet veel later maakte Tagliafico zijn debuut in de met 2-0 gewonnen klassieker tegen Feyenoord. Vanaf dat moment was de onvermoeibare strijder niet meer weg te denken uit de defensie van Ajax.

Een jaar later maakte Tagliafico vooral indruk in de Champions League. Hij hield Ajax meerdere malen op de been, maar was ook in aanvallend opzicht belangrijk. Zo wist hij bij zijn Champions League debuut tegen AEK Athene direct twee keer te scoren. Verder had hij dat jaar een belangrijk aandeel in het bereiken van de halve finale Champions League en het binnenslepen van de dubbel.

Breng jouw stem uit via:

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink