[Team of the 2000’s] Linksbuiten

Het zijn saaie, voetbal-loze weken en gezien we in het jaar 2020 zitten, hebben wij besloten een verkiezing te houden voor het beste Ajax elftal van de afgelopen 20 seizoenen. Om de dag lichten wij één positie uit. Onze redactie heeft de afgelopen week per positie vier spelers genomineerd die uitkwamen voor Ajax tussen de seizoenen 1999/00 en 2019/20 en minimaal 34 officiële duels in actie kwamen. Over deze spelers schrijven wij een artikel en jullie mogen stemmen via Twitter of Instagram Stories! Daaruit ontstaat uiteindelijk het Team Of The 2000’s. Ditmaal is het de beurt aan: de linksbuitens!

Wamberto de Sousa Campos (1998 – 2004)
Wamberto kwam in de zomer van 1998 op 23-jarige leeftijd over van Standard Luik naar Ajax. De kleine en rappe buitenspeler kon zowel op links als op rechts uit de voeten, veroverde al snel een basisplek en won in zijn eerste jaar in Amsterdam direct de KNVB Beker. Het seizoen 2001/2002 werd het beste jaar van de Braziliaan die toen 39 duels speelde, 14 goals maakte en 6 assists gaf. Ajax won dat jaar ook de landstitel en de KNVB Beker waarbij Wamberto een cruciale rol speelde. In de finale tegen FC Utrecht maakte de aanvaller in de blessuretijd de beruchte gelijkmaker in ruimschootse buitenspelpositie, waarna Ajax in de verlenging de Golden Goal maakte en de beker veroverde. In 2003 won Wamberto ook nog de Johan Cruijff Schaal, maar na de komst van Ronald Koeman bij Ajax was het gedaan met de speelminuten van Wamberto. De goedlachse Braziliaan vertrok na 156 officiële duels, 36 goals en 22 assists in januari 2004 naar het Belgische RAEC Mons. Via meerdere Belgische clubs en een jaartje bij FC Omniworld, stopte hij in 2011 definitief met zijn profcarrière, maar doet nog altijd graag mee bij Lucky Ajax.

Viktor Fischer (2012 – 2016)
Op 5 augustus 2012 debuteerde Viktor Fischer op 18-jarige leeftijd in het eerste elftal van Ajax tijdens het duel om de Johan Cruijff Schaal tegen PSV (4-2 nederlaag red.). De Deen maakte in de voorbereiding veel indruk, maar het duurde uiteindelijk tot oktober dat hij ook zijn debuut in de competitie mocht maken. Frank de Boer toonde veel vertrouwen in de aanvaller die bekend stond om zijn korte dribbels naar binnen vanaf de linkerflank. In datzelfde seizoen toonde Fischer zijn grote klasse door glansrollen op te eisen bij zeges op PSV (goal en assist) en Feyenoord (twee goals) waarmee hij een belangrijk aandeel had in de landstitel die de Amsterdammers dat jaar pakte. Fischer bleef een vaste waarde in het eerste elftal van Ajax, tot hij in februari 2014 zijn hamstring scheurde waarmee hij uiteindelijk ruim een jaar aan de kant stond en pas na 14 maanden zijn rentree in Ajax 1 kon maken. In het seizoen 2015/2016 kwam Fischer vrijwel alle wedstrijden nog in actie, maar behaalde nooit meer het niveau van vóór zijn blessure. De raakte Deen zijn basisplek kwijt aan Amin Younes en vertrok in de zomer van 2016 voor 5 miljoen euro naar Middlesbrough. Via FSV Mainz speelt de nog altijd pas 25-jarige aanvaller inmiddels weer in Denemarken voor FC Kopenhagen. Fischer kwam in totaal 111 wedstrijden in actie voor Ajax waarin hij 33 goals maakte en 18 assists gaf. Hij werd in Amsterdam twee keer landskampioen en won eenmaal de Johan Cruijff Schaal.

Amin Younes (2015 – 2018)
In de zomer van 2015 kwam Amin Younes naar Ajax. De Duitser kwam voor 2,5 miljoen euro over van Borussia M’Gladbach en strijde in zijn eerste jaar in Amsterdam met Fischer voor een basisplaats als linksbuiten en die wist Younes te winnen. De kleine dribbelaar kreeg steeds meer vertrouwen van trainer Frank de Boer en hij pikte regelmatig zijn doelpunten mee. Hij was onder meer belangrijk met een doelpunt en een assist in de Klassieker tegen Feyenoord en Ajax leek dat jaar de landstitel te grijpen, tot de deceptie bij de Graafschap in de laatste speelronde. In het seizoen 2016/2017 kreeg Younes ook van Peter Bosz het vertrouwen waarmee hij de finale van de Europa League bereikte, maar ook daar trok Ajax aan het kortste eind. Mede daardoor bleef de prijzenkast van de Duitser leeg in Amsterdam. Na twee voor Younes persoonlijk succesvolle jaren, waarin hij ook debuteerde voor de Duitse nationale ploeg, kreeg de buitenspeler het moeilijk in het jaar 2017/2018. Marcel Keizer stelde hem nog vrijwel altijd op, maar onder Erik ten Hag stopte het tijdperk Younes in Amsterdam. De linksbuiten weigerde een invalbeurt van luttele minuten waarna hij disciplinair werd geschorst en de rest van het jaar niet meer in actie kwam. Daardoor speelde hij uiteindelijk 100 officiële duels voor Ajax waarin Younes 17 goals maakte en 25 assists gaf. In juli 2018 vertrok hij transfervrij naar Napoli waarvoor hij nog altijd speelt.

David Neres (2017 – heden)
David Neres kwam in de winter van 2017 van Sao Paulo over naar Ajax voor 12 miljoen euro. De Braziliaan had een status als groot talent, maar in zijn eerste maanden moest hij duidelijk wennen en kon de hoge verwachtingen nog niet waarmaken. In de loop van het seizoen 2017/2018 wist Neres echter een basisplaats te veroveren en toonde hij zijn waarde vooral vanaf de rechterflank met 14 goals en 14 assists in 37 wedstrijden. Zijn beste wedstrijden speelde Neres echter in het seizoen erop vanaf de linksbuiten positie. Onder meer in de Champions League tegen Bayern München, Real Madrid en Juventus was de aanvaller bij vlagen niet te stoppen. Erik ten Hag had een steevast vertrouwen in zijn pupil die met Ajax de halve finale van de Champions League haalde. Neres speelde dat seizoen maar liefst 50 officiële duels voor Ajax waarmee hij de dubbel won. Ook schopte hij het tot het Braziliaanse nationale elftal waarmee hij de Copa America wist te winnen. Het huidige seizoen speelde Neres wisselvalliger en begin november raakte de buitenspeler geblesseerd. Een blessure die hem vooralsnog de rest van het seizoen aan de kant hield. Tot op heden speelde hij al 119 duels voor Ajax waarin de aanvaller tot 35 goals en 34 assists kwam.

Breng jouw stem uit via:

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Foto van Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.