[Team Of The 2000’s] Rechter centrale verdedigers

Het zijn saaie, voetbal-loze weken en gezien we in het jaar 2020 zitten, hebben wij besloten een verkiezing te houden voor het beste Ajax elftal van de afgelopen 20 seizoenen. Om de dag lichten wij één positie uit. Onze redactie heeft de afgelopen week per positie vier spelers genomineerd die uitkwamen voor Ajax tussen de seizoenen 1999/00 en 2019/20 en minimaal 34 officiële duels in actie kwamen. Over deze spelers schrijven wij een artikel en jullie mogen stemmen via Twitter of Instagram Stories! Daaruit ontstaat uiteindelijk het Team Of The 2000’s. De rechter centrale verdedigers zijn nu aan de beurt!

John Heitinga (2001 – 2008 en 2015 – 2016)
John Heitinga debuteerde in 2001 in Ajax 1. Heitinga kon op de posities rechtsback en verdedigende middenvelder goed uit de voeten, maar werd vooral gebruikt centraal in de verdediging. Naast Jaap Stam werd hij een belangrijke kracht voor Ajax. De bikkelharde verdediger heeft een aantal prijzen op zijn naam mogen schrijven. Hij won drie keer de KNVB-beker, werd twee keer kampioen van Nederland en won ook nog eens vier keer de Nederlandse supercup. Na een mooie carrière met clubs als Atlético Madrid, Everton, Fulham en Hertha BSC, keerde Heitinga in 2015 terug bij Ajax. Zijn terugkeer in Amsterdam was helaas niet heel succesvol, omdat trainer Frank de Boer vond dat het Heitinga aan snelheid ontbrak om hem op te stellen. Het leidde uiteindelijk tot maar twee wedstrijden voor Ajax. In 2016 besloot Heitinga een punt achter zijn carrière te zetten en is hij jeugdtrainer van Ajax geworden. De verdediger was goed voor 218 wedstrijden, 25 goals en drie assists. Momenteel is hij hoofdtrainer van Ajax O-19.

Toby Alderweireld (2009 – 2013)
In 2004 kwam Toby Alderweireld in de jeugdopleiding van Ajax terecht. In het seizoen 2007/2008 zat de Belg een aantal keer op de bank bij het eerste elftal en hoopte dus zijn debuut te maken in Ajax 1, echter tevergeefs. Dit gebeurde pas in het seizoen erop. Onder hoofdtrainer Martin Jol brak Alderweireld in het seizoen 2009/2010 pas echt goed door. Hij groeide uit tot een betrouwbare vaste kracht centraal in de verdediging naast Jan Vertonghen. De rechtsbenige verdediger won maar liefst vier keer de Eredivisie. Verder veroverde hij met Ajax tweemaal de KNVB-beker en de Johan Cruijff Schaal voor hij Ajax voor zeven miljoen euro verruilde voor Atlético Madrid. Momenteel speelt hij in Engeland voor Tottenham Hotspur. Alderweireld speelde in totaal 186 officiële wedstrijden voor Ajax, waar hij vijftien keer in scoorde en twaalf assists gaf. Er was even sprake van een mogelijke terugkeer van de rechtsbenige voetballer, maar voorlopig lijkt dit niet waarschijnlijk.

Davinson Sánchez (2016 – 2017)
Davinson Sánchez kwam in de zomer van 2016 voor circa vijf miljoen euro over van Atlético National. De sterke en vrij rappe verdediger werd al heel snel een basisspeler bij Ajax onder trainer Peter Bosz. Hij vormde samen met collega Matthijs De Ligt een sterke achterhoede. De Colombiaan maakte in Amsterdam in korte tijd veel indruk en werd een publiekslieveling, maar veroverde met de Amsterdammers geen prijzen. Wel bereikte hij tijdens zijn persoonlijke succesjaar in Amsterdam met Ajax de finale van de Europa League. Deze werd echter verloren van Manchester United. Na één seizoen bij Ajax betaalde Tottenham Hotspur in de zomer van 2017 voor Sánchez een recordbedrag van ruim veertig miljoen euro, waar hij momenteel nog steeds onder contract staat. In totaal speelde de international 47 officiële wedstrijden voor Ajax. Hij maakt daarin zeven goals en gaf twee assists.

Matthijs de Ligt (2016 – 2019)
Matthijs de Ligt speelde sinds zijn 9e jaar in de jeugdopleiding van Ajax. In het seizoen 2016/2017 maakte hij op zeer jonge leeftijd zijn debuut in Ajax 1 en brak snel door tot vaste kracht in de verdediging onder trainer Peter Bosz. Zoals vele debutanten die scoren in hun eerste wedstrijd, maakte ook de De Ligt een goal in zijn debuutwedstrijd tegen Willem II in de KNVB Beker. De verdediger maakte in Amsterdam een stormachtige ontwikkeling door en is niet meer weg te denken uit het basiselftal en debuteerde eveneens in Oranje waarvoor hij inmiddels 21 interlands speelde. Niet voor niets wordt er gezegd dat hij tot de top van de verdedigers wereldwijd behoort. De uiteindelijke captain won met Ajax de Eredivisie en de KNVB-beker. Verder bereikte hij in 2016/2017 de Europa League finale en in het seizoen 2018/2019 de halve finale van de Champions League. Hij speelde 117 wedstrijden voor Ajax, scoorde dertien doelpunten en gaf zeven assists. In 2019 maakte hij voor maar liefst 75 miljoen euro de overstap naar Juventus.

Breng jouw stem uit via:

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Koen van Son

Koen van Son