[Team of the 2000’s] Rechtsbuiten

Het zijn saaie, voetbal-loze weken en gezien we in het jaar 2020 zitten, hebben wij besloten een verkiezing te houden voor het beste Ajax elftal van de afgelopen 20 seizoenen. Om de dag lichten wij één positie uit. Onze redactie heeft de afgelopen week per positie vier spelers genomineerd die uitkwamen voor Ajax tussen de seizoenen 1999/00 en 2019/20 en minimaal 34 officiële duels in actie kwamen. Over deze spelers schrijven wij een artikel en jullie mogen stemmen via Twitter of Instagram Stories! Daaruit ontstaat uiteindelijk het Team Of The 2000’s. Vandaag is het de beurt aan: de rechtsbuitens!

Brian Laudrup (1999 – 2000)
In navolging van zijn broer Michael kwam Brian Laudrup in de zomer van 1999 over van FC Kopenhagen naar Ajax. Op dat moment had de technisch begaafde buitenspeler er al een hele carrière opzitten. Hij speelde onder meer voor Bayern München, Fiorentina, AC Milan en Chelsea. Voor Ajax werd het seizoen 1999/00 een slecht seizoen met een vijfde plek in de eindrangschikking, maar individueel verliep het jaar voor Laudrup succesvol. De rechtsbuiten speelde 38 officiële wedstrijden voor de Amsterdammers waarin hij 15 goals maakte en daarmee derde werd als clubtopscorer. Bovendien gaf hij ook nog eens 11 assists. Wegens een achillespeesblessure zette Laudrup in mei 2000 op 31-jarige leeftijd een punt achter zijn carrière. “Ik vind het wel moeilijk weg te gaan bij Ajax, want ik wilde nog een jaar in Amsterdam spelen. Ik kon gewoonweg niet nog een jaar doorgaan.”

Andy van der Meijde (1997 – 2003)
Op 18-jarige leeftijd debuteerde Andy van der Meijde in 1997 al in het eerste elftal van Ajax, maar zijn echte doorbraak was in het seizoen 2000/01 waarmee hij Brian Laudrup als rechtsbuiten opvolgde. De rappe buitenspeler had een uitstekende voorzet in huis en pikte ook zelf zijn doelpunten mee. In totaal speelde hij 122 officiële duels voor Ajax, scoorde 21 keer en gaf 33 assists. De rechtsbuiten debuteerde eveneens tijdens zijn Ajax-tijd in Oranje. Ook werd zijn prijzenkast in Amsterdam gevuld met het landskampioenschap (2x), de beker (2x) en de Johan Cruijff Schaal (2x). In de zomer van 2003 pikte het grote Internazionale hem voor 12 miljoen euro op bij Ajax. Zijn buitenlandse avontuur werd echter geen groot succes wegens blessures en privéomstandigheden. Via Everton, PSV en meerdere periodes zonder club, stopte hij begin 2011 definitief als profvoetballer.

Luis Suárez (2007 – 2011)
In de zomer van 2007 kwam Luis Suárez voor 7,5 miljoen euro over van FC Groningen. De aanvaller kon op alle posities in de voorhoede uit de voeten, maar speelde veelal vanaf de rechterflank. Suárez stond bekend om zijn dribbels, af en toe geniaal, af en toe frommelig, maar de bal kreeg hij altijd mee. De Uruguayaan werd een groot succes bij Ajax waarvoor hij 159 wedstrijden speelde, maar liefst 111 doelpunten maakte en 68 assists wist te geven. Veel prijzen won Suárez niet bij Ajax. In 2010 werd hij in Nederland wel verkozen tot voetballer van het jaar, maar met Ajax won hij enkel de KNVB beker. Wel droeg hij bij aan de landstitel die Ajax in het seizoen 2010/11 won, maar dat jaar vertrok hij in de winter voor 26,5 miljoen euro naar Liverpool. Door zijn uitstekende prestaties in Engeland dwong Suárez in 2014 een transfer naar FC Barcelona af waarvoor hij nog altijd succesvol actief is.

Bertrand Traoré (2016 – 2017)
Ajax haalde in de zomer van 2016 verrassend Bertrand Traoré op huurbasis binnen van Chelsea. De sterke aanvaller was in Londen een spits, maar Peter Bosz gebruikte hem als rechtsbuiten en die plek vulde hij met verve in. Hij speelde Anwar El Ghazi uit de basis en kwam in dat ene seizoen uiteindelijk tot 39 officiële duels in het eerste elftal van Ajax. Daarin was hij 13 maal trefzeker en gaf 6 assists. De Amsterdammers kenden een successeizoen waarin fantastisch voetbal werd laten zien, maar prijzen werden niet gewonnen. Traoré haalde met Ajax de finale van de Europa League en miste op een haar na het kampioenschap. Na het seizoen werd bekend dat Ajax niet aan de salariseisen van Traoré kon voldoen om hem langer te behouden, waarop Chelsea hem verkocht aan Olympique Lyon. In Frankrijk is hij als vaste basisspeler nog altijd actief.

Breng jouw stem uit via:

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.