Andre Onana keeper

Visie op het selectiebeleid deel 1: de keepers

Marc Overmars, Saïd Ouaali, Edwin van der Sar en Erik ten Hag zitten wekelijks met elkaar in vergadering. Met vraagstukken die wij allemaal graag in de openheid zouden willen hebben. Welke contracten lopen er af? Wie komen er door vanuit de jeugd? Gaan we een speler vervroegd doorschuiven of juist niet? Geven we deze B-junior al een contract of wachten we liever nog af? Wie verwachten wij dat er de komende transferperiode vertrekken en wie brengt de scouting aan als best beschikbare alternatief? Om de gedachten van de hoge heren bij Ajax te kunnen doorgronden moet je er tegenwoordig dicht bovenop zitten.

Ajax kent op dit moment 74 contractspelers. Ja, dat lezen jullie goed! 74! Je zal bijna denken: “Wat moet Ajax met zoveel spelers”? Maar dit zijn niet alleen spelers voor de A-selectie. Ook Jong Ajax is eigenlijk een professionele voetbalselectie. En de pareltjes van de U19 en U17 hebben tegenwoordig ook een contract. Wie zijn deze spelers dan? En wat is hun kans van slagen? In deze column wil ik het hebben over de keepers: Van de 74 spelers hebben 20 spelers een aflopend contract, van de 74 spelers zijn er 10 maar liefst keepers.

Van deze keepers hebben er 4 een aflopend contract. Het ideale aantal keepers met een contract zou in mijn ogen 8 moeten zijn. Met de opbouw van 2 volwaardige keepers voor de A-selectie, met een derde keeper die bij Jong Ajax zijn minuten zou maken maar wel zeker onderdeel uitmaakt van de A-selectie. Daarnaast 2 keepers bij Jong Ajax en 3 bij de U19. Met André Onana en Benjamin van Leer heb je twee volwaardige keepers. Nu is het lang niet zeker dat eerstgenoemde blijft en is het misschien niet ondenkbaar dat Ajax een poging zal doen om Kostas Lamprou te verlengen. De kleine keeper heeft zich bewezen als een Eredivisie-waardige keeper, en had voorafgaand dit seizoen zijn zinnen gezet op een transfervrij vertrek na dit seizoen naar een leuke buitenlandse club. Maar, wie weet zien Ajax en hij een verlengde samenwerking wel zitten als vaste stand-in van Benjamin van Leer.

Mochten Lamprou en Ajax geen toekomst in elkaar zien dan is het niet uitgesloten dat Ajax een ervaren tweede keeper zal aantrekken. De positie van de keepers van Jong Ajax zijn ook nog niet geheel duidelijk. Norbert Alblas, die nu de vierde keeper is, heeft een aflopend contract. Datzelfde geldt voor Stan van Bladeren en Peter Leeuwenburgh. Met het mogelijke vertrek van Onana en/of Lamprou is het niet onlogisch dat Ajax er voor kiest om één van deze jongens een contractverlenging aan te bieden. Zodat hij opschuift in de hiërarchie. Peter Leeuwenburgh was ooit een veelbelovend talent maar de keeper wordt in maart alweer 24 jaar en heeft zijn debuut voor Ajax 1 nog altijd niet gemaakt. En waar hij veel blessures heeft gekend en op uitleenbasis een teleurstellend seizoen kende bij Dordrecht (2015/16) is de kans zeer aannemelijk dat hij mag vertrekken.

Voor Norbert Alblas, die in de afgelopen decembermaand 23 jaar werd, geldt eigenlijk hetzelfde. Hij heeft nog geen officiële minuten gemaakt voor het eerste elftal dus ook voor hem is er op het eerste oog weinig perspectief en het zou voor hem beter zijn om bij een andere Eredivisie-club ervaring op te gaan doen. Dus mocht Ajax hem een verlenging aanbieden lijken zowel Alblas als Ajax er verstandig aan te doen om hem te verhuren. En is het logischer om Stan van Bladeren een contract tot 2020 aan te bieden en hem derde keeper te maken. Dominik Kotarski, die de eerste seizoenshelft nog in Kroatië verbleef omdat hij op 10 februari 2018 zijn achttiende verjaardag viert, is inmiddels aangesloten bij Jong Ajax. Hij zal dan ook één van de posities van volgend seizoen invullen. Hij zal dan de minuten moeten delen met Stan van Bladeren. Dan heb je bij Jong Ajax nog één plek te verdelen.

Deze discussie is een interessante. Met drie keepers bij de A-selectie heb je dan wel twee keepers nodig bij Jong Ajax? Omdat je vier keepers hebt voor twee teams. Bij blessures zou je er altijd voor kunnen kiezen om Issam el Maach of Mateusz Gorski door te schuiven van uit de U19. U19 heeft volgend seizoen drie keepers (waar ook Daan Reiziger doorschuift van uit de U17). In mijn visie heb je aan 7 keepers genoeg voor je hoogste drie teams. En is het een optie om een 8ste keeper te hebben die je verhuurd. Ik zou dan ook graag zien dat Ajax het aantal professionele keepers terugbrengt naar 7 of maximaal 8.

In het kort samengevat komt de schets voor volgend seizoen op het volgende uit:

A-selectie:

Benjamin van Leer

Kostas Lamprou/André Onana/aankoop

Stan van Bladeren A-selectie / Jong Ajax

Jong Ajax:

Stan van Bladeren A-selectie / Jong Ajax

Dominik Kotarski

Ajax U19:

Issam el Maach Jong Ajax / U19

Mateusz Gorski (2000)

Daan Reiziger (2001)

Norbert Alblas verhuren aan Eredivisie-club.

Peter Leeuwenburgh zal moeten vertrekken. Ook is het aanblijven van André Onana en Kostas Lamprou twijfelachtig te noemen. Het zou dan ook niet gek zijn als Ajax in de zomer de transfermarkt op moet voor een keeper die de concurrentie aangaat met Benjamin van Leer. Maar wel is het duidelijk dat het aantal van tien keepers veel te hoog is. In mijn volgende column wil ik het hebben over de verdedigers van Ajax.

Geschreven door Nick Kallenbach (twitter: @ajax_stuff)

Wil je ook eens wat schrijven voor Ajaxinside.nl? Laat het ons weten!

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.