Worstelend Ajax geeft voorsprong uit handen en blameert zich tegen Emmen

Voor de derde keer op rij is Ajax er niet in geslaagd om drie punten te pakken in de Eredivisie. Ook in en tegen Emmen kwamen de Amsterdammers niet verder dan een gelijkspel. Een 1-3 voorsprong werd in de tweede helft uit handen gegeven en dat was gezien het wedstrijdbeeld niets minder dan terecht.

Na het zeer teleurstellende optreden tegen Vitesse, kon Alfred Schreuder niet anders dan ingrijpen. Om te voorkomen dat Ajax in Emmen opnieuw geslacht zou worden in de omschakeling, keerde Edson Álvarez terug in de basis. Deze keuze voor meer zekerheid ging ten kosten van Davy Klaassen. Hij moest plaatsnemen op de bank. Naast hem vond hij niet alleen de opnieuw gepasseerde Daley Blind, maar ook Mohammed Kudus. Brian Brobbey kreeg de voorkeur in de punt van de aanval.

Taylor helpt Ajax in het zadel

De hoop dat de terugkeer van Álvarez zou leiden tot een clean sheet (iets wat Ajax in de laatste twaalf duels niet lukte) kon al na zes minuten in de prullenbak. Jeroen Veldmate mocht vanaf rand zestien aanleggen voor een vrije trap en krulde de bal knap achter Remko Pasveer. Het feest aan de zeer sfeervolle oude Meerdijk was echter kortstondig. Binnen twee minuten was het alweer gelijk dankzij Kenneth Taylor. De middenvelder kon ongehinderd de zestien binnensluipen en raak schieten, al was dat mede te danken aan het matige keeperswerk van Van het Hart.

Waar Ajax drie dagen geleden nog kwistig omsprong met de kansen, waren de Amsterdammers in Emmen een stuk scherper. Zo wist Taylor ook zijn tweede mogelijkheid tot doelpunt te promoveren door een voorzet van Tadic binnen te koppen. Ook Bergwijn toonde zich van zijn meest efficiënte kans. De aanvaller zette zijn tegenstander knap opzij en ramde de bal bijna door het net. Zo wist Ajax een 1-0 achterstand in minder dan twintig minuten om te bouwen tot een 1-3 voorsprong.

Bassey blijft worstelen

1-3 was ook de ruststand, maar dat was niet te danken aan Calvin Bassey. De geplaagde aankoop maakte opnieuw geen sterke indruk. Zowel voetballend, als verdedigen ging hij meerdere malen in de fout. Dit werd nog pijnlijker toen Bassey een blessure opliep, maar nog niet wilde opgeven. De centrale verdediger blunderde opzichtig en gaf Zivkovic een enorme kans om de spanning terug te brengen. Gelukkig voor Bassey verprutste de oud Ajacied deze kans.

Zoals verwacht bleef de geblesseerde Bassey na de thee achter in de kleedkamer. Daley Blind kwam erin als zijn vervanger. Naast Bassey moest ook Brobbey genoegen nemen met één helft speeltijd in Emmen. Diens vervanger, Mohammed Kudus, kreeg de eerste grote kans van de tweede helft, maar kreeg de bal in kansrijke positie niet voorbij Van der Hart.

Emmen krijgt waar het recht op heeft

Zo mocht Emmen blijven hopen op een resultaat. Niet alleen door de tussenstand, maar ook door het vertoonde spel. De thuisploeg kwam uitstekend uit de kleedkamer en trok, gesteund door het fanatieke publiek, vol goede moed ten strijde. Na iets minder dan een uur spelen viel dan ook de terechte aansluitingstreffer. Zivkovic kwam knap voor zijn man en tikte de bal achter Pasveer.

Hoewel Ajax mogelijkheden kreeg om de voorsprong weer uit te bouwen, was het toch echt Emmen dat het beste van het spel had. Zo bleef het spannend in Drenthe en moest Ajax vooral overleven. De laatste weken is duidelijk geworden dat de Amsterdammers daar niet in uitblinken, en ook in Emmen ging het opnieuw fout. Een voorzet van Bouchouari werd door niemand aangeraakt en verdween zo achter Pasveer.

Schreuder out?

In de slotfase bracht Schreuder pinchhitter Lucca binnen de lijnen in de hoop dat hij, net als in de voorgaande twee duels, tot scoren zou komen. Dat geluk had de zwalkende trainer niet. Het bleef bij 3-3 en zo neemt de druk op Schreuder alleen nog maar verder toe.

Bron:
ESPN

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Thomas Aalderink

Thomas Aalderink