John van 't Schip

Zenuwachtig Ajax wint volledig terecht van FC Volendam: 2-0

Interim-trainer John van ’t Schip ‘debuteerde’ (hij was eerder 1 wedstrijd interim in 2009) bij Ajax met een verrassing in de basisopstelling. Linksback Ar’Jany Martha van Jong Ajax mocht zijn debuut maken voor Ajax 1. Dit ging ten koste van Gastón Ávila. Borna Sosa, de Kroatische linksback, was nog niet fit genoeg. Er werd om 20.00 uur afgetrapt in de Johan Cruijff Arena.

De eerste grote kans was van Ajax, Gaaei ging rechts door en gaf voor, de bal kwam uiteindelijk bij Berghuis en vanaf ongeveer 12 meter schoot hij de bal net naast. Had een goal moeten zijn. Ajax bleef het eerste kwartier Volendam onder de voet lopen en had nog enkele grote mogelijkheden, maar tot scoren kwam het niet. In de 16e minuut kreeg weer Berghuis een vrije kans, maar opnieuw produceerde de routinier een te zwak schot. De Amsterdammers bleven slordig, soms ook op het verdedigende vlak, en de kansen werden schaarser. Alhoewel Bergwijn net binnen het half uur nog hard op de lat schoot. De Ajacieden waren veel sterker, maar als je zo afwerkt als Bergwijn en Taylor in de laatste minuten van de eerste helft dan wordt scoren wel heel erg moeilijk. Enorm frustrerend, want de wetten zijn als je zelf niet scoort….0-0 ruststand.

Tweede helft begon met twee ongewijzigde teams en Ajax ging door met waar het in de laatste fase van de eerste helft gebleven was: kansen missen. Weer Brobbey en Bergwijn misten, maar het duo was wel verantwoordelijk voor de openingsgoal. Via verschillende spelers kwam de bal bij Brobbey en die gaf door aan Bergwijn die in keihard in het dak van het doel raak schoot: 1-0. Ajax ging door en probeerde snel de tweede treffer te maken en dat lukte bijna via rechtsback Gaaei en Berghuis.

In de 65e minuut werd de goed debuterende en vermoeide Martha gewisseld. Salah-Eddine was zijn vervanger. In de 71e minuut kreeg Volendam eigenlijk hun eerste kans, maar wel een enorme. Van den Boomen timede verkeerd en kopte de bal terug waardoor Mühren alleen op Ramaj af kon gaan. De Ajax-keeper redde geweldig. Even later redde de Duitser Ajax weer door een vrije kopkans van Mirani tot een corner te reduceren.

In de 88e minuut kopte Akpom nog op de lat. Ajax was wat zenuwachtig in de slotfase wat gezien de laatste 10 wedstrijden begrijpelijk was. Met een 1-0 tussenstand kan het nog misgaan, maar gelukkig was het nu wel Akpom die in de 89e minuut raak kopte uit de corner die ontstond uit de eerdere kans. Dit was tevens de eindstand. Ajax is er nog niet, maar er lijkt zeker een stijgende lijn aanwezig in het spel van de Amsterdammers.

Aanvang: 20.00 uur – Scheidsrechter: Van den Kerkhof

Scoreverloop:

1-0, Bergwijn (57)

Ajax: Ramaj; Gaaei, Šutalo, Hato, Martha (Salah-Eddine/65); Van den Boomen, Taylor (Vos/79), Hlynsson (Godts/85); Berghuis, Brobbey (Akpom/79), Bergwijn.

Wissels Ajax: Pasveer, C. Setford, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Vos, Ávila, Tahirović, Godts, Gooijer.

FC Volendam: Backhaus; Payne (Douiri/63), Benamar, Flint, Cox; Twigt (geel) (Van Driel/90), Mirani; Ould-Chikh (Kuol/79), De Haan (zeefuik/63), Johnson; Mühren (Booth/79).

Wissels FC Volendam: Lauwers, Van Oevelen, Tol, Buur, Van de Wiel, Booth, Zeefuik, El Kadiri, Kuol, Douiri.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.