Zwak en labiel Ajax wint nipt van Vitesse en blijft in spoor van Feyenoord

Na de Europese uitschakeling tegen Union Berlin was het zaak voor Ajax om nationaal ook geen veer te laten. Vandaag werd er om 14.30 aangetreden tegen Vitesse. In de uitwedstrijd was er in vergelijking tegen Berlin 1 wijziging: Bassey werd vervangen door Owen Wijndal.

Vitesse drong direct vanaf het begin aan bij de Amsterdamse ploeg, maar tot kansen kwam het niet voor de Arnhemmers. In de zesde minuut was het toch Ajax die tot de eerste kans kwam, maar het schot werd verwerkt tot een hoekschop, maar daar doet de ploeg al maanden niets mee. Ajax had in het eerste kwartier meer balbezit, maar veel meer dan een geblokt schot van Bergwijn leverde het niet op. Pas in de 23e minuut kwam Ajax weer tot een kans, maar Bergwijn en Kudus speelden het weer eens slecht uit. Direct daarna schoot Taylor hard in, maar Vitesse-keeper Scherpen redde bekwaam. Direct daarna counterde Vitesse, maar verder dan een corner leverde het niet op.

Toch bleef Vitesse gevaarlijk. Berghuis gaf een slechte pass en Bero kwam via een counter 1 op 1 met Rulli niet tot scoren. Uit de daaropvolgende hoekschop was het dan toch raak: Van Ginkel kopte binnen en Ajax stond na een half uur slecht spel op een 1-0 achterstand. Lang kon Vitesse daar niet van genieten, want twee minuten later stond het uit een vrije trap en scrimmage alweer 1-1: Klaassen was weer eens de doelpuntmaker. Beter werd het er allemaal niet op….Vitesse schoot zelfs meer op goal en het typerende voor dit Ajax waren Bergwijn en Tadic die bij een corner iets bespraken en daarna weer de zoveelste waardeloze hoekschop produceerden. 1-1 was de ruststand.

Trainer Heitinga greep in en wisselde de zwak spelende Berghuis in voor verdediger Bassey. Daardoor kwam Alvarez weer op het middenveld te staan. Dat was helaas weer nodig, want Ajax was bij de omschakeling van aanval naar verdediging voor de zoveelste keer weer erg kwetsbaar. Behalve Kudus die weer eens veel buitenspel liep en geel voor Alvarez leverde dat niets op in de eerste acht minuten….en toen…het mirakel! Ajax scoorde uit een corner!! Tadic gaf de bal voor en Alvarez kopte prima binnen: 1-2!

Ajax rook niet echt bloed ondanks dat Vitesse meer ruimte weggaf. Kudus bleef buitenspel lopen. Op de spaarzame momenten dat de Ghanees dat niet liep gaf hij Bergwijn een kans om het duel in het slot te gooien, maar de recordaankoop leverde voor de zoveelste keer weer een afzwaaier af. Daarna werd Vitesse weer gevaarlijk, maar Rulli redde. Zo bleef het wat betreft de tussenstand spannend. Heitinga greep weer in en bracht Brobbey twintig minuten voor tijd in voor de abominabele Bergwijn.

Ajax ging het laatste kwartier bibberend tegemoet. De Amsterdammers bleven door de vreemde acties van onder andere Bassey en Wijndal kwetsbaar. Die laatste werd verlost uit zijn lijden en vervangen door het talent Hato. Brobbey miste daarna twee prima kansen; na aangeven op Kudus schoot hij wild over en ook een kopbal ging naast. Ajax hield het vol en pakte de drie punten. Het zal echter veel beter moeten wil het kans maken op de landstitel.

Aanvang: 14.30 uur – Scheidsrechter: Higler

Scoreverloop:

1-0, Van Ginkel (30)

1-1, Klaassen (32)

1-2, Alvarez (54)

Vitesse: Scherpen; Flamingo, Oroz, Isimat-Mirin, Wittek; Meulensteen (Yapi/85), Tronstad (Vidovic/79); Manhoef, Van Ginkel (Bialek/79), Kozlowski, Bero.

Wissels Vitesse: Houwen, Reiziger, Sankoh, Vidovic, Cornelisse, Bialek, Hajek, Domgjoni, Jonathans, Yapi, Dijks, Van Duivenbooden.

Ajax: Rulli; Rensch, Timber, Álvarez (geel), Wijndal (geel) (Hato/80); Berghuis (Bassey/46), Klaassen, Taylor; Kudus, Tadic, Bergwijn (Brobbey/71).

Wissels Ajax: Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Brobbey, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Baas, Regeer, Fitz-Jim, Conceição, Hato.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.