Zwak en ongeïnspireerd Ajax wint van Groningen en houdt kans op EL

Na het debacle van afgelopen zondag stonden er nog 81 minuten op het bord. Ajax begon aan deze minuten met een ongewijzigde opstelling. Dus zonder Klaassen op het middenveld, maar met Wijndal als linksback. Er werd om 15.00 uur afgetrapt in het lege stadion van FC Groningen.

De Amsterdamse club staat momenteel vierde(!) in de Eredivisie met een punt achterstand op nummer drie AZ Alkmaar. Dus er staat zeker nog wat op het spel. Ajax had in de ‘eerste minuut’ al direct een kans; uit de vrije trap waar de wedstrijd mee werd hervat, gaf Tadic de bal voor. Bergwijn kopte, maar Groningen-keeper Leeuwenburgh redde bekwaam. Nadat Kudus al een kans kreeg was het in de 18e minuut wel raak! Wijndal kwam goed door na een pass van Tadic en werd gevloerd door Duarte. De scheidsrechter twijfelde geen moment en gaf Ajax een strafschop! Tadic verzilverde de pingel: 0-1.

FC Groningen kreeg te maken met tegenslag, want Pepi had, na een duel met Hato, te veel last van zijn oog en moest zich laten vervangen. Krüger was zijn vervanger in de spits. Tussendoor gebeurde er niet veel…tot de 38e minuut. De verdedigers, waaronder als laatste Wijndal, lieten meerdere pogingen achter elkaar toe van de Groningers. Uiteindelijk is het invaller Krüger die schiet, waarbij ook Ajax-keeper Rulli niet vrijuit gaat: 1-1. Ajax zette vlak voor de rust nog aan, maar meer dan een geblokt schot van Tadic en een enorme kans van Kudus leverde het niet op. De 1-1 was de ruststand in de Euroborg.

De Amsterdammers kwamen ongewijzigd uit de kleedkamer. Na wat doelpogingen van de Ajacieden werd er weer een dieptepunt genoteerd: FC Groningen legde de bal achter de verdediging van de ex-kampioen, het lag compleet open. Krüger kreeg na breed leggen een haast niet te missen kans, maar hij deed het gelukkig voor Ajax toch wel. Kudus (54e minuut) en Hato (57e minuut) kregen ook mogelijkheden, maar het spelpeil werd er niet beter op. Heitinga greep na een uur nog steeds niet in.

In de 68e minuut was het dan toch raak voor Ajax. Kudus werd gevonden aan de rechterkant, waarna de Ghanees een goede voorzet op Brobbey gaf. De spits liep eenvoudig binnen bij de tweede paal. Het werd eens tijd want de aanvaller miste de laatste tijd erg veel kansen. Vlak na de goal werd Wijndal van het veld gehaald. Klaassen was zijn vervanger. Negen minuten voor tijd leek de beslissing te vallen toen Tadic een vrije trap voorbracht. Timber kopte de 1-3 binnen. Na goed kijken was het niet Timber, maar Balker die in eigen doel kopte.

Godts loste Brobbey nog af in de laatste vijf minuten. Vlak daarna zorgde Groningen nog voor 2-3 ook! Duarte was de doelpuntenmaker. Weer zette de Ajax-verdediging de tegenstander niet onder druk! De degradanten waren gewoonweg feller dan de Ajacieden. Iets wat coach Heitinga zich zeker mag aanrekenen. 2-3 was de eindstand. ‘Hoera!’ Met nog twee wedstrijden te gaan tegen FC Utrecht en FC Twente is de derde plek absoluut nog geen zekerheid.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.