Ajax op zes punten achterstand op AZ na nieuwe wanprestatie

Na het beschamende ‘succes’ tegen FK Bodø/Glimt stond vandaag de uitwedstrijd tegen AZ Alkmaar op het programma. Een wedstrijd tussen de nummer vier en vijf van de eredivisie. Ajax stond voor aanvang (16.45 uur) van de subtopper drie punten achter de Alkmaarse club. Coach Van ’t Schip had weer een verrassing in petto.

Ajax kwam met een 5-3-2 opstelling op de proppen. Daardoor was er een basisplaats ingeruimd voor de Deense rechtsback Gaaei (Gooijer ontbrak vanwege blessureleed). Ook Taylor stond aan de aftrap. Hlynsson was samen met Brobbey het aanvalskoppel. Ajax moest wel de routiniers Berghuis en Bergwijn (al langer afwezig) missen.

De 532 hielp niet veel, want na zeven minuten stond Ajax alweer achter. Gaaei verloor een duel, er werd niet op buitenspel gespeeld en Hato verdedigde op drie meter afstand waardoor Van Bommel van ongeveer zestien meter kon aanleggen: 1-0. Ajax deed maar wat. Er was geen enkele cohesie tussen de linies en spelers. Net toen Ajax ietsjes beter leek, kreeg AZ weer in de persoon van Van Bommel een bijna niet te missen kans op de 2-0.

Het was inmiddels de dertigste minuut. Gaaei liet weer eens zien totaal niet het niveau te hebben door kinderlijk de bal te verspelen, via een counter was het nota bene Taylor die bijna in eigen doel schoot. Voor Gaaei was het voorbij en waarschijnlijk definitief. Na 36 minuten werd de Deen uit zijn lijden verlost. Zijn vervanger was Kaplan. Ajax stond direct stabieler en verdedigend beter. De Turkse debutant is ook voetballend veel beter en speelt de bal sneller vooruit. De ruststand was 1-0.

In de rust werd er alleen thee gedronken en niet gewisseld. De tweede helft ging redelijk gelijk op. AZ is ook niet veel, maar het leek nog iets omdat Ajax ietsjes slechter was. In de 63e minuut ging Van ’t Schip wat meer risico nemen. Hij wisselde Tahirovic en zijn vervanger was de pinchhitter Akpom. Een paar minuten later stond het 2-0. Weer Van Bommel. Tussen een woud van Ajax-spelers kon hij bekeken binnenschuiven.  Veel anders dan de eerste helft was het niet. Kaplan was uiteraard een verbetering, maar voor de rest was het los zand. 4-3-3 kunnen ze niet, 5-3-2 ook niet. De 2-1 van Brobbey werd ook nog afgekeurd vanwege een centimeter buitenspel. 2-0 was de eindstand en de achterstand op AZ groeit naar zes punten. De derde plek kun je al vergeten en de vierde plek wordt heel moeilijk met dit waardeloze niveau op en naast het veld.

Aanvang:  16.45 uur – Scheidsrechter: Lindhout

Scoreverloop:

1-0, Van Bommel (7)

2-0, Van Bommel (67)

AZ: Ryan; Sugawara, Goes (geel) (Penetra/90+3), Bazoer (geel) (Martins Indi/83), Moller Wolfe; Clasie, Belic (Lahdo/66), De Wit; Mijnans (v.Brederode/83), Pavlidis, Van Bommel (Poku/83).

Wissels AZ: Verhulst, Kuijsten, Addai, Dantas, De Wit, Kasius, Lahdo, Martins Indi, Penetra, Poku, Van Brederode, Zeefuik.

Ajax: Ramaj; Gaaei (Kaplan/36), Rensch, Šutalo, Hato, Sosa; Van den Boomen (Mannsverk/81), Tahirovic (Akpom/64), Taylor; Hlynsson (Rijkhoff/81), Brobbey.

Wissels Ajax: Rulli, Gorter, Akpom, Banel, Fitz-Jim, Forbs, Henderson, Kaplan, Mannsverk, Medic, Rijkhoff.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.