Edwin van der Sar

[Column] Ajax mist een volwassen leider

De meest gehoorde opmerking nadat Ajax de Europa League was uitgeknikkerd door Union, aka de Berlijnse muur, was dat Ajax niets in Europa te zoeken heeft. Wat een onzin.

Het zal de teleurstelling zijn geweest, maar emotie betekent niet dat je alle realisme moet laten varen. Ajax was inderdaad te naïef tegen de Duitsers. Maar de Duitse competitie is een van de sterkste van Europa en in de Bundesliga speelt bovendien een hele grote, rijke Europese club uit Beieren. Als je gedeeld eerste staat met Bayern (en met die andere topclub Dortmund) in punten, doe je iets heel goed. Vooral als je dat al 21 wedstrijden volhoudt.

Het taaie Union liet Ajax in redelijk hoog tempo ballen en haalde ondertussen vakkundig de angel uit de aanval van de Amsterdammers. Continu twee man op Kudus en Bergwijn zodra die in balbezit kwamen en zo de tegenstander gedwongen om door het drukke centrum te gaan.

De Duitsers zijn van Champions League-niveau. En ja, daar komt Ajax op dit moment tekort voor.

Dus het moet beter. Waar schort het dan aan?

Ik ben geen opgeleid voetbaltrainer, maar volgens mij hoef je niet het hele elftal om te gooien. Misschien heb je nog een of twee andere spelers nodig.

Wat me vanuit de analogie met het bedrijfsleven wel opvalt, is dat er op dit moment geen sterk leider rondloopt bij Ajax. Op het veld, en misschien ook niet naast het veld.

Op het veld wil Tadic niks liever dan die leider zijn, maar is het niet (meer). Hij speelt gelukkig weer beter – en wie weet wat dat met z’n leiderschapskwaliteiten doet – maar het is vooral veel wild rondzwaaien en wijzen, maar lijkt de uitwerking bij de meeste spelers te missen.

Niemand is in dit team die grote leider van nature. Martinez had dat, De Ligt ondanks z’n jonge leeftijd, Frenkie vooral vanwege zijn exceptionele kwaliteiten en compacte, scherpe analyses. Maar nu: Taylor is te licht, Alvarez te wispelturig en te licht ontvlambaar, Berghuis en Kudus te frivool, Bassey en zelfs Timber nog te jong, als ze het al hebben.

Misschien Grillitsch, maar heb hem te weinig gezien om dat te kunnen beoordelen.

Het lijkt mij hoe dan ook hard nodig dat er iemand is die het elftal volwassen op sleeptouw neemt. Dat voorkomt misschien ook de kinderachtige taferelen aan het einde tegen Berlin of tijdens de wedstrijd tegen PSV.

Het gebrek aan volwassenheid geldt ook voor de trainer. Heitinga heeft het goed opgepakt, maar het kon ook alleen maar beter natuurlijk. Maar ook hij is erg licht – hij zal de eerste zijn die dat toegeeft – en misschien qua spelopvatting nog wat te naïef voor het echte werk.

Er is dus nog werk aan de winkel. Want volgend jaar moet je verder in Europa, anders kun je straks hand-in-hand met PSV je begroting naar beneden bijstellen. En dat wil je – zeker als beursgenoteerd bedrijf – te allen tijde voorkomen. Gelukkig heeft Ajax nog wat geld in het laatje liggen. Als ze daar niet al te naïef mee omgaan, komt het allemaal goed.

Geschreven door forumlid en columnist Diederik.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.