Column: Beleidsbepalers verdraaien de waarheid

Geschreven door Richard Suavimani – Uitgave: 19 november 2010 08:00 – Bron: Ajaxinside.nl

Na een tijdje intensief het nieuws rondom ons aller Ajax gevolgd te hebben de laatste tijd is er één ding dat me met stomheid slaat: Hoe kunnen Jol en VDB zich beroepen op het aantal zelf opgeleide spelers in de basis, maar vervolgens vergeten dat die al lange tijd geleden zijn doorgekomen? Hoe durven deze lieden zichzelf op de borst te kloppen met het werk van anderen? Resultaten uit het verleden bieden toch geen garanties voor de toekomst? Van den Boog, afkomstig uit het zakenleven, zou dit toch moeten weten. Want feitelijk kom het neer op het verdraaien van de feiten om het wanbeleid te vergoelijken en de aandacht af te lijden van wat er werkelijk aan de hand is. Het gaat namelijk om de doorstroom en dáár zit het probleem, die is er niet.

Van de spelers die momenteel deel uitmaken van de A-selectie van Ajax zijn er 10 afkomstig uit de eigen jeugd, wat neerkomt op 43% van het totaal. Ze zijn afkomstig uit de volgende lichtingen:

Maarten Stekelenburg – lichting 2002
Kenneth Vermeer – lichting 2005
Gregory van der Wiel – lichting 2006
Toby Alderweireld – lichting 2008
Jan Vertonghen – lichting 2006
Vurnon Anita – lichting 2005
Rasmus Lindgren – lichting 2004
Urby Emanuelson – lichting 2004
Siem de Jong – lichting 2007
Christian Eriksen – lichting 2010

Uit dit lijstje kunnen we concluderen dat er uit de laatste vier lichtingen (2007-2010) maar 3 spelers een kans hebben gekregen! En dat in vier jaar tijd! En het bestuur maar opscheppen over al die jeugdproducten! Het huidige bestuur en de huidige directie zijn niet eens verantwoordelijk voor het gross ervan! En dat terwijl er toch genoeg jeugdproducten uit de genoemde lichting voor handen zijn die in aanmerking komen voor een kans, maar die van Jol gewoon niet krijgen:

Sergio Padt – lichting 2009
Daley Blind – lichting 2008
Jan-Arie v.d. Heijden – lichting 2007
Mitchell Donald – lichting 2007
Roly Bonevacia – lichting 2010
Marvin Zeegelaar – lichting 2008
Geoffrey Castillion – lichting 2009
Aras Özbiliz – lichting 2010
Florian Jozefzoon – lichting 2010

Was de komst van Jeroen Verhoeven werkelijk nodig, wanneer je met Sergio Padt al een getalenteerde keeper in huis hebt die uitstekend de rol van 3e keeper kan invullen? Was Daley Blind werkelijk zo slecht dat Atouba aangetrokken moest worden en ons al 4 miljoen aan salaris heeft gekost? Ik denk dat ze daar bij Groningen het antwoord wel op weten. En wederom werd Jan-Arie van der Heijden verhuurt, maar werd wél Andre Ooijer binnengehaald. Ik durf toch echt wel te wedden dat v.d. Heijden wél weet hoe hij een man moet dekken en hoe hij moet stappen. En dan zullen we het maar niet hebben over die 2 rode kaarten en het feit dat hij nu ook de ontwikkeling van Toby Alderweireld, een van onze meest talentvolle spelers, aan het blokkeren is. Ook de komst van Tainio en De Zeeuw is niet te verklaren, wanneer je Mitchell Donald en Roly Bonevacia al in huis hebt, die in niets onderdoen voor eerst genoemden. En dan is daar het mysterie van Mido. Nu moet ik bekennen dat ik persoonlijk een enorme fan ben van Mido, vooral van zijn eerste periode bij Ajax. Maar wanneer een speler na 3 maanden nog maar amper 1 helft kan spelen, heb je dan niet gewoon een belachelijke keuze gemaakt? Had je dan niet beter Castillion de plek van pinchhitter kunnen laten vervullen? Wie weet wat dat nog had opgeleverd. Nu kun je hem afschrijven. En Jol had toch geen buitenspelers? Ontkend hij daarmee het bestaan van Zeegelaar, Özbilliz en Jozefzoon, of begint hier zich langzaam een patroon af te tekenen?

Dit alles beziend kom ik op 6 overbodige aankopen, samen goed voor 17 miljoen aan transfer- en salariskosten, die met eigen jeugd hadden kunnen worden opgevangen zonder aanzienlijk kwaliteitsverschil. Of willen we zeggen dat Verhoeven, Ooijer, Atouba, Tainio, De Zeeuw en Mido een onmisbaar deel van onze A-selectie uitmaken? Sterker nog, welke van deze 6 spelers speelt regelmatig en op Ajax-niveau? Om nog maar te zwijgen van het geld dat wordt misgelopen doordat de genoemde jeugdspelers zich niet kunnen ontwikkelen en in de toekomst geen grote transfersom opbrengen (daar moet Ajax het tenslotte van hebben).

En daar zit de kern van het probleem onder Jol. Hij blokkeert de ontwikkeling van de jeugd en doet nutteloze aankopen die niets toevoegen maar wel een hoop geld kosten. En het bestuur steunt hem hier in, want zij roepen hem niet ter verantwoording. En ondertussen kloppen ze zich op de borst met jeugdspelers die in de jaren 2002 t/m 2006 zijn doorgebroken. Dát waren de jaren waarin de jeugd nog echt een kans kreeg, als je je bedenkt dat ook Nigel de Jong, Raphael van der Vaart, Wesley Sneijder, John Heitinga, Thomas Vermaelen, Hedwiges Maduro, Ryan Babel, Robbert Schilder, Jeffrey Sarpong en Daniël de Ridder tot deze lichtingen behoorden.

Lichting 2002 t/m 2006: 17 jeugdspelers doorgebroken
Lichting 2007 t/m 2010: 3 jeugdspelers doorgebroken.

Als de jeugd geen kans krijgt, dan kunnen ze zich ook niet ontwikkelen en van waarde zijn voor Ajax. Maar ja, maak dat Jol en bestuur + directie maar eens wijs. Die kopen liever “grote namen” en uitgerangeerde spelers, die Ajax niet in het hart dragen en allang blij zijn dat ze nog ergens op de loonlijst staan. En dat allemaal onder het mom van “ervaring”. Laten we niet vergeten dat de selectie die in het seizoen 1994/1995 bijna alles won wat er te winnen viel ook maar gemiddeld 23,56 jaar oud was (aan het einde van dat seizoen). Wat is de waarde van het Rapport Coronel, als de belangste punten eruit niet worden nageleefd? Je zou haast gaan denken dat Johan Cruijff toch op een groot aantal punten wel midden in de roos schiet…
 

quote: Jim

Ben het er helemaal mee eens, ik heb alleen een vraag. Ik heb begrepen dat in het rapport Coronel sprake was van twee mogelijke modellen. 1. technisch directeur met uitvoerende trainer 2. sterke hoofdtrainer die ook tech. dir. is. Optie 2 is nu van kracht. Klopt dit? In dat geval zouden ze het rapport namelijk wel volgen, alleen niet de cappaciteiten hebben om dat goed te doen….. Vraag me overigens af wat erger is……

Onderstaand is de letterlijke tekst uit het Rapport Coronel

• Kies voor een helder model. Daarvoor zijn er twee mogelijkheden:

1. Een sterke trainer met bewezen managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele betaald voetbal afdeling waaronder een hoofd scouting (model Louis van Gaal 1991-1997). In dit model dient de Algemeen Directeur een
voetbalachtergrond te hebben.

2. Een sterke Technisch Directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goedetrainer. Deze trainer is uitsluitend verantwoordelijk voor de training, coaching, opstelling en tactiek van het eerste elftal. In dit model geeft de Technisch Directeur leiding aan de gehele betaald voetbal afdeling en bepaalt hij alle voetbaltechnische aanstellingen.

Kortom, beide modellen komen niet overeen met de huidige situatie. Als je Jol als ‘sterke trainer met bewezen managementkwaliteiten’ zou beoordelen, dan zou Van den Boog de Algemeen Directeur met voetbalachtergrond moeten zijn, en dat is hij dus niet.

Model 2, met een Technisch Directeur is overduidelijk geen sprake. Al zou dit naar mijn mening wel het beste model zijn. 3 koppige directie met een Algemeen, Technisch en Financieel directeur (ipv Algemeen, Commercieel en Financieel, zoals het nu is).

En dat moet dan een Technisch Directeur zijn die de intentie heeft om er voor zeker 10 jaar te zitten. En dus niet iemand die na de minste of geringste tegenslag opstapt of op een trein springt die maar ‘eenmalig langs komt’.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.