[Column] Crisis? Of stemmingmakerij?

De selectie is gehavend in december aanbeland. Ajax miste tegen AZ: Blind, Neres, Promes, Labyad, Dest en Tagliafico (viel acht minuten voor tijd in). Menig sportjournalist schrijft de landskampioen naar een crisis. Is dit terecht of stemmingmakerij?

Breedte van de selectie:

Na het vertrek van Frenkie de Jong en Mathijs de Ligt afgelopen zomer werd Ajax met name geroemd vanwege de breedte van de selectie. De vraag die nu veel wordt gesteld of dit wel terecht is. Is de selectie wel echt breed genoeg? Ajax heeft voor Nederlandse begrippen een goede en brede selectie. Maar blijkt, met een dergelijke blessuregolf, geen blik met klaargestoomde talenten klaar te hebben staan. De beschikbare invallers tegen AZ (buiten Nico Tagliafico om), waren samen goed voor 293 speelminuten in het huidige Eredivisie seizoen. Scoorden drie doelpunten (allen Noa Lang) en leverde geen assist af.

Waar zijn de talenten?:

Buiten de 16 A-selectie spelers,gebruikte Erik ten Hag de nummer 17 t/m 30 nauwelijks. Eerder dit seizoen kreeg Ten Hag regelmatig kritiek over de ontbrekende jeugdige invallers.
Zijn de talenten zoals Noa Lang, Ryan Gravenberch en Lassina Traoré (nog) niet goed genoeg? Dan rijst de vraag of Ajax afgelopen zomer mogelijk een verkeerde inschatting heeft gemaakt rondom het vertrek van Lasse Schöne en/of Kasper Dolberg. Of had Erik ten Hag toch niet vaker de jeugdige talenten vaker minuten en kansen moeten geven? Één ding is zeker; niemand bij Ajax had verwacht dat er in deze periode zes selectiespelers niet beschikbaar zouden zijn door blessures of ziekte. Dat de vragen nu aan het licht komen is logisch. Maar had je over een fitte selectie kunnen beschikken dan was er geen vuiltje aan de lucht geweest.

De balans:

Na 17 wedstrijden in de Eredivisie staat Ajax met 41 punten en een doelsaldo van +37 bovenaan, en mag zich officieel winterkampioen noemen. Er werd in de eerste seizoenshelft enkel verloren van de huidige nummer 2 en 3 van de ranglijst (AZ en Willem II). Ajax behaalde in de Champions League 10 punten. Dit puntenaantal is normaliter genoeg om overwintering in de Champions League veilig te stellen. Helaas lukte dit niet en werden we in de week, die gekenmerkt wordt door blessures, uitgeschakeld door Valencia.  Ajax overwintert nu in de Europa League. Dit moet gezien worden als een kans op een Europese prijs. Woensdag 18 december 2019 staat het uitduel met Telstar op het programma voor de beker. Als Ajax deze wedstrijd winnend afsluit dan strijdt Ajax nog mee op drie fronten voor het aanstaande zondag 22 december 2019 begint aan de tweede seizoenhelft thuis tegen ADO Den Haag.

Conclusie:

Ajax is de officiële kampioen van de eerste seizoenshelft, doet nog mee in Europa en strijd op het moment van schrijven nog mee om de beker. Ja, Ajax kende een dramatische anderhalve week en zal in de winter kritisch moeten kijken naar de balans van de selectie (kwaliteit/kwantiteit). Maar er is genoeg om positief over te zijn en optimistisch te kijken richting de tweede seizoenshelft.

Bron:
ajaxinside

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."