[Column] De nieuwe koers

Wat voor de Amsterdammers één van de belangrijkste en meest succesvolste transferzomers in de historie en een voorbode op een geweldig seizoen had moeten zijn, liep uit op een rampjaar. Bijna iedere aankoop die werd gedaan mislukte, twee hoofdtrainers (Alfred Schreuder en John Heitinga) en de technisch manager (Gerrie Hamstra) kregen het ontslag toegezegd. Nu is het aan Sven Mislintat om het schip dat op ramkoers ligt weer een nieuwe koers mee te geven om Ajax op weg te helpen richting de prijzen en daarbij de oh zo belangrijke Champions League plaatsing. De voorbereiding is nu een kleine maand onderweg, de internationals zijn ingestroomd en dus is het tijd voor een kleine terugblik en een stukje voorbeschouwing. Wie kwamen erbij? Wie zijn er vertrokken? Welke talenten dienen zich aan? Wie gaan er nog weg? En wat moet er nog bij?

Trainer: Maurice Steijn
Waar de Duitse Director of Football vrij kort na het seizoen afscheid nam van hoofdtrainer Heitinga verbaasde hij menig Ajax-supporter met de aanstelling van Maurice Steijn. De Hagenaar die afgelopen seizoen zesde eindigde met Sparta Rotterdam is volgens Mislintat de juiste man voor de job. In de gesprekken tussen beiden raakte de Duitser overtuigd van de voetbalfilosofie van de oefenmeester die geroemd wordt als overperformer. Iets wat Ajax met een kwalitatief mindere selectie dan de afgelopen jaren misschien ook wel keihard kan gebruiken. Steijn zal worden bijgestaan door zijn assistenten Hedwiges Maduro en Said Bakkati.

De selectie:

Wie kwamen erbij?

Naast Maurice Steijn en zijn assistenten, kwamen tot nu toe Jay Gorter (Aberdeen), Mohamed Daramy (FC Kopenhagen) en Anass Salah-Eddine (FC Twente) terug van verhuur. Wist Ajax met Branco van den Boomen de sterspeler van Toulouse, als voormalig jeugdspeler, transfervrij terug te halen naar Amsterdam, en werd de talentvolle Bosnisch international Benjamin Tahirovic overgenomen van AS Roma.

Wie zijn er vertrokken?

Waar Maarten Stekelenburg stopte als profvoetballer zag Ajax ook de nodige andere spelers verhuizen. Florian Grillitsch keerde transfervrij terug bij Hoffenheim. Youri Baas werd verhuurd aan NEC, terwijl Naci Unuvar verhuurd wordt aan FC Twente. Dezelfde club waar Youri Regeer naar vertrok, maar dan met een definitieve transfer. Lorenzo Lucca keerde terug van zijn huurperiode naar Pisa en speelt inmiddels voor Udinese. Ook vertrokken Kik Pierie (Excelsior) en Max de Waal (Willem II) definitief uit Amsterdam. Naast dat er tot nu toe goed werd doorgeselecteerd, verloor Ajax ook nog twee belangrijke krachten. Op dezelfde dag dat bekend werd dat Jurrien Timber definitief de overstap zou maken naar Arsenal, kwam ook naar buiten dat aanvoerder Dusan Tadic zijn contact in overleg had laten ontbinden. Hij vond een dag later onderdak bij het Turkse Fenerbahce.

Welke talenten dienen zich aan?

Net als iedere voorbereiding op het nieuwe seizoen krijgen de nodige talenten van Jong Ajax de mogelijkheid om de definitieve aansluiting te vinden bij de selectie. Deze zomer lijkt er dan ook op dat Tristan Gooijer, Olivier Aertssen, Silvano Vos, Kristian Hlynsson, Christian Rasmussen en Mika Godts de spelers zijn die de meeste kans zullen maken op veel speeltijd in het voorseizoen. Vooral van Silvano Vos en Mika Godts mag veel worden verwacht. Een definitieve plek bij de selectie van Steijn ligt voor deze twee jongens in de lijn der verwachting.

Wie gaan er nog weg?

De kans lijkt groot dat er nog een aantal spelers zijn die zullen vertrekken. Het meest voor de hand liggen de transfers van Edson Alvarez en Mohamed Kudus. Terwijl er weinig toekomst in Amsterdam lijkt te zijn voor spelers als Jorge Sanchez en Calvin Bassey. Ook is het nog maar de vraag of Owen Wijndal en Davy Klaassen na de voorbereiding nog in Amsterdam zullen spelen. De kans op speeltijd voor de laatst genoemde zal minder groot zijn dan voorgaand seizoen. De vraag is dan ook of zij dit zullen accepteren of dat de tijd daar gekomen is om een stap te maken.

Wat moet er nog bij?

Het grootste zorgenkind lijkt op dit moment de defensie. Na het vertrek van Jurrien Timber beschikt Ajax over geen enkele volwaardige rechtsbenige centrale verdediger. Ik zie Ajax hier maar liefst twee spelers halen. Josip Sutalo lijkt de beoogde vervanger van de Oranje-international. Terwijl ook de naam van Martin Vitik (Sparta Praag) met grote regelmaat valt. Beiden hebben een interessant profiel en zouden de defensie van Ajax echt versterken. Ook lijkt Ajax een echte centrumspits nodig te hebben, zeker nu naast Lucca ook Tadic is vertrokken is eigenlijk alleen Brobbey daar nog een volwaardige optie. De naam van Akor Adams (Lillestrom) is recent in verband gebracht met een overstap naar Amsterdam. Maar of hij uiteindelijk de beoogde aanwinst is dat is ongewis. Wel verzekerde betrouwbare bronnen Ajaxinside dat Ajax in vergevorderd stadium is voor het aantrekken van een spits. Dit wordt in de komende tijd nauwlettend gevolgd.

Ajax beschikt op het moment niet over veel financiële daadkracht, dus zal bij iedere speler die het aantrekt moeten kiezen voor de juiste timing en vindingrijk blijken. Met Mislintat als Director of Football, die als bijnaam ‘Diamanten Augen’ heeft, lijkt Ajax in ieder geval gekozen te hebben voor een man met kennis van de markt die data gebruikt als ondersteunend bewijs om tot het aantrekken van de juiste spelers te komen. De komende weken worden zoals altijd weer enorm spannend om te volgen. Wij van Ajaxinside gaan de ontwikkelingen weer op de voet volgen en wachten weer af op de volgende Here we go van Fabrizio Romano of Breaking van Mike Verweij.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."