Column: Een jaar Frank de Boer

Geschreven door Vincent Taal – Uitgave: 05 december 2011 12:45 – Bron: Ajaxinside.nl

Een goede columnist doet onderzoek bij zijn of haar lezers over de geschreven columns. Nu ga ik hier niet beweren dat ik een goede columnist ben, dat is uiteraard aan jullie. Maar met een bescheiden 1200 views per week vond ik het tijd voor het ‘opmaken van de balans’ en heb ik afgelopen zaterdag bij een aantal vrienden gepeild hoe mijn columns zijn ontvangen. Daarom heb ik, op verzoek van velen, een langere column geschreven dan in de afgelopen weken het geval was.

Omdat de wedstrijd tegen Excelsior goed was, maar verder ook niets, schakelen we over naar een ander moment deze week:

Frank de Boer is deze week namelijk een jaar als hoofdcoach in dienst van de club uit de ‘Republiek Amsterdam'(deze benaming voor Amsterdam kom ik steeds meer tegen op de straatnaambordjes in de stad). Eigenlijk wilde ik Frank feliciteren door middel van een gedicht, het is immers Sinterklaas, maar toen ik Gertjan Verbeek zijn gedicht bij Studio Sport zag voordragen, wilde ik mijzelf deze afgang besparen.

Frank, die in 1995 nog de Champions League won (ja, klopt ik ben blijven hangen in 1995) nam vorig jaar december het stokje over van Martin Jol en scoorde direct een driepunter tegen ‘angstgegner’ AC Milaan. ‘Who the fuck is Milan’ werd nog even gezongen door de meegereisde supporters (overigens ook voor het laatst in 1995 dat we dit konden zingen).
Een ware lofzang was het gevolg; Ajax speelde weer het vertrouwde spel met snel en aanvallend voetbal. De titel leek echter ver uit zicht en ook het spel van Ajax was in vele wedstrijden niet om over naar huis te schrijven. Tegen ADO uit redde Toby Alderweireld nog een punt in de laatste minuut met een fantastisch afstandsschot en NEC uit maakte ‘Lucky Ajax’ destijds weer een begrip.

De Champions League bleek kansloos en ook in de Europa League werd er weinig succes geboekt. Spartak Moskou (ken jij drie spelers van die club?) bleek in een tweestrijd een maatje te groot voor de Amsterdamse formatie. Ajax was weer terug bij af. Omdat iedereen van elkaar kan winnen in onze Nederlandse competitie kwam Frank de Boer weer dicht in de buurt van FC Twente en werd er in Amsterdam al voorzichtig gesproken over een kampioenschap. Op de laatste speelronde van de Eredivisie troffen onze helden en FC Twente elkaar. In een ware finale sleepte Ajax de overwinning uit het vuur en werden we voor het eerst sinds 2004 weer kampioen.

Ook dit jaar is de achterstand op de koploper weer ontzettend groot. Terwijl we allemaal dachten dat het dit jaar een gelopen koers zou zijn en dat Ajax de titel weer zou pakken, is er een andere club uit Noord-Holland die nu bovenaan staat op teletekst. Maar met het vorige seizoen in ons achterhoofd en de twee (fantastische) verliespartijen van PSV en AZ lijkt de weg omhoog weer te zijn ingeslagen. Frank de Boer overwintert in de Champions League en wordt voor de tweede keer op rij kampioen. Wanneer werd Ajax voor het laatst twee keer kampioen?

Juist! Al met al heeft de ‘debuut-trainer’ Frank de Boer een fantastisch eerste jaar achter de rug. Natuurlijk, goede wedstrijden worden afgewisseld met slechte wedstrijden en ik ben niet over elke basisspeler te spreken. Maar we kunnen zeggen dat we met Frank de Boer eindelijk weer een winnaar aan het roer hebben staan.

Daarom: Gefeliciteerd Frank en tot woensdag in de Amsterdam Arena!  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.