Column: Het probleem zit op de bank

Geschreven door Sander Berkx – Uitgave: 10 november 2013 19:25 – Bron: Ajaxinside.nl

Na de wedstrijd tegen Celtic moest de ingezette lijn worden doorgetrokken. Nieuwe opstelling, goed resultaat, dus tegen N.E.C. vooral die lijn doortrekken. Toch? Wat de voorgaande wedstrijden duidelijk was geworden, werd in de wedstrijd tegen Celtic nog maar eens bevestigd. Bij voetbal op het hoogste niveau, draait het om de details.

1383910312

Tegen Milan kregen we een penalty tegen, die een andere scheids misschien niet had gegeven. Tegen Celtic scoorde Lasse Schöne na een prachtige aanval. Maar wat als de bal in plaats van in het hoekkie, langs de buitenkant van de paal was gegaan? Zou dan iemand het nog hebben over die aanval? En wat als die penalty bij Milan niet gegeven was en je gewoon gewonnen had, was er dan überhaupt wel ophef geweest over de opstelling en het spel van Ajax?

Wat betreft de Champions League zit het hem de laatste weken bij Ajax vooral in de details. Valt het wel goed, valt het niet goed. Bij wedstrijden als tegen Barcelona, waar je met 4-0 op je broek krijgt, hoef je het geen eens aan te halen. Dat is geen kwestie van geluk of dat het een beetje meezit, daar heerst gewoon een duidelijk verschil in kwaliteit. Iets wat in eigen land ook het geval zou moeten zijn, maar niet zo is. De wedstrijden tegen Volendam en RKC zijn daar misschien nog wel de mooiste voorbeelden van. Dat waren de wedstrijden aan de hand waarvan Frank besloot om de opstelling om te gooien. Iets wat momenteel goed uitpakt, maar wat het het probleem zeker niet verhelpt.

Sterker nog; de situatie is voorzichtig aan zorgwekkend te noemen. Een spits als linksbuiten en een middenvelder als rechtsbuiten. Waarom? Omdat je flankspelers niet in staat zijn een mannetje te passeren, een voorzet te geven en zo dus de spits in stelling te brengen. De gekozen variant tegen Celtic en N.E.C., waarbij je spelers van hun beste kwaliteiten berooft, zal dan ook tijdelijk zijn. Sigthórsson linksbuiten is leuk en aardig, maar hij komt natuurlijk het best tot zijn recht in de aanval. Moet hij natuurlijk wel de ballen voor open doel afmaken! Schöne op rechtsbuiten is ook aardig om naar te kijken, maar hij rendeert het beste op het middenveld. Allemaal omzettingen, omdat de buitenspelers niet renderen.

Buitenspelers die zeer zeker wel over het potentieel beschikken, maar het momenteel even niet hebben. De kwaliteiten van Andersen en Fischer staan buiten kijf, daar zal iedereen het over eens. De woorden die Frank en Ronald de Boer over deze twee talenten roepen, zijn natuurlijk niet gebaseerd op pure lucht. Een ontketende Fischer hebben we vorig seizoen al mogen aanschouwen en ook Andersen zal nog het nodige in petto hebben. Momenteel maakt Fischer even de welbekende dip door, maar daar komt hij gezien zijn karakter wel sterker uit. Naast Fischer en Andersen lopen er ook nog Sana en De Sa rond. Ook twee spelers die er staan om de vleugels te bemannen, maar in de ogen van De Boer schijnbaar nog niet klaar ervoor zijn om dit ook daadwerkelijk invulling te geven.

In de wedstrijden tegen Celtic en N.E.C. heeft Ajax het zich kunnen permitteren om op bepaalde posities te spelen met de spelers die er eigenlijk niet horen. Dat dit niet het hele jaar goed kan gaan, moge duidelijk zijn. Het is dan ook niet dat De Boer aan de slag moet gaan met de opstelling of aankopen moet gaan doen. De Boer moet de buitenspelers gewoon eens twee of drie keer per week het trainingsveld op sturen en onder leiding van Overmars laten trainen op het passeren van een mannetje en dan de bal voor de pot gooien. Het is toch onbegrijpelijk dat spelers van het kaliber Fischer en Andersen niet in staat zijn om hun man voorbij te gaan?! Het probleem ligt wat dat betreft niet bij de spelers op het veld, maar bij de spelers op de bank!  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.