[Column] Mislintat: man met een missie

Geen strandbedje voor Mislintat. Deze zomer is een sleutelperiode voor Ajax. De start van de bouw aan een nieuw team. De volledige reorganisatie is volop gaande. Dat gebeurde in de juiste volgorde: eerst op kantoor, nu op het veld.

Op mij maakt Mislintat indruk. Ook al lijkt hij qua karakter nauwelijks op Ten Hag en ook al heeft hij een andere rol, ik zie een duidelijke overeenkomst: ze zijn beide stoïcijns in hun professionele handelen (wat niet zegt dat ze geen emoties hebben). Noem het zakelijk, rationeel.

Ze hebben een doel en gaan daar recht op af. Bij Ten Hag weten we hoe dat afliep, bij Mislintat moeten we dat nog afwachten.

Minstens zo belangrijk: Mislintat schept orde in de chaos. En doet dat in alle rust.

En daar was Ajax hard aan toe. De laatste jaren is er met geld gesmeten na de succesvolle jaren in de Champions League. Salarissen werden opgetrokken met de snelheid van een flitsende rechtsbuiten. Na het slechten van de 1 miljoen barrière ging het hard. Dat leidde tot scheefgroei binnen de selectie.

Daar bovenop werd er voor aanvang van vorig seizoen scheutig aangekocht. Men leek de scoutingrapporten nauwelijks te bestuderen. Er was geld zat. Maar zo voer je geen langetermijnbeleid.

Toen de successen vorig jaar uitbleven en de Europese geldbron en het vooruitzicht daarop opdroogde, zat Ajax dus met een paar problemen. Goede spelers zouden weggaan (dat gebeurt altijd, maar vooral als je geen CL speelt), sterk uiteenlopende salarissen (met Blind en Tadic aan de top van de pyramide) en talenten en aankopen die wisselend presteerden.

Blind verdween al tijdens het seizoen. Tadic is nu ook weg. Het salarisprobleem lijkt daarmee voor een groot deel opgelost. Een aantal van de tegenvallende spelers is al weg of zal straks waarschijnlijk geen kans meer krijgen. Dat laatste is natuurlijk ook aan Steijn.

Het lijkt in het grotere plan van Mislintat te passen. Hij handelt snel en geeft steeds weer plichtsgetrouw een heldere uitleg. Geen mediacircus er omheen. En door.

Ondertussen struint de Duitser de wereld af op zoek naar betaalbare toegevoegde waarde die uit zijn datarapporten zijn gerold.

Het kenmerkt een man die op een missie is. Of die missie slaagt, gaan we zien. De komende weken gaan we eerst eens verrast worden met een paar aankopen. Of het succes al komend seizoen komt, valt te bezien. Maar mijn zegen heeft-ie voorlopig.

Geschreven door forumlid en columnist Diederik.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.