Davy Klaassen

[Column] Omdat het altijd zo gegaan is, moet het nu anders

Een Ajax-column deze week gaat uiteraard over de halve finale in de beker tussen Feyenoord en Ajax. De meningen na het ‘aanstekerincident’ – het was natuurlijk veel meer dan een incident – gingen weer van links naar rechts. Ik deed zelf ook lekker mee.

Het ‘incident’ – zoiets hing al maanden in de lucht – werd vooral veroordeeld. Maar er was ook verbazing over de omvang van de opwinding. Bij Johan Derksen bijvoorbeeld. What’s new.

Die haalde weer eens zijn stokpaardje van de plank: “In mijn tijd gebeurde dit ook al.” Of iets in die trant.

Als dit de meetlat is waar we dingen langs leggen, komen we nooit verder. Stilstand is achteruitgang, Johan.

We mogen toch hopen dat de mens in 50 jaar tijd iets geleerd heeft?

In Engeland in ieder geval wel. Ook dat voorbeeld is afgelopen week al vaak aangehaald. En terecht, want daar was het jaren geleden nog even een paar slagen erger dan in Nederland.

De maatregelen daar variëren van scherp cameratoezicht, verplichte zitplaatsen, snel ingrijpen bij beledigende spreekkoren en: geen alcohol op de tribunes.

Het kan dus. Wedstrijden staken en publiek verbieden zijn volgens mij niet de weg die je op moet slaan. Misschien bij hoge uitzondering.

Maar je moet wel het lef hebben om een beetje door te pakken. En je niet laten leiden door angst voor de hooligan.

Trainers en directies moeten geweld in de media ook veel stelliger veroordelen.

En dan de voetballers.

Kees Kwakman had natuurlijk gelijk – alleen was zijn timing wat beroerd -: de cultuur op de werkplek, het veld, moet om. Het extreme vermoeiende geklaag na fluiten, het ellenlang blijven liggen na een veeg over de arm, het faken van overtredingen, de opstootjes tussen aanvoerders. Ban het uit. Direct geel of rood als het moet. Zuivere speeltijd. Geen pardon.

Alleen gevoelige sancties leiden tot gedragsverandering in dit soort situaties.

Het spel zal er een stuk aantrekkelijker op worden en het zal de opwinding op de tribune in positieve zin veranderen.

En over sancties: bij ernstige incidenten zoals met Klaassen afgelopen week, mag je clubs best harder straffen. Zoals Nico Dijkshoorn al voorstelde: drie punten aftrek. Dat het in de beker; was, maakt niet uit direct rood wordt ook doorgetrokken in de competitie. Zelfde club, zelfde publiek.

Bij Barcelona wordt geen alcohol geschonken en het is een groot familiegebeuren. Of jongens met hun vriendinnetje. Heerlijke sfeer. Het zonnetje helpt natuurlijk ook.

In en rond de Arena is het altijd veel agressiever. Bij Feyenoord en andere clubs is het niet anders. Veel testosteron. Aangelengd door alcohol en als kers op de taart verkeerd gedrag op het veld.

De camera’s hangen er al. Pak nu door. Neem de juiste maatregelen en breng het plezier op het veld en de tribune terug. Het zal het voetbal in alle opzichten veel goed doen.

Geschreven door forumlid en columnist Diederik.

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.