Column: Peter weet het beter

Geschreven door Julien Meijboom – Uitgave: 05 augustus 2016 13:35 – Bron: Ajaxinside.nl

1467023793

Ergens doet het nog pijn, de zondagmiddag op de Vijverberg. Toch heeft iedereen weer zin in een nieuw seizoen. We gaan weer starten. Het is even wennen, Frank de Boer bezig met een nieuwe bos vol haar, Ajax bezig met een nieuwe Bosz als trainer.

Eerlijk gezegd was het tijdens de tweede helft van Kroatië – Portugal dat ik dacht: “Laat het nieuwe seizoen maar snel beginnen, want dit is echt helemaal niks.” De huidige ontwikkeling in het voetbal is wat mij betreft geen goede. Er is een trend ingezet waarbij er meer waarde gehecht wordt aan niet verliezen dan aan winnen.

Met het oog daarop is het een prettig idee dat de filosofie van Bosz er een is die gaat voor aanvallend- en pressievoetbal. Het soort voetbal waar onder de supporters veel vraag naar is en is geweest. Vol verwachtingen keek ik dan ook naar de eerste beelden van de voorbereiding. De nadruk lag op het hoog druk zetten en de veelbesproken vijf-seconden regel. De eerste oefenwedstrijden waren niet best, maar zoveel tijd had Ajax niet omdat er al snel de eerste wedstrijd tegen PAOK was. Maar ondanks het resultaat zag de trainer progressie. Dat is wel iets wat mij bij Peter Bosz niet aan staat, als zijn ploeg een goede pot speelt, heeft hij altijd verbeterpunten, maar als zijn ploeg een slechte pot speelt heeft hij altijd aanknopingspunten gezien. Kortom, Peter weet het beter.

Rond de laatste fase van de voorbereiding las is het bericht dat Bosz vond dat Riedewald beter uit de voeten kan op de ‘6-positie’, daar waar hij het gehele vorige seizoen indruk heeft gemaakt als centrale verdediger, maar.. Peter weet het beter…

Dinsdag 26 juli was het dan eindelijk zover, de eerste test, de eerste wedstrijd om het ‘echie’. Ajax speelde goed tegen PAOK, het spel maakte indruk, het was leuk om naar te kijken ondanks het wat mindere resultaat. Peter leek het toch wel beter te weten.

Met goede hoop ging afgelopen woensdag de tv weer aan, na het spel van vorige week zou het toch goed moeten komen tegen PAOK? Ik moest wel drie keer goed kijken toen ik de opstelling zag, het was voor het eerst een ongebruikelijke opstelling. “Kunnen de Ajacieden dat?” Het duurde dan ook niet lang voordat Westermann zich liet aftroeven en een “Zie je wel!” door de woonkamer schalde. Waarom deed Bosz het nou zo drastisch anders? Het tempo was te laag, de spelers maakten geen gebruik van de ruimte en het zwakke PAOK kreeg te veel kansen. Toch werd het tegen de verhoudingen in 1-1 met de rust door de penalty van Klaassen.

De tweede helft kwam PAOK er niet meer echt aan te pas, maar kreeg ook Ajax op veel balbezit na niks voor elkaar, totdat de bal voor de voeten van Klaassen viel en hij net voor tijd de 1-2 wist te maken. Door in Europa en ook nog eens in de Play-offs van de Champions League. Een winnende coach heeft altijd gelijk, dus weer weet Peter het beter.  

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Julien

Julien

Volgt Ajax op de voet, zelfs als het allemaal even niet te volgen is.. Redacteur bij Ajaxinside, Voetbalflitsen en FCVideo