[Column Pushkin] ‘Beste Kjell, je bent gewoon welkom hoor’

Bestje Kjell,

Daar stond het dan: Emmen gepromoveerd naar de eredivisie. Ik zal eerlijk zijn, tot voor kort wist ik niet heel veel van FC Emmen. Ja, Michel van Oostrum had er gespeeld. Na zijn tijd bij de Ajax-jeugd een levende legende geworden in Drenthe. Bijna 20 jaar eerder al een promotiesprookje.

Zelf vind ik het altijd wel geinig zo’n nieuwe club erbij. Net zoals RBC, Go Ahead of Cambuur een club die een regio in beweging brengt. Een bak positiviteit. Een stadion wat nog vol passie voor een 2-5 juicht. Mensen die na een paar biertjes huiswaarts keren en trots vertellen dat ze erbij waren, tegen Ajax in de eredivisie. Het waren uitgerekend de bezoekers uit Amsterdam die zonodig de zware toon moesten zetten.

“SCHERPEN KAKKERLAK”, het was van hetzelfde niveau als die tweet die je zelf ooit plaatste. Met als grootste verschil dat jij hem plaatste toen je 11 was. Op twitter. Dat medium waar je met een druk op de knop iets in de wereld katapulteert. De personen van dit spandoek hebben qua opzet wel een paar afslagen gemist. Hoe zou het gegaan zijn? Paar mannen die in een achterafschuurtje met wat potten verf dachten even een statement te maken? Een paar mannen waarvan er niet eentje corrigeerde dat het toch wel een beetje niveauloos was. Een groepje volwassen mannen die vervolgens heel dat stuk naar Emmen reden. Paar lui die het ophingen. In al die tijd er niet bij stilstaand wat voor een infantiele actie het was. Diegenen die achter het spandoek stonden hebben zichzelf eigenlijk compleet voor lul gezet. Bovendien getornd aan een oude Ajax traditie dat we vroeger tenminste creatief waren met onze spandoeken.

Bestje Kjell,

Als het straks rondkomt realiseer je dan wel dat er een grote zwijgende meerderheid is die wel beter weet. Die weet waar de lijfspreuk van Amsterdam voor staat die zo verweven is met Ajax. Die weten dat we als club naast de waarden heldhaftig en vastberaden ook barmhartigheid uitdragen. Kleine jeugdzonde en niks om je druk over te maken.

Leo Beenhakker werd kort na zijn trainerschap bij Feyenoord ‘gewoon’ technisch directeur bij Ajax. Peter Bosz bewandelde decennia later de omgekeerde weg. Beiden niet onsuccesvol. Het bleef bij wat loze kreten tijdens hun aanstelling die al snel verstomden na het succes. Danny Blind had voor zijn transfer naar Ajax zelfs jarenlang een seizoenskaart bij Feyenoord, niemand die je daar nu nog over hoort.

Kortom, je bent welkom Kjell! (maar weet wel dat je aan de bak mag om het maximale uit jezelf te halen).

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2018/19 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.