De Toekomst

[Column Pushkin] Mitchell Bakker weg, best logisch toch?

Sergio De Windt naar Juventus. Het is een boodschap die begin jaren 2000 landt als een bom. Eerder al heeft Gazetta dello Sport de transfer aangekondigd. Er wordt nog weinig notie aan gegeven. Het Sportjournaal opent kort daarna met de bevestiging van wat het roze sportkrantje eerder de ether in slingerde. Het is een tijd dat het nog echt nieuws is dat een jong talent uit de opleiding gehaald wordt. Anno 2019 is het een zekerheidje.

Spindokter in het vertrek van veel jeugdspelers is Mino Raiola. Niet alleen Sergio De Windt liep in zijn stal rond maar nog een hele rits andere spelers. Sommigen zullen een belletje doen rinkelen, anderen niet. Hier gaan we: Marek El Hasnaoui, Youssef Fenich, Ouassim Bouy, Ricardo Kishna, Philippe Sandler, Timothy Fosu Mensah, Donyell Malen, Marvin Zeegelaar, Samet Bulut, Sheraldo Becker, Kenny Tete, Boban Lazic, Daishawn Redan, Juan Famillia Castillo en dus Mitchell Bakker. Er zit een grote constante in de namen. Geen van de spelers brak echt door bij Ajax, geen van de spelers besloot ook maar langer 3 jaar bij Ajax te blijven na zich te hebben aangesloten bij Raiola. Veel spelers gingen ook naar het buitenland.

Af en toe zijn we als supporters ook goed voor de gek gehouden. Het bontst maakten spelers als Ouassim Bouy en Justin Kluivert het. Bouy verklaarde dat het zijn droom was om bij Ajax te slagen. Een week later liep hij op Delle Alpi rond. Woorden van gelijke strekking werden gebezigd door Justin Kluivert. Ondertussen weten we al lang waar we aan toe zijn als een jeugdspeler bij Raiola zit: die gaat vroegtijdig weg. Geschokt was ik dus niet dat Mitchell Bakker niet wilde verlengen. Het gelul over gebrek aan kansen in het eerste is dan weer een van de standaard excuusjes die samengaan met zo’n vertrek. Het is een beetje het soort logica als zeggen dat je niet het juiste gereedschap krijgt om de Mont Blanc te beklimmen om je dan maar met dezelfde tools te storten op de Himalaya.

Cruijff omschreef het als een goede kernschets over welke mentaliteit een talent beschikt bij een contractverlenging. Is een speler bereid te investeren of gaat hij voor het (snelle) geld? Bij Mitchell Bakker kon je vooral spreken van het tweede. Dat was al te zien aan zijn eerste wedstrijd. Veel talenten debuteren bij Ajax met een bepaald soort bravoure. Bij Mitchell Bakker was sprake van wat anders. De geforceerde hakballetjes, overstapjes en andere tierlantijntjes hadden vooral tot doel de schijnwerper op zichzelf te richten. Een goed debuut was het niet. Het was vooral een debuut van een speler die zichzelf al heel goed vond en zich ten koste van het teambelang wilde profileren.

De vraag is wat Ajax nog kan doen. Waarschijnlijk zal de soep niet heel erg heet gegeten worden want ook technisch manager Marc Overmars ligt vast bij Mighty Mino. Toch zou de club er verstandig aan doen een wat hardere lijn te nemen als jeugdspelers voor Raiola kiezen. Met de 16 jeugdspelers die tot nu toe bij hem ondergebracht waren is een duidelijk patroon zichtbaar. Een patroon wat toeval inmiddels ook wel uitsluit. Ajax investeert in spelers, geeft ze kansen en heeft eigenlijk de garantie dat dergelijke spelers met weinig loyaliteit de club snel zullen verlaten.

Sergio De Windt (Juventus)
Marvin Zeegelaar (Espanyol II)
Javairo Dilrosun (Manchester City)

Youssef Fenich (PEC)
Ouassim Bouy (Juventus)
Philippe Sandler (PEC)
Boban Lazic (Olympiakos)
Abdelmalek El Hasnaoui (PEC)
Juan Familia Castillo (Chelsea)
Ricardo Kishna (Lazio)
Kenny Tete (Olympique Lyon)
Justin Kluivert (AS Roma)
Sheraldo Becker (AD)
Timothy Fosu Mensah (Manchester United)
Daishawn Redan (Chelsea)
Donyell Malen (Chelsea)
Mitchell Bakker (PSG)
Djavan Anderson (AZ)
Samet Bulut (PEC)

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.