Donny van de Beek en Frenkie de Jong

[Column Pushkin] Terug naar de top deel 8: Cashcows

Bron

Johan Cruijff kondigde alweer 8 jaar geleden een fluwelen revolutie aan en deed het vuur van de ambitie terugkeren. In de columnserie terug naar de top een blik op wat Ajax kan leren uit het verleden en nieuwe mogelijkheden die het kan benutten. In dit 8ste deel aandacht voor het verzilveren van transfersommen.

Louis van Gaal wordt naar voren geroepen. Het is zijn afscheid. ‘Don’t speak’ van No Doubt wordt ingezet. De melancholische opening ‘You and me we used to be together’ van leadzangeres Gwen Stefani is beter op zijn plek dan ze ooit zelf kon vermoeden. Zelf was ik een jaar of 12, wist nog niet veel van de wereld, maar instinctief voelde ik aan dat het voorbij was met de hoogtijdagen. Ik zou nog kunnen vertellen over het diepe dal waarin Ajax terecht kwam. Over een oprechte woedeaanval bij een 4-1 competitienederlaag tegen Cambuur Leeuwarden. Maar daar gaat deze column – gelukkig – niet over.

Midden jaren ’90 had Ajax een aantal kroonjuwelen op het veld staan. Het gouden elftal dat de voetbalwereld verder zou gaan veroveren. Helaas voor Ajax liep een groot deel van de selectie voor een grijpstuiver weg. Ironisch genoeg is Sunday Oliseh nog altijd de duurst verkochte speler bij Ajax uit dat decennium. Elke supporter weet dat dat eigenlijk namen als Patrick Kluivert, Marc Overmars, Edgar Davids of desnoods Edwin van der Sar hadden moeten zijn.

Voor het gouden geraamte: Van der Sar, broers De Boer, Kluivert, Kanu, Overmars, Finidi George, Bogarde, Litmanen, Davids, Reiziger en Seedorf ontving Ajax ongeveer een kleine 50 miljoen euro. Tegenwoordig heb je daar nog niet eens 1 Frenkie De Jong voor. Dat de spelers te goedkoop weggingen staat buiten kijf. Er lagen verschillende redenen aan ten grondslag. Marc Overmars bracht vanwege blessures niet meer de hoofdprijs op. Spelers als Kluivert, Davids, Reiziger, Bogarde en Van der Sar liepen bijna uit hun contract. De broers De Boer kregen ruzie. Litmanen bleef het langst en had toen ook een contract met beperkte looptijd. Door de beperkte compensatie voor de goudhaantjes werd een knock-out in de competitie naar de concurrentie niet gegeven. PSV en Feyenoord konden eind jaren ’90 de titels oppakken door zwalkend beleid en de financiële voorsprong liep terug.

Het duurde tot 2002 dat Ajax weer een selectie had van jonge talenten die de wereld konden bestormen. Het is dan een mix van opleidingsspelers en aangekochte briljanten. Rafael Van der Vaart wint de golden boy verkiezing. Hatem Trabelsi wordt na zijn Champions League seizoen beschouwd als een van de beste rechtsbacks op de Europese velden. Wesley Sneijder schiet Nederland langs Schotland in de EK kwalificatie. De naam van Christian Chivu wordt gefluisterd in Madrid en Barcelona. Pienaars panna tegen Jonathan Zebina (AS Roma) staat op het netvlies van veel supporters getekend. Olympique Lyon wil Zlatan hebben voor 25 miljoen. Maatje Ahmed ‘Mido’ Hossam had waarschijnlijk net zo goed in de markt gelegen als hij in 2003 niet opnieuw recalcitrant gedrag was gaan vertonen. Maxwell Scherrer Andrade klinkt als een klok en is de eerste Braziliaan die wel zijn belofte bij Ajax inlost.

Ajax zit opnieuw op rozen, zo lijkt het. Ook dit keer gaat het mis voor de Amsterdammers. Trabelsi krijgt een conflict met Ajax en wordt door blessures nooit meer de oude. Ibrahimovic en Van der Vaart kunnen elkaar niet luchten op zien en dus moet er gekozen worden. Ibrahimovic gaat uiteindelijk voor 16 miljoen, veel minder dan de 25 die Lyon eerder bood. Van Der Vaart, door overgewicht nog geen schim van zijn oude zelf, vertrekt voor slechts 6 miljoen naar Hamburg. Dat is nog altijd meer dan de schamele 1,5 miljoen die Nigel de Jong oplevert. Pienaar wil zijn contract niet verlengen omdat afspraken niet zijn nagekomen. Maxwell kiest voor een nagenoeg transfervrij vertrek naar Inter omdat hij zijn financiële toekomst definitief veilig kan stellen.

Voor de groep Stekelenburg, Lobont, Chivu, Heitinga, Trabelsi, Pienaar, Ibrahimovic, Mido, Sneijder, Van Der Vaart en Van der Meyde incasseert Ajax uiteindelijk 110 miljoen. Zeg maar anderhalve Frenkie De Jong. Alleen Stekelenburg, Sneijder, Van der Meyde, Chivu en Heitinga brengen transfersommen op die gelijk staan aan hun potentieel. Ook hier loopt Ajax de boot mis, en weet het niet optimaal gebruikt te maken van de mogelijkheden op de transfermarkt. Het is vooral Ajax dat slecht omgaat met splijtzwam Mino Raiola.

Anno 2019 staat Ajax opnieuw op een kruispunt. De pareltjes nu heten De Ligt, Ziyech, F. De Jong, Onana, Van de Beek, Neres, Dolberg,… De uitdaging is om te leren van de fouten uit het verleden. De eerste les lijkt Ajax in ieder geval tot zicht te hebben genomen. Voorkom dat spelers transfervrij weglopen. Alle beloftevolle spelers liggen meerdere jaren vast. Voor Frenkie De Jong is de hoofdprijs op tafel gekomen. Ook voor Maximilian Wöber is een acceptabel bedrag neergeteld. De vraag is wat er gaat gebeuren met de anderen. Als het Marc Overmars lukt om ook voor namen als Onana, De Ligt en Ziyech de relatieve hoofdprijs te toucheren dan ligt een mooie toekomst in het verschiet. Ajax kan dan voor het eerst echt de vruchten gaan plukken van de transfersommen van een talentvolle selectie. Bovendien komt een Bayern München scenario dan voor het eerst in zicht. Ajax kan met haar geldelijke slagkracht ook echt afstand nemen van haar eredivisieconcurrenten. In het verleden is dat meermaals nagelaten.

Geschreven door forumlid en insider Pushkin.

Forum: Ajax: Seizoen 2017/18 (Lid worden? Klik hier!)

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.