Column: Respect dwing je af!

Als het voor iemand een bewogen seizoen geweest moet zijn, dan is het wel voor Daley Blind. Met de revolutie Cruijff (en de daarbij horende rol van Danny Blind) nog vers in het geheugen, begon Daley Blind aan het seizoen 2012-2013. Een seizoen waarbij Daley Blind kennis maakte met de pieken en dalen van het leven van een profvoetballer. Aan het begin als held in de armen gesloten, op basis van zijn achternaam. Iets wat hij zelf ook beseft en dan ook zeker niet onder stoelen of banken steekt.

1351945870

Na diverse foutjes als linksback neemt de kritiek op Blind toe. Te langzaam, niet wendbaar, niet meedogenloos en een gigantisch gebrek aan zelfkritiek. De wedstrijd tegen Real Madrid is van dit laatste misschien nog wel het mooiste voorbeeld. Een inschattingsfout van Blind, levert een doelpunt voor Madrid op. Daley zelf over de goal; “Een balletje neer leggen kunnen die spelers van Real Madrid wel.” Zo kun je het inderdaad ook bekijken ja.

De kritiek op Blind neemt toe en hier en daar klinken bij sommige wedstrijden zelfs fluitconcerten. Wat de buitenwereld dan nog niet weet, is dat Blind wel degelijk iets met de kritieken doet en hard is het werken aan het omslagpunt. Blind laat zich niet gek maken, blijft zijn eigen spel spelen en recht de rug. De fluitconcerten raken hem zichtbaar, maar tevens is er ergens ook de mentaliteit te zien van; mij krijgen ze niet klein. Nu niet, nooit niet! Zowel de spelers, als de trainer blijven het vertrouwen in Blind houden. Iedere keer weer, staat Blind gewoon in de basis.

De foutjes worden met de week minder en naarmate het seizoen vordert en de beslissende fase in de competitie ingaat, lijkt de vorm van Blind te groeien. Wanneer we kijken naar de laatste fase van het seizoen, kunnen we de foutjes tegen Real Madrid en ook VVV niet meer voorstellen. De Daley Blind zoals we die nu kunnen, zou daar korte metten mee maken. Blind heeft aangegeven gedurende het seizoen in zichzelf geïnvesteerd te hebben. Zowel op mentaal, als lichamelijk vlak. Hij is het krachthonk ingedoken en lijkt iets meedogenloos te hebben. Waar we voorheen nog wel eens de angstige puppy-look zagen, staat er nu een echte kerel. Qua uiterlijk nog steeds hetzelfde, qua uitstraling een wereld van verschil.

Wie denkt dat hij Blind in de duels voorbij kan gaan, kan nog wel eens bedrogen uitkomen. Natuurlijk is hij te passeren, maar hij schuwt de duels niet meer. Af en toe een tikkie uitdelen maakt ook onderdeel uit van het assortiment en kan soms van doorslaggevend belang zijn. Iets wat Jaap Stam hem volgend seizoen absoluut zal bevestigen. Blind is door alle tegenslagen sterker terug gekomen dan ooit tevoren. De naam Blind heeft geen aandeel meer en staat eigenlijk alleen nog voor de achternaam. Teren op het voetbalverleden van zijn vader doet hij niet meer. Daley Blind is de linksback van Ajax en sinds kort ook van Oranje.

Als hij zo door gaat en in zichzelf blijft investeren, kan dit niet meer fout gaan. Hij heeft zijn contract bij Ajax verlengd en is hiermee verzekerd van speelminuten voor volgend seizoen. Zowel in de competitie, alsmede in de Champions League. Het komende WK kan hem ook amper ontgaan. Wie moet er immers een bedreiging vormen bij Oranje? Met de terugkeer van Boilesen, kan het er bij Ajax nog wel eens om gaan spannen. Kenners geven namelijk erg hoog op van de jonge Deen. Ook Mitchell Dijks is voor de linksback een naam om in de gaten te houden, maar afgaand op de laatste berichten zal hij hoogstwaarschijnlijk verhuurd gaan worden.

De strijd zal komend seizoen dus gaan tussen Blind en Boilesen. Blind staat er al, en hoe! Aan Boilesen de zware opgave om de Ajacied van het afgelopen seizoen uit de basis te spelen. Een echte Ajacied welteverstaan. Ook ik had mijn twijfels toen Blind fouten bleef maken. Ook ik schreeuwde om een wissel. Gelukkig sta ik niet bij Ajax aan het roer en liet De Boer hem staan, om vervolgens uit te groeien tot Ajacied van het jaar. Iets wat hij helemaal zelf gedaan heeft. Tevens is het onbewust een voorbeeld voor de jeugd geworden. Een levensles die hij in praktijk is ondergaan; investeren in jezelf loont! Respect is immers niet te krijgen, dat dwing je af met je prestaties op het veld.  

quote: Anti-Chris

ben een beetje klaar met het hele blind verhaal… dit verhaal blijft maar terug komen.
Sorry maar het is wel leuk geschreven maar weer wordt er een oude koe uit de sloot getrokken.
Ja, Daley was ruk in het begin en ja, hij heeft zichzelf er goed uitgevochten maar niet alleen Daley heeft problemen.
Denk maar bijvoorbeeld aan Cillessen die iets beter is van Vermeer en meer potentie heeft omdat hij jonger is maar toch op de bank zit.
Gaan we hem nu ook volgend seizoen de hemel in prijzen?
Leuk dat blind nu lekker bezig is, maar als hij volgend seizoen ook weer ruk is wordt hij net zo hard uitgefloten.

miss gaat het niet zozeer om Blind, maar om de gedachte erachter? Wink dat wilskracht je heel ver kan brengen en je door dat te tonen en je vechtlust te laten zien, je daardoor het respect krijgt?
ja Blind word hierbij als voorbeeld gebruikt, maar geef eens een reden waarom hij niet Blind zou noemen? het is gewoon het beste voorbeeld wat je kan pakken!

Tevens slaat een deel van jou reactie werkelijk helemaal nergens op en dan bedoel ik natuurlijk: ”Denk maar bijvoorbeeld aan Cillessen die iets beter is van Vermeer en meer potentie heeft omdat hij jonger is maar toch op de bank zit.”
zou de Boer niet beter weten wie er beter is, wie de punten pakt en wie er klaar voor is? en kijk dan eens naar het gedeelte na de ”en” in je zin, daar klopt toch niks van? ”van Vermeer en meer potentie heeft OMDAT hij jonger is” hiermee zeg je letterlijk dus gewoon dat iemand meer potentie heeft omdat hij jonger is, ga dat eens uitleggen? klopt niet!
dit zou betekenen dat ik (ik ben 19) meer potentie heb als Messi, meer als Ronaldo en meer als weet ik veel welke speler, maar iedereen die jonger is als ikzelf, is bij jou per definitie in potentie een betere voetballer.

wellicht kun jij beter als scout gaan werken? jij kan tenslotte als enige op deze aarde, al bij een 3-jarige zien dat hij beter word als Messi! wie wil zo’n scout nou niet?! tenslotte geldt bij jou, hoe jonger hoe meer potentie!

Respect hoor je te krijgen, met zo’n reactie krijg je geen respect van mij, daarintegen krijgt de schrijver van de column wel het respect, omdat het in mijn ogen gewoon een goede column is en leuk om te lezen Wink

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.