Danny Blind

[Column] RVC, dit is je kans om te scoren

Januari, de maand om tussentijds de selectie tegen het licht te houden. Zijn we op de goede weg? Is de selectie breed genoeg? Moeten we spelers laten gaan? Of moeten we ons juist versterken? Vraagstukken die onderwerp van gesprek zullen zijn geweest tussen Overmars en Ten Hag en dit nog altijd zullen zijn tot het sluiten van de transfermarkt.

De spitsen:

Een spits, een land voor een spits. Ajax was al sinds afgelopen zomer in de markt voor een spits. Ondanks de aanwezigheid van Klaas-Jan Huntelaar, Lassina Traoré en Brian Brobbey besloot Ajax toch over te gaan tot actie. Sebastien Haller werd gekocht van de Engelse Premier League club West Ham United.

De Ivoriaans international kwam over voor een recordsom van tweeëntwintig en een half miljoen euro. Overmars gaf aan voor de camera’s van ESPN dat het aantrekken van Haller mogelijk in verband stond met een eventueel vertrek van een andere spits. Het contract van Brobbey loopt aankomende zomer af en tot nu toe hebben de jongeling – vertegenwoordigd door zaakwaarnemer Mino Raiola – en Ajax elkaar nog niet weten te vinden in een verlengd en verbeterd contract. Zal hij dan deze maand al vertrekken of verlengd hij alsnog?

Huntelaar gaf in december al aan te gaan stoppen als voetballer na afloop van het huidige voetbalseizoen. Helaas, weten wij nu dat ‘The Hunter’ zijn loopbaan niet zal gaan afsluiten bij Ajax. De 76-voudig international maakt een half jaar voordat hij stopt nog een transfer naar zijn oude liefde Schalke’04. Het vertrek van Huntelaar zorgt ervoor dat Ajax zich op de transfermarkt beweegt in de zoektocht naar een nieuwe spits. Waarom weer een spits? Waarom niet?

Ondanks de aanwezigheid van Traoré en Brobbey wilde Ajax al een nieuwe spits. Ten Hag is van mening dat de achterwacht van Haller vooralsnog te licht is nu Huntelaar zijn keurkorps heeft verlaten. Of Ajax er ook daadwerkelijk in slaagt om nog een spits erbij te halen zal volledig afhangen van de goedkeuring vanuit de Raad van Commissarissen (RVC).  Vooralsnog klinkt er een duidelijke nee. En zal Ajax zich moeten richten op andere posities.

Lasse Schöne:

#LasseComeHome is trending op Twitter. De Deense middenvelder die in de zomer van 2019 nog de overstap maakte van Ajax naar het Italiaanse Genoa zag zijn verbintenis – na een ongelukkig huwelijk met zijn Italiaanse werkgever –  ontbonden worden. De vierendertigjarige keerde kort na het ontbinden van zijn contract dan al niet tijdelijk terug op het trainingsveld van zijn oude liefde.

Schöne, die eerder zeven seizoenen voor de Amsterdammers uitkwam, beleefde een mooie, succesvolle periode in Amsterdam. Zo werd de 50-voudig international van Denemarken driemaal kampioen van Nederland, won hij éénmaal de beker en won hij tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Mogelijk is de publiekslieveling wel een buitenkansje, die de nodige ervaring met zich mee brengt,  en keert hij definitief terug op het oude nest met een vernieuwde verbintenis.

Verdediger:

De kritiek op de verdediging van Ajax is onder de supporters niet mals. Naast dat de restverdediging beter zou kunnen bij de Amsterdammers lijkt Perr Schuurs de kop van jut te zijn. Schuurs grosseerde de afgelopen weken in fouten. Onlangs werd het contract van de Limburger nog verlengd tot de zomer van 2025, maar lijkt zijn basisplaats wel kwijt te zijn aan zijn directe concurrent Jurrien Timber.

De roep om een nieuwe verdediger klinkt luidkeels op social media en zelfs in diverse Ajax-podcasts. Overmars gaf in het eerder genoemde interview bij ESPN ook aan rond te kijken naar de mogelijkheid om een verdediger aan te trekken. Voer voor speculatie want het woord verdediger is immers een container begrip. Gaat het om een linksback? Een centrale verdediger? Of toch een rechtsback? Het meest logisch zou zijn dat Ajax zich oriënteert op de posities van linksback en de rechtercentrale verdediger.

Of er daadwerkelijk ook echt een verdediger naar Ajax zal komen in deze transferperiode zal vermoedelijk gepaard gaan met een eventueel vertrek van een speler als Edson Alvarez. Die heeft reeds aangegeven open te staan voor een vertrek uit Amsterdam. De Mexicaan kwam in de zomer van 2019 nog over voor een bedrag van vijftien miljoen euro van de Mexicaanse Club America. De centrale verdediger annex middenvelder had zich het verblijf bij Ajax anders voorgesteld. Naast dat hij voornamelijk een bijrol speelt en vrij weinig vanaf het begin mag starten van Ten Hag gaat het hem privé ook al een tijdje niet voor de wind. Zijn vrouw en kind waren enige tijd van hem gescheiden en het is ook nog niet volledig duidelijk of het gezin nu voltijds met elkaar herenigd is. Valencia gold als mogelijke uitvlucht voor Alvarez. Of het nog tot een transfer komt is afwachten.

Quincy Promes:

Kort na de vrijlating van Quincy Promes – die verdacht wordt van een steekpartij – kwamen de geruchten vanuit Rusland opzetten. Spartak Moskou zou geïnteresseerd zijn in haar oud-speler. Onlangs volgde er bevestiging vanuit de Russische grootmacht. Spartak is in gesprek met Ajax over de voorwaarden van een transfer. Ajax zou zo’n vijftien miljoen euro verlangen voor de aanvaller die dit seizoen tot nu toe zesmaal wist te scoren.

Promes zijn voetballende prestaties vallen echter tegen. De buitenspeler die dit jaar veelal als aanvallende middenvelder wordt gebruikt kwakkelt met zijn vorm. Of dit in verband staat met de verdenkingen rondom zijn persoon valt niet uit te sluiten. Volgens de verhalen zou Promes zelf ook openstaan voor een vertrek bij Ajax. De ontwikkelingen rondom deze transfer zullen de komende weken interessant blijven om te volgen.

Eén ding is zeker; de komende weken zullen nog interessant genoeg worden om te volgen. De doelstelling is in ieder geval om de RVC te overtuigen om alsnog extra versterkingen binnen te halen. Wie? Misschien wel de gratis Schöne, de door de supporters gewenste verdediger of de door Overmars en Ten Hag noodzakelijk geachte extra spits? De RVC is aan zet en kan in ieder geval nu beslissende punten scoren.

Bron:
Nick Kallenbach

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."