[Exclusief] Jay Gorter terug op het oude nest

Naar verwachting keert Jay Gorter op korte termijn terug bij Ajax waar hij deels zijn opleiding genoot. Het keeperstalent maakte tussen 2010 en 2014 onderdeel uit van de befaamde Amsterdamse jeugdopleiding waarna hij via de Amsterdamse topamateurs AFC, waar hij slechts één seizoen speelde, in de opleiding van AZ terecht kwam. Om uiteindelijk zijn definitieve doorbraak in het betaalde voetbal te beleven in Deventer bij Go Ahead Eagles. 

Het hier en nu:

De één meter negentig lange Gorter kende een moeilijke start bij Go Ahead Eagles. In het afgebroken Corona seizoen (2019/20) werd hij vanwege disciplinaire redenen nog uit de selectie gezet. Maar daarvan heeft de keeper geleerd, want het seizoen 2020/21 is voor hem het jaar van de absolute doorbraak. Niet alleen wist hij met zijn club op de laatste speeldag te promoveren naar de Eredivisie, ook werd hij bekroond tot de beste keeper van Keuken Kampioen Divisie en schreef hij historie door het record, dat dateerde uit het seizoen 1970/71, van Tonny van Leeuwen (GVAV) te verbreken en te verbeteren door maar liefst vijfentwintig keer zijn doel schoon te houden.

Hiermee speelde hij zich dus in de kijker bij de kampioen van Nederland en moet hij na Remko Pasveer de tweede versterking onder de Amsterdamse lat worden voor het nieuwe voetbalseizoen. Deze aankoop valt prima te billijken. Waar Ajax met Stekelenburg en Pasveer weliswaar de beschikking heeft over twee goede en ervaren doelmannen leek er met het aanstaande vertrek van Onana en Scherpen een gat te vallen tussen de keepers van de A-selectie en Jong Ajax. Dit gat zal worden gedicht met het aantrekken van de jongeling.

Jay de jonge jaren:

Om een beter beeld te krijgen van de jaren dat Gorter in de opleiding van Ajax zat sprak ik namens Ajaxinside met Terence Meuwese. Meuwese speelde tussen 2011 en 2017 als talentvolle keeper in de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Waar hij tussen 2011 en 2014 zowel teamgenoot (zie de foto, uit de privé collectie van Meuwese) als concurrent was van het terugkerende keeperstalent. Inmiddels is Meuwese niet meer actief als voetballer, wel is hij keeperstrainer bij de Koninklijke HFC en studeert hij toegepaste psychologie.

Kan je mij wat vertellen over jullie gezamenlijke tijd in de Ajax-opleiding?

Ik kwam een jaar na Jay in de opleiding terecht. Hij heeft mij toen goed opgevangen en mij geholpen met hoe alles werkt binnen Ajax. Ik weet nog wel dat ik het altijd wel prima kon vinden met Jay.

Met welke spelers zaten jullie in een team?

In het laatste jaar zaten we in één team met onder andere Sven Botman (Lille), Jurgen Ekkelenkamp (Ajax), Sergino Dest (Barcelona), Kees de Boer en Familia-Castillo (ADO Den Haag), Daishawn Redan (Hertha BSC), Jim Beers en Dean James (FC Volendam). Zij hebben het profvoetbal allemaal gehaald.

Ben je trots op wat de jongens uit jullie lichting bereikt hebben?

Jazeker ben ik trots op die jongens. Ik ben niet de persoon die er veel over praat op feestjes of partijen. Maar enorm trots ben ik zeker met name op Sven en Jurgen waar ik nog goed contact mee heb. En ik ben ook erg blij voor Jay. Als je ziet hoe hij zich terug geknokt heeft van zijn tegenslagen bij Ajax en AZ en toch het professionele voetbal heeft bereikt en al helemaal de manier waarop. Dan maakt mij dat enorm trots.

Hoe was Jay als jonge jongen? Door de buitenwacht wordt hij soms bestempeld als een moeilijke jongen.

Zo heb ik Jay in ieder geval niet ervaren. Wel weet ik nog dat Jay in zijn emoties vrij extreem kon zijn. Zo kon Jay bijvoorbeeld extreem boos worden maar ook extreem blij. Ik denk dat deze eigenschap hem ook tot de winnaar en vechter maken die hij nu is. Hij heeft deze emotionele eigenschap nu kunnen omzetten naar iets positiefs.

Denk je dat deze extreme emoties mee hebben gespeeld in het besluit om Jay weg te sturen?

Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Wij kregen midden in het seizoen alleen de mededeling dat Jay niet meer bij ons in het team zat. Wij als team hebben het nog voor hem proberen op te nemen maar dat had helaas geen zin. Wat de precieze aanleiding was, werd ons niet medegedeeld en dat is misschien wel goed ook.

Hoe goed vond jij hem toen?

Jay was echt extreem goed in zijn reflex. Ik weet nog wel dat hij bijna iedere penalty stopte. Ook voetballend wist hij het altijd wel op te lossen.

Met wie zou jij Jay nu willen vergelijken?

Ik vind het vergelijken van keepers wel lastig en dat wil ik dan ook niet doen. Wel denk ik dat Jay een explosieve en snelle keeper is. Die goed mee kan voetballen en met zijn reflexen tot de buitencategorie hoort.

——————————————–

Keepersprofiel:

Om duidelijk te maken wat voor een keeper Ajax in huis haalt heb ik meerdere wedstrijden van hem bekeken. Hieronder lees je een kort verslagje met in mijn optiek zijn positieve- en verbeterpunten.

Gorter beschikt over een goede lengte (1,90) voor een keeper. Beschikt over een goede traptechniek en oogt rustig in het meevoetballen. Hij kan zowel met rechts als met links trappen. Zijn rechterbeen is beduidend beter dan zijn linkerbeen. In het meevoetballen is hij vergelijkbaar met Maarten Stekelenburg. Beiden hebben zij een directere manier van spelen en hierdoor probeert hij vaker een stationnetje over te slaan. Hij speelt de bal kort waar dit kan en speelt lang waar het moet. Hij heeft een goede strakke en vaste trap, beschikt over een goede reflex en basis aan keeperstechniek (duikt makkelijk in beide hoeken) en durft verder voor zijn goal te spelen in aanvallende situaties en is snel en explosief.

Waar hij zich nog het meest kan verbeteren: Hij moet nog werken aan zijn verdedigende positionering bij acties voor de goal. Soms komt hij te laat door zijn manier van positioneren, te dicht voor zijn goal bij scherpe voorzetten. Vanaf de zijkant zorgt dit voor de situatie dat hij de bal weg moet boksen i.p.v. dat hij de bal kan klemmen. Als hij verder voor zijn goal staat is hij eerder bij de bal. Ook lijkt hij te ver richting de eerste paal (korte hoek) te staan bij een actie aan de zijkant van zijn goal. Door één stap verder van de hoek te staan is hij sneller bij de bal indien deze breed gespeeld wordt door de aanvallers van de tegenpartij. Ook aan de traptechniek met zijn linkerbeen moet hij nog aan werken.

Conclusie:

Met Jay Gorter haalt Ajax een keeper in huis die nog niet klaar is om direct de eerste keeper van Ajax 1 te worden. Dit zal nog even wat tijd kosten. Wel haal je een enorm getalenteerde keeper in huis die het gat dicht dat ontstaat tussen de keepers van de A-selectie en Jong Ajax. Hierdoor zal hij veel spelen in Jong Ajax en dagelijks trainen met Stekelenburg en Pasveer. Daardoor zal hij zich snel kunnen verbeteren.  Eén ding is duidelijk: hij beschikt in ieder geval over veel voorwaarden om de toekomstige nummer één van Ajax te worden.

Bron:
@ajax_stuff

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."