Knokkend Ajax verliest tegen Marseille; uitgeschakeld voor Europa League

Trainer Van ’t Schip had de opstelling weer eens aangepast. Hlynsson, Akpom en Martha stonden tegen Vitesse in de basis, maar in en tegen Marseille konden ze weer op de bank plaatsnemen. Hun vervangers waren Forbs, Brobbey en Sosa. Een erg aanvallend Ajax dus. De Amsterdammers moeten winnen om een kleine kans te behouden op de volgende ronde in de Europa League.

Er werd om 21.00 afgetrapt in Stade Vélodrome. Er waren geen Ajax-fans te herkennen, want vanwege veiligheidsredenen waren die niet welkom. Ajax begon niet denderend, want in de eerste minuut kreeg de ploeg al een kans tegen. In de 8e minuut besloot de scheidsrechter Sozza Marseille een belachelijke penalty te geven. Na een licht duwtje van Hato legde hij de bal op de stip. Aubameyang pakte het geschenk uit: 1-0. Amper een minuut later was het alweer gelijk. Rensch gaf een dieptepass en via onder andere Bergwijn en Forbs kwam de bal bij Brobbey die een een-tweetje opzette met Berghuis. Brobbey kreeg de bal terug en scoorde bekwaam: 1-1.  Vijf minuten later kreeg de Ajax-spits weer een grote kans, maar deze keer wist de Marseille-keeper Lopez wel te redden.

Na 22 minuten kwam Ajax met de schrik vrij toen Gaaei en Rensch samen aan het knoeien waren. Marseille scoorde, maar de speler stond gelukkig voor beide Ajacieden buitenspel. Even later in de 27e minuut was het dan toch raak. Gaaei was zijn man kwijt tijdens een corner en het stond 2-1 via Mbemba. Onnodig, want Ajax liet zich weer veel te makkelijk terugdringen. Even later stond het alweer gelijk. En alweer waren het Berghuis en Brobbey die voor de gelijkmaker zorgden: 2-2. Dat was tevens de ruststand. Geen slecht Ajax, maar het jeugdige team gaf de goals (penalty en een corner) te makkelijk weg.

Hlynsson mocht het weer proberen. De IJslandse middenvelder mocht het 45 minuten gaan bewijzen. Hij loste de zwak spelende Forbs af. Ajax begon weer dramatisch, want twee minuten na rust liep Bergwijn te langzaam terug en Hato liet te makkelijk een voorzet toe in het strafschopgebied. Weer Gaaei verloor het duel van Aubameyang en de 34-jarige spits maakte het wel prachtig af met een halve omhaal: 3-2. Zo blijf je achter de feiten aanlopen als de doelpunten zo enorm makkelijk worden weggegeven. Bergwijn creëerde net binnen het uur nog een grote kans, maar de keeper redde in de korte hoek. Direct daarna kreeg Berghuis (63e minuut) de rode kaart na ingrijpen van de VAR. Een domme rode kaart van de routinier. Compleet onnodig. De wedstrijd leek zo wel gespeeld.

Maar Ajax rechtte toch weer de rug en via Gaaei en de voorzet van Hlynsson kopte de invaller akpom, weer hij, prima raak: 3-3. Ajax verdiende zeker een compliment voor het doorzettingsvermogen deze avond. Weer Gaaei zette 6 minuten voor tijd hard voor maar Brobbey kwam net niet uit met zijn stappen om de voorzet in het doel te werken. Uiteraard werd het toch nog 4-3, want dit seizoen en deze wedstrijd zat en zit het werkelijk niet mee. Ramaj wilde twee minuten in blessuretijd de bal binnenhouden na een voorzet, maar het speeltuig glipte uit zijn handen waarna de keeper een penalty veroorzaakte. Weer Aubameyang zette de penalty om naar 4-3 en tevens de eindstand. De scheidsrechter, de rode kaart van Berghuis en de onervarenheid speelden Ajax parten. Doodzonde, want Ajax verdiende meer.

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Sozza

Scoreverloop:

1-0, Aubameyang (8, pen.)

1-, Brobbey (9)

2-1, Mbemba (27)

2-2, Brobbey (29)

3-2, Aubameyang (47)

3-3, Akpom (80)

4-3, (Aubameyang, 90+3, pen.)

Olympique de Marseille: Lopez; Clauss, Gigot, Mbemba, Lodi (M.Murillo/87); I.Sarr, Kondogbia, Veretout (Vitinha/87); Correa (I.Ndiaye/66), Harit (Ounahi/87), Aubameyang (Meite/94)

Wissels Olympique de Marseille: Balerdi, Ndiaye, Rubén Blanco, Vítinha, Meité, Mughe, Murillo, Nadir, Ounahi, Soglo.

Ajax: Ramaj; Gaaei, Rensch, Hato, Sosa (Martha/77); Tahirović (Salah-Eddine/95), Taylor (geel) (Akpom/77), Berghuis (geel); Forbs (Hlynsson/46) (geel), Brobbey (Banel/94), Bergwijn.

Wissels Ajax: Rulli, C. Setford, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Ávila, Hlynsson, Godts, Martha, Gooijer, Banel.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.