Nog altijd onevenwichtig Ajax speelt gelijk tegen Olympique Marseille

Je zou bijna vergeten dat er nog wordt gevoetbald gezien de lawine aan nieuwsberichten over Sven Mislintat (niet aanwezig op de tribune) en Maurice Steijn. Om 21.00 uur werd er in de Johan Cruijff Arena afgetrapt onder leiding van de Italiaan Mariani.

Afgelopen zondag tegen FC Twente mochten Mannsverk, Rensch en Akpom hun opwachting maken in de basis. Deze zaten vanavond op de bank en hun vervangers waren Taylor, Gaaei en Forbs. Ajax had er weer drie dagen trainingsarbeid opzitten en de hoop was dat dit ook op het veld een beetje te zien zou zijn.

Na wat aftasten tussen beide teams was het Ajax die de leiding nam. Een verdediger van Marseille schatte de bal compleet verkeerd in op de middenlijn en Forbs kon daardoor alleen op de keeper afgaan. De Portugees maakte geen fout en rondde koel af: 1-0. In de 18e minuut ontsnapte Ajax na geklungel van Sutalo en Gaaei, maar Gorter had een goede reflex op het boogballetje van de Marseille-aanvaller. Direct daarna zette Forbs Taylor alleen voor de keeper, maar het schot werd gered. Uit de corner echter schoot Berghuis prima raak. 2-0 voor na 20 minuten! Weer twee minuten was het weer raak. Rechtsback Clauss dolde de Ajax-verdediging en schoot hard de 2-1 binnen. Weer een paar minuten later was de marge bijna weer twee. Na terugleggen van Bergwijn schoot Taylor maar net over. Een enerverend eerste deel van de eerste helft.

In de 29e minuut ontsnapte Ajax weer toen Ndiaye op de lat schoot. Het centrum lag weer open, maar Ajax kwam ook op het middenveld tekort. Sommige spelers waren nog te gespannen. Onwennigheid en onervarenheid vooral bij Tahirovic en Gaaei. Begrijpelijk als nieuwelingen in een team dat zich in een crisis bevindt. Ajax werd minder en minder en in de 38e minuut was het gelijk. Ajax viel aan maar er was weer veel teveel ruimte tussen de linies. Aubameyang verraste Gorter in de korte hoek: 2-2. Kort na de gelijkmaker kreeg Marseille weer een kans, maar Gorter bokste weg. In de blessuretijd had Marseille nog een zeer goede kans maar de bal werd recht op Gorter geschoten. Het verval was erg groot. Nog steeds geen cohesie, nog steeds geen team.

Steijn dacht dit op te lossen door Tahirovic te wisselen voor Vos. Maar als de backs teveel naar voren staan, de middenvelders te aanvallend denken en niet terugverdedigen dan zou ook dit talent verzuipen. Toch kwam Ajax weer op voorsprong. Forbs gaf een prima voorzet, Taylor schoot weer niet echt bijzonder goed in, maar López was toch voor een derde keer geklopt: 3-2 in de 52e minuut. De zwak leidende scheids gaf Vos ondertussen onterecht een gele kaart. Brobbey knoeide in de 60e minuut op het middenveld en uit de nastoot was Marseille dichtbij de 3-3. Het bleef vanzelfsprekend spannend tussen beide crisisteams. In de 68e minuut kreeg Bergwijn de kans op de 4-2 na voorbereidend werk van Brobbey, maar hij schoot de bal niet goed in de hoek. Kort daarop kreeg Marseille weer een kans, maar Gorter redde weer. Op en neer dus.

Er werd nog steeds zwak verdedigd en daardoor viel de 3-3. Marseille kon frank en vrij combineren en aanleggen zonder dat ze echt werden aangepakt. Het was weer Aubameyang die afdrukte. Marseille was al uitgewisseld, maar Steijn bracht in de laatste zes minuten nog Van den Boomen en Akpom in het veld. Taylor kreeg nog een enorme kans na goed doorgaan van Sosa en een kaats van Brobbey nam Taylor de bal knap mee, maar weer was de afronding te zwak en hij schoot wild over. Een minuut in blessuretijd kreeg Vos zijn tweede gele kaart en dus rood. De verdedigers Medic en Avila kwamen nog in het veld en het bleef 3-3. Ajax was verdedigend nog altijd te zwak en zal zondag tegen Feyenoord echt organisatorisch veel beter moeten presteren.

Aanvang: 21.00 uur – Scheidsrechter: Mariani

Scoreverloop:

1-0, Forbs (9)

2-0, Berghuis (20)

2-1, Clauss (22)

2-2, Aubameyang (38)

3-2, Taylor (52)

3-3, Aubameyang (78)

Ajax: Gorter; Gaaei, Šutalo, Hato, Sosa; Tahirović (Vos/46, 2x geel), Berghuis (geel) (Van den Boomen/84), Taylor; Borges (Ávila/90+2), Brobbey (Akpom/84), Bergwijn (Medić/90+2).

Wissels Ajax: Pasveer, Ramaj, Rensch, Akpom, Mannsverk, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Van den Boomen, Vos, Ávila, Godts.

Olympique Marseille: López; Clauss, Mbemba, Gigot, Renan Lodi (Balerdi/80); Ounachi, Rangier, Kondogbia (Vitinha/65), Harit (Mughe/79); Ndiaye (Veretout/65), Aubameyang (Correa/79).

Wissels Olympique Marseille: Ngapandouetnbu, Blanco, Meïté, Balerdi, Murillo, Veretout, Nadir, Soglo, Correa, Vitinha, Régis Mughe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.