Naci Unuvar

Toptalent Ünüvar zorgt voor een glimlach

De jeugdopleiding van Ajax brengt al jaren pareltjes voort. Daley Blind, Siem de Jong, Davy Klaassen en Joel Veltman doorliepen vrijwel de gehele opleiding. De oplettende lezer zal meteen zien dat er geen creatieve speler bij de opsomming zit. Dat is ook wat de laatste jaren ontbrak, een echte publiekspeler met een lekkere actie en een goede versnelling. Ricardo Kishna werd om die reden uit de jeugd van ADO Den Haag weggeplukt maar vertrok al snel uit Amsterdam. Inmiddels komt er eindelijk weer een creatieve speler aan in de vorm van Abdelhak Nouri. Maar naast Nouri is er nóg een creatieve parel in de jeugdopleiding van Ajax actief: Naci Ünüvar.

De getalenteerde dribbelaar is nog maar 12 jaar oud, maar al een enorme hype op het wereldwijde web. Dat heeft hij zelf ook al ervaren. “Er zijn een aantal video’s van mij gemaakt. Ik vind het wel leuk om naar mijn beelden te kijken. Maar soms vind ik die aandacht wel overdreven en begrijp ik het niet omdat het voor mij normaal is wat ik doe”, zegt hij tegen Ajaxinside.nl. Gelukkig heeft hij zijn familie die hem wijze raad geeft. “Mijn vader en neef Mo Salem zeggen dat dit vaak gebeurt als je ergens goed in bent, maar dat mensen je ook snel vergeten als het minder gaat. Ze helpen mij altijd en proberen mij scherp te houden.” Ünüvar is een aanvallende middenvelder met een enorme technische bagage en veel overzicht. De volgers van de C2 zien zijn naam vaak onderaan het wedstrijdverslag staan omdat hij weer eens heeft gescoord of een assist heeft gegeven. Het talent speelt al anderhalf jaar in een hoger elftal waardoor hij zijn spel aan moet passen. “Ik ben niet zo groot qua lengte waardoor ik slim moet zijn en goed positie moet kiezen.”

Hoewel de jeugdvolgers niet kunnen wachten op het moment dat Ünüvar zijn eerste minuten in het eerste van Ajax zal maken, bekijkt hij het zelf stap voor stap. “Ik heb nog een lange weg te gaan en wil me nu gewoon elk jaar beter ontwikkelen. Mijn droom is natuurlijk om ooit in De Arena te mogen spelen.” Hij vervolgt met een annekdote: “Vroeger toen ik bij OFC (de amateurclub van Ünüvar red.) speelde, zei ik altijd tegen mijn vader: ‘Ik heb 3 dromen. Een kleine, een grote en een supergrote. De kleine was toen om ooit bij Ajax te voetballen, de grote om Ajax 1 te halen en de supergrote droom is om ooit bij Real Madrid te spelen.” Hoewel spelen in het ‘maagdelijke wit’ nog ver weg is, werd hij op een jeugdtoernooi in Turkije afgelopen jaar al ontvangen als een wereldster. “In het begin vond ik wel leuk. Mensen die ik niet kende vroegen hoe het met me ging, wilden met me op de foto en zeiden dat ik voor het Turkse elftal moet kiezen als ik groot ben. De openingsceremonie van het toernooi moest ik doen met de baas van de Turkse voetbalbond. Maar op een gegeven moment vond ik het wel irritant worden, want ik werd overal gevolgd en werd lastiggevallen.”

Toen grepen trainers Nordin Wooter en Marco van Galen in. “Zij regelden twee begeleiders van de organisatie voor me. Zij bleven het hele toernooi bij me.” De aandacht voor Ünüvar bleef echter doorgaan. “Er kwamen zelfs mensen naar het hotel voor mijn shirt en een grote Turkse sportzender wilde een interview met me doen. Dit mocht niet van mijn vader.” Zijn vader Ayhan zorgt er dus voor dat Naci met beide benen op de grond blijft. Ayhan zal het druk hebben, want een jaar geleden doorliep zijn andere zoon Emre met succes de talentendagen van Ajax en daarom speelt hij nu in de F2 van Ajax. Naci is trots op zijn broertje. “Ik ben erg blij dat hij nu bij Ajax speelt en heel erg trots op hem. Toen ik bij OFC speelde, ging hij altijd mee naar mijn wedstrijden en wilde hij mijn Ajax trainingskleding aan. Die waren natuurlijk veel te groot voor hem.” Een aantal weken geleden boekte Emre een bijzondere overwinning. “Hij versloeg met zijn team Feyenoord F2 met 8-2. Toen was ik echt trots.”

Naci Ünüvar wordt regelmatig vergeleken met de eerdergenoemde Nouri. Beiden zijn publiekspelers van het puurste soort. “Ik hoop dat ik mezelf kan blijven ontwikkelen en ooit zo goed kan worden als Nouri. Ik vind hem heel technisch en het valt me op dat hij ook altijd slim loopt. Hij is ook erg creatief. Zo voetbal ik ook”, aldus de lovende Ünüvar. De 19-jarige Nouri moet nog altijd wachten op zijn debuut in het elftal van Frank de Boer. De roep van de supporters om een debuut van de kleine middenvelder is hevig. Ook Ünüvar ziet hem graag debuteren. “Hij is als voetballer maar ook als persoon een voorbeeld, ik hoop dat hij Ajax 1 haalt.” Zelf heeft Ünüvar ondanks dat hij nog erg jong is al een aantal mooie hoogtepunten mogen beleven. “Ik denk dat ik de internationale toernooien en het landkampioenschap vorig jaar met de D1 als mijn mooiste momenten zie. Samen natuurlijk met het feit dat ik te horen kreeg dat ik werd doorgeschoven naar de C2 tijdens mijn eindgesprek vorig jaar.”

Ünüvar is een veelscorende middenvelder, toch is hij vooral een teamspeler die met zijn elftal wil presteren. Doordat hij nog erg jong is, is het lastig te zeggen waar zijn plafond ligt. Het is in ieder geval wel een feit dat Ünüvar ervoor zorgt dat een groot gedeelte van de aanwezige toeschouwers na een wedstrijd van hem met een glimlach weer huiswaarts gaat.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Krist Stoelwinder

Krist Stoelwinder