Op het eigen veld zien Ajacieden er doorgaans uit om door een ringetje te halen, terwijl het laatste uittenue dat op massale waardering van de fans kon rekenen, stamt uit 2018. Dat kan ook te maken hebben met het succesvolle seizoen dat volgde. In de loop der jaren is de voetbalkleding überhaupt vaak veranderd. Wie herinnert zich bijvoorbeeld nog de ultrakorte broekjes uit de jaren ’80?
Sieraden niet meer toegestaan op het veld
Mannen als Jan Wouters, Wim Kieft en John Bosman wandelden diep in de vorige eeuw vrolijk met hun sieraden – oorbellen, schakelkettingen, trouwringen – het veld op. Intussen is dit niet meer toegestaan. Tegenwoordig zijn het vooral de sociale media waarop spelers met hun klokjes, kettinkjes en ander moois kunnen shinen. Daar hebben ze niet zelden de hoofdprijs voor betaald, als er al geen sponsordeal mee gemoeid is. Wil jij jezelf ook op iets moois trakteren, dan vind je op websites zoals die van Valmano horloges en sieraden voor schappelijke prijzen. Dan kom je net zo indrukwekkend voor de dag als je helden. Of dit nu Dušan Tadić of Jesper Olsen is.
Ruimzittende broeken, net als in het oervoetbal
In albums van Sjakie en zijn welbekende Wondersloffen zie je de fictieve oervoetballer Voltreffer Vick in broeken over het veld hollen met dezelfde afmeringen als de broeken die spelers nu dragen. In de tijd dat de merknaam van een cassettebandjesfabrikant op het Ajax-shirt prijkte, waren de voetbalbroekjes niet veel langer dan een boxershort. De huidige maatvoering kun je dus een soort revival noemen. De schoenen zien er daarentegen steeds futuristischer uit en dragen namen die regelrecht uit Star Wars lijken te komen. De zwarte voetbalschoen duikt nog sporadisch op. Het is vele decennia geleden dat alle voetballers op wondersloffen liepen, zoals op dit plaatje.
Het keepers-T-shirt
In de tijd van Stanley Menzo – hij droeg opvallende kleuren om tegenstanders af te schrikken – droegen keepers nog ruimzittende sweaters. Een enkeling speelde in lange broek en er was niet zo heel lang geleden een Hongaarse doelman die zich het lekkerst voelde in de joggingbroek waarin anderen op zaterdagochtend de hond uitlaten. Met Géronimo Rulli hebben we een sluitpost die zich kleedt volgens de laatste mode: in een T-shirt.
Shirt in broek en afgezakte sokken
De al genoemde Jesper Olsen en zijn landgenoot Søren Lerby waren kampioen afgezakte sokken dragen. Niet een beetje afgezakt, zoals Brian Brobbey en Steven Bergwijn ze dragen, maar helemaal tot aan de enkel omlaag gerold. Scheenbeschermers waren nog niet verplicht, maar met name voor Olsen was dit geen probleem: de vederlichte publiekslieveling, zoals die wel vaker uit Scandinavië worden gehaald, slalomde toch tussen alle tackles door. Hij droeg zijn altijd net te lange shirt steevast over zijn broek, hetgeen kortstondig verboden was door de voetbalbonden. Anno nu ben je een vreemde eend in de bijt als je het shirt in je broek stopt. Nicolás Tagliafico – over publiekslievelingen gesproken – kwam er kort geleden nog mee weg in Ajax 1.