Waardeloos Ajax sluit rampseizoen als derde af: play-offs Europa League

De laatste wedstrijd van het Ajax-seizoen 2022/23 werd gespeeld in Enschede. Daar moesten de Ajacieden proberen om te winnen van FC Twente. Zou Ajax winnen dan komt de club zeker uit in de Europa League (voorronde). Zou PSV verliezen dan is Champions League een feit. Maar als Ajax zou verliezen (en AZ winnen) dan komt de club uit in het laagste Europese toernooi: Conference League.

Er valt deze middag dus nog heel veel te winnen en te verliezen. Alle wedstrijden begonnen om 14.30 uur. De Amsterdammers begonnen met hetzelfde team dat in het veld stond tegen FC Utrecht. Berghuis was wel teruggekeerd, maar de middenvelder begon op de bank. Ajax begon in de eerste tien minuten zeer zwak. Alvarez en Hato maakten fouten en de opbouw leek weer nergens op. De spelers leken wel door zenuwen bevangen. Ook was het omschakelen van verdediging naar aanval weer enorm zwak van het team van Heitinga.

Het tweede kwartier begon FC Twente ook veel sterker met twee goede aanvallen, maar o.a. Misidjan schoot wild over. Sadilek schoot niet lang daarna op de lat. Bij AZ – PSV stond het ook nog altijd 0-0. Ook na een half uur was het speelpeil slecht, maar toen waren er opeens Brobbey en Tadic. De spits vond de aanvoerder en de Serviër zorgde met een subtiele lob voor een 0-1 voorsprong. Maar geen reden tot feest, want Twente kreeg vlak daarna alweer grote kansen. Het spelbeeld bleef zo tot rust en de tussenstand ook: 0-1. Bij AZ – PSV was de ruststand 0-0. Met deze tussenstanden zou Ajax derde worden en dus Europa League halen.

Ajax begon de tweede helft met Klaassen. De middenvelder kwam erin voor Brobbey. Binnen een minuut stond het alweer 1-1. De zwakke Taylor verspeelde de bal bij de aftrap, Alvarez liet zich makkelijk foppen en Ugalde kon daarna uit de Twentse voorzet gemakkelijk binnenkoppen. Ajax kon weer overnieuw beginnen. Vijf minuten later was het drama helemaal compleet toen Pleguezuelo helemaal vrij kon inkoppen na een vrije trap van ex-Ajacied Cerny: 2-1…

Ajax werd moedelozer en dat werd onderstreept toen Bergwijn tegenover twee tegenstanders gefrustreerd opgaf. In de 65e minuut kwam PSV tegen AZ op een 0-1 voorsprong en daarmee was het lot bijna bezegeld: Europa League voetbal zou het worden voor Ajax.

Lucca kwam er 18 minuten voor tijd nog in…maar het zette geen zoden meer aan de dijk. Integendeel, Ajax verdedigde weer eens zwak, kreeg de bal niet weg na een actie van Cerny en hij schoot van buiten de 16 alsnog raak: 3-1. AZ scoorde de 1-1 en het was nog zenuwen lijden….voor de derde plek!! Simons scoorde weer in de zevende minuut van de blessuretijd 1-2. We moeten PSV dankbaar zijn. Kan het erger?

Een waardeloos Ajax in een van de slechtste seizoenen, zoals binnen als buiten het veld, die ik ooit heb meegemaakt. Dit kan niet zonder gevolgen blijven. Zeker niet voor Heitinga, die een zeer zwakke indruk maakt als trainer, maar helemaal voor sommige leden van de directie (Van der Sar!). Het kan volgend seizoen alleen maar beter gaan.

Aanvang: 14.30 uur – Scheidsrechter: Lindhout

Scoreverloop:

0-1, Tadic (31)

1-1, Ugalde (46)

2-1, Pleguezuelo (52)

3-1, Cerny (78)

FC Twente: Unnerstall; Brenet, Pröpper, Pleguezuelo (Hilgers/71), Smal (geel); Sadilek (geel), Vlap (Steijn/71), Zerrouki, Cerny (Salah-Eddine/90+1), Ugalde (Van Wolfswinkel/71), Misidjan (Brama/90+1).

Wissels FC Twente: El Maach, Tyton, Hilgers, Sampsted, Rots, Salah-Eddine, Kjølø, Brama, Steijn, Van Wolfswinkel, Cleonise.

Ajax: Rulli; Rensch, Timber (Bassey/ 86), Hato, Wijndal (Berghuis/72 (geel)); Álvarez, Bergwijn, Taylor (Lucca/72); Kudus, Brobbey (Klaassen/46), Tadic.

Wissels Ajax: Stekelenburg, Pasveer, Bassey, Klaassen, Lucca, Sánchez, Grillitsch, Berghuis, Baas, Rasmussen, Godts, Vos.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.