Weer winst na moeizame tweede helft: Ajax – Heerenveen 4-1

Interim John van ’t Schip had het elftal niet gewijzigd na de overwinning op FC Volendam. Dat betekende dus dat Martha weer de linksback was, ondanks dat Sosa fit genoeg was om op de bank plaats te nemen. Om 16.45 uur werd er onder leiding van scheidsrechter Van de Eijk afgetrapt in de weer volle Johan Cruijff Arena.

De eerste 15 minuten waren er geen kansen te noteren. Ajax had wel een licht veldoverwicht en ook verdedigend waren de Amsterdammers alerter dan in de wedstrijden onder Maurice Steijn. In de 18e minuut was het Heerenveen die de eerste grote kans mocht noteren. Van Amersfoort raakte de bal echter niet hard genoeg. Heerenveen was sterker dan Volendam zonder dat de ploeg Ajax echt deed wankelen. In de 25e minuut kwam Ajax door de niet bijster sterk spelende Bergwijn op voorsprong. Op randje buitenspel wist de aanvaller de assist van Berghuis te verzilveren: 1-0.

Ajax ging na de voorsprong beter spelen en had Heerenveen meer en meer onder controle. Dit leidde uiteindelijk tot de tweede goal voor Ajax. Van den Boomen zette in de 42e minuut prachtig voor en Brobbey, die sinds kort spitsentraining krijgt van Johnny Bosman, kopte hoog en hard de 2-0 binnen! Toch werd het nog 2-1 voor rust. Brouwers kopte uit het niets binnen.

Ajax kwam ongewijzigd de kleedkamer uit en incasseerde bijna direct een grote kans tegen. Ramaj redde echter prima. De Duitse keeper is goed bezig. De eerste zeven minuten na rust was Heerenveen met meer pit begonnen. Ajax had het even moeilijk. De ploeg herpakte zich weer iets maar het bleef oppassen met de Friezen. In de 58e minuut werd de weer zwak spelende Taylor gewisseld. Zijn vervanger was Vos. Het bleef spannend. Ajax ontsnapte op miraculeuze wijze aan de gelijkmaker in de 80e minuut: Heerenveen raakte van dichtbij de paal en de rebound werd bijna voor open goal gemist.

Maar als je de kansen mist…een oude voetbalwet. Berghuis kwam op vanaf het middenveld en schoot hard in. Noppert kreeg de bal niet onder controle en invaller Akpom, weer hij, was er als de kippen bij om de bal in te koppen: 3-1! Soms moet je het geluk mee hebben. Dat heeft Ajax nu. Alhoewel de winst niet onverdiend is te noemen. Ajax lijkt langzaam maar zeker uit het enorme dal te klimmen. Akpom maakte er nog een ietwat geflatteerde 4-1 eindstand van.

Aanvang: 16.45 uur – Scheidsrechter: Van de Eijk

Scoreverloop:

1-0, Bergwijn (25)

2-0, Brobbey (42)

2-1, Brouwers (45+1)

3-1, Akpom (84)

4-1, Akpom (90+2)

Ajax: Ramaj; Gaaei (Rensch/73), Šutalo, Hato, Martha (Sosa/83); Van den Boomen (geel), Taylor (Vos/58), Hlynsson (Akpom/73); Berghuis, Brobbey (Forbs/83), Bergwijn.

Wissels Ajax: Pasveer, C. Setford, Rensch, Akpom, Forbs, Medić, Mikautadze, Vos, Sosa, Ávila, Tahirović, Godts.

SC Heerenveen: Noppert; Köhlert, Bochniewicz, Van Beek, Braude (Ali/62); Olsson (geel) (Van Ee/83), Haye, Brouwers (webster/83); Sahraoui, Van Amersfoort (geel) (Karlsbakk/46), Nunnely (Witteveen/62).

Wissels SC Heerenveen: Hussein Ali, Bekkema, Hall, Nunumete, Karlsbakk, Tahiri, Webster, Witteveen, Van Ee, Van Ottele, Van der Hart.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.