Ajax Logo

Wie is Ajax-aankoop Daramy?

Ajax is al maanden op zoek naar de gewenste aanvaller. Een type “Brobbey” is iets wat nu nog ontbreekt in de selectie. Een speler die niet alleen snel en technisch begaafd is maar ook oog heeft voor diepte zonder bal. In deze speurtocht kwamen de Amsterdammers dankzij meesterscout John Steen Olsen uiteindelijk uit bij Mohamed Daramy van FC Kopenhagen.

Daramy is de zoon van migranten uit Sierra Leone en verkreeg – ondanks hij op 7 januari 2002 in Hvidovre het levenslicht zag – pas kort voor zijn achttiende verjaardag zijn Deense nationaliteit. Hierover is ook een vijfdelige documentaire te zien op het officiële Youtube-kanaal van FC Kopenhagen. Om er achter te komen of de Deense linksbuiten, die voor een bedrag van circa twaalf miljoen euro overkwam, het volgende pronkjuweel  van Erik ten Hag zijn selectie wordt sprak ik met Mike beter bekend als @futuro_footbal op Twitter die de Deense competitie op de voet volgt. Hij was de eerste persoon in Nederland die onder meer naamsbekendheid gaf aan Mohammed Kudus, Jeppe Kjaer en voormalig Ajax-target Kamaldeen Sulemana.

Ajax wilde een vervanger halen voor Brian Brobbey. Vind jij beide vergelijkbaar?

Nee. Daramy is veel technischer. De eerste aanname van Daramy is altijd goed, waar die van Brobbey eigenlijk altijd fout was, haha.

Ajax wilde een type Brobbey. Heeft Ajax dan eigenlijk een betere versie van Brobbey opgehaald?

“Ik denk dat Ajax met type Brobbey diepgang, snelheid en scorend vermogen bedoelde. Die drie eigenschappen heeft Daramy wel. Alleen lijken ze qua stijl niet op elkaar. Brobbey moet het bijvoorbeeld veel meer van zijn enorme fysiek hebben, waar Daramy het meer van zijn techniek en passeeracties moet hebben. Ze zijn beiden dus niet echt te vergelijken, dus je kan moeilijk zeggen wie beter is.

Als je hem moet vergelijken met een andere speler die voor het grote publiek bekend is? Met wie is hij dan te vergelijken?

Bergwijn, daar vind ik hem best veel op lijken.

Wat maakt Daramy een aanwinst voor Ajax?

Hij brengt iets wat Ajax nu nog niet heeft, vind ik. Tadic is de enige linksbuiten van niveau die we hebben, maar die is vooral goed in de bal en met zijn slimme positionering/passing. Daramy brengt hier de diepte en de goede 1 tegen 1 acties. Hij was met 58% succesrating qua dribbels de beste dribbelaar uit de Superligaen en met geslaagde dribbels in hoeveelheden nummer 2 van Superligaen. Dus ja, hij brengt diepte en 1 tegen 1 acties

Als jij hem moet spiegelen tegen de huidige aanvallers? Hoe hoog in de pikorde verwacht je dan dat hij staat?

Voor linksbuiten achter Tadic en Ten Hag zei steeds dat hij een extra aanvaller wilde die ook spits kon spelen, dus ik acht hem ook achter Haller als 2de spits. Als rechtsbuiten zou ik hem niet gaan gebruiken, daar vind ik hem net wat te beperkt.

Je omschrijft hem als een linksbuiten. Klopt het dat hij ook veel op de rechterkant heeft gespeeld?

Ja, Daramy kwam eigenlijk vanuit de jeugd als veelzijdige aanvaller, speelde in jeugd zowel rechts als linksbuiten, maar ook wel in de spits. Toen hij bij Kopenhagen 1 kwam was het eigenlijk dat hij mocht invallen als spits. Kopenhagen speelde destijds in een 442 systeem, dus viel hij vaak in als 2de spits. Het seizoen erop 19/20 werd hij veel serieuzer gebruikt. Robert Skov, de grote vedette, was vertrokken naar Hoffenheim. Hij kreeg vervolgens gewoon de kans om die plek over te nemen. Dus zo is hij als rechtsbuiten in zijn carrière begonnen. Dat heeft hij eigenlijk 2 seizoenen gedaan met wisselend succes. Sinds dit seizoen heeft hij gewoon zo’n hoog niveau dat hij het beste op de linksbuiten-positie kan spelen. Hij is veelzijdig maar als linksbuiten komt hij gewoon het best tot zijn recht.

Groeibriljant:

Het lijkt er dus op dat Ajax een groeibriljant in huis heeft gehaald. Het volgende pronkjuweel. Olsen zijn vrijbrief voor het aanbrengen van Scandinavisch aanstormend talent voor Marc Overmars blijft onbetwist. En de toekomst zal uitwijzen of Daramy de nieuwe ster van dit Ajax zal worden.

Bron:
Ajaxinside.nl

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Nick Kallenbach

Nick Kallenbach

Nick is redacteur bij Ajaxinside.nl en volgt de club op de voet: "Ik geloof in het huidige beleid en visie van Ajax."