Zwarte dag: zeer zwak Ajax weggespeeld en wedstrijd gestaakt

Ajax begon De Klassieker in de Johan Cruijff Arena met twee wijzigingen ten opzichte van de wedstrijd tegen Marseille. Tahirovic werd gepasseerd ten koste van Silvano Vos. Bergwijn stond ook niet aan de aftrap vanwege een ontstoken verstandskies. Middenvelder Van den Boomen was zijn vervanger waardoor trainer Steijn weer op vier posities van speler veranderde. Vastigheid in een team krijg je zo niet. 

Ajax begon met hoop, maar de eerste de beste tegenaanval was het alweer raak. Gaaei liet zich kinderlijk eenvoudig opzij zetten, Feyenoord-spits Giménez liep uit de rug van Sutalo en de Mexicaan zette de Rotterdamse ploeg met een hard schot eenvoudig op voorsprong: 0-1. Na 13 minuten had Ajax de eerste kans te pakken, maar Wellenreuther pakte het goede schot van Berghuis goed. Even later kreeg Forbs het op de heupen en de Portugees schoot de bal net langs het doel. Ajax kwam er zo nu en dan toch doorheen, maar jammer van de wankele defensie. En jahoor, daar was de 0-2. Het was weer Gaaei die de bal in de voeten schoof van een Feyenoorder en weer Giménez profiteerde. Met zo’n defensie kun je scoren wat je wilt, maar winnen doe je zo nooit meer. Na een half uur werd Gaaei uit zijn lijden verlost. De evenmin onomstreden Rensch was zijn vervanger.

Het werd erger en erger. Ajax kreeg een corner, het afstandsschot van Sosa werd geblokt en Feyenoord kon in een (belachelijke!) overtalsituatie richting het doel van Gorter. Weer Giménez legt de bal voor op Igor Paixao. De spits zorgt voor de 0-3. Voor Taylor wordt het allemaal teveel en de middenvelder van Ajax gaat vol op de voet staan van Hancko en wordt daarvoor bestraft met een gele kaart. Even later werd de wedstrijd weer gestaakt. Na een bekertje op het veld waren het nu vuurwerkgooiers. Gözübüyuk staakte voor de tweede keer de wedstrijd. Na een kwartier kwamen de spelers weer op het veld en begonnen ze aan de warming-up. Om 15:29 werd de wedstrijd hervat. Nog een keer onregelmatigheden op de tribune en de wedstrijd zou definitief gestaakt worden.

De ruststand was en bleef 0-3. Een crisis op alle fronten binnen Ajax. Zo erg en extreem heb ik het nooit meegemaakt. Zelfs niet in 1988/89, 1999/2000 of 2009/10.

Begin tweede helft kwam Salah-Eddine in het veld voor linksback Sosa. Maar na tien minuten werd het duel definitief gestaakt na weer vuurwerk op het veld. Het einde van een zwarte dag, zowel op het veld als naast het veld.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.