Ajax nog altijd los zand, maar toch 1-1 gelijk tegen AEK Athene

Het nog altijd met de vorm worstelende Ajax nam het vanavond in Griekenland op tegen AEK Athene. Dat deden de Amsterdammers zonder de geschorste Vos. Zijn vervanger op het middenveld was Tahirovic. Verder was het team hetzelfde dat aantrad tegen RKC Waalwijk. Ajax speelde de eerste wedstrijd in de Europa League thuis gelijk tegen Marseille. Een winst zou dus welkom zijn.

Na de beginfase was het aftasten en in de 12e minuut was het Ajax die de eerste grote kans noteerde. Via de ingooi van Rensch kwam de bal bij Brobbey die deze weer doorgaf aan Forbs. De Portugees schoot net te zwak in en de keeper redde op gelukkige wijze. Brobbey kreeg net binnen de 20 minuten de tweede kans maar Stankovic redde deze keer eenvoudig. In de 30e minuut kreeg Ajax een terechte penalty. Na weer een uitbraak werd Bergwijn pootje gelicht. De aanvoerder nam de strafschop zelf en beloonde Ajax met de terechte 0-1 voorsprong. AEK kreeg minuten later nog een kans maar het schot van Pineda werd gekeerd door Gorter. In de rebound was Sidibé te onrustig en de Fransman schoot wild over.

Brobbey speelde sterk en Vida (de Knipoog Kroaat) ontving een gele kaart na vasthouden van de centrumspits. Bergwijn had vlak daarna een kans, maar  Stankovic had geen problemen met zijn schot. Afleggen op Taylor was een betere optie geweest. Even later was het Berghuis die werd bediend door Forbs en vanaf 20 meter knalde de routinier op het Griekse goal, maar keeper Stankovic bracht weer redding. AEK Athene deed meerdere pogingen om de gelijkmaker net voor rust te forceren. Na een gevaarlijke corner is het gevaar geweken en Ajax haalde de rust met een 0-1 voorsprong.

Na rust had AEK wat speldenprikjes maar het was Bergwijn die in kansrijke positie kwam en de bal meegaf aan Berghuis. De voorzet van de linkspoot wordt net onderschept door AEK Athene voordat Brobbey de bal kon binnenschuiven. Ajax bleef gevaarlijk uitbreken, maar Berghuis mikte van buiten het strafschopgebied net te hoog. Ondertussen had Ajax ook al twee gele kaarten ontvangen in de tweede helft: Brobbey na protesteren en Sutalo na een te hoog inkomend been.

In de 66e minuut was AEK twee keer gevaarlijk; Gorter bracht redding op een lastig schot van Gaćinović in de linkerhoek. Daarna werd er nog een schot geblokt door meerdere Ajax-verdedigers. AEK wisselde daarop drie spelers en weer werd Ajax gevaarlijk in de tegenstoot. Wederom was het Berghuis die in kansrijke positie kwam, maar hij kon de pass van Bergwijn niet verwerken tot een tweede goal. In de 73e minuut werd de moegestreden Brobbey vervangen door Akpom. Vrijwel direct daarna werd het gelijk. Uit een corner kopte uitgerekend Vida de 1-1 binnen.

AEK was niet echt sterk maar toch wist de Griekse ploeg meer dan 20 schoten af te lossen op het doel van Gorter. Veel teveel en een teken dat Ajax nog steeds geen team is. Steijn bracht zeven minuten voor tijd Van Axel Dongen en Van den Boomen binnen de lijnen voor Forbs en Tahirovic. Ajax bleef verdedigend gaten laten vallen en Jonsson mist een enorme kans maar door goed optreden van Gorter werd de 2-1 voorkomen. Direct daarna brak Bergwijn uit, maar de captain werd gevloerd. De vrije trap werd in de muur geschopt. Met nog 5 van de 6 minuten blessuretijd kon het nog alle kanten opgaan. Het bleef 1-1. Je ziet duidelijk dat er talent is maar geen vastigheden en met het uiteindelijke gelijkspel mocht Ajax tevreden zijn.

Aanvang: 18.45 uur – Scheidsrechter: Jug

Scoreverloop:

0-1, Bergwijn (30, p.)

1-1, Vida (74)

AEK Athene: Stankovic; Sidibé (Rota/67), Vida (geel), Moukoudi, Hajisafi (Eliasson/74); Szymański, Amrabat, Pineda (geel) (Jönsson/67), Gaćinović (Mohammadi/79); Ponce (Mantalos/67), Araujo (geel).

Wissels AEK Athene: Athanasiadis, Theocharis, Mohammadi, Rota, Mitoglou, Jonsson, Mantalos, Galanopoulos, Eliasson, Pizarro.

Ajax: Gorter; Rensch, Šutalo (geel), Ávila, Hato; Tahirović (Van den Boomen/83), Taylor, Berghuis; Forbs (Van Axel Dongen/83), Brobbey (geel) (Akpom/73), Bergwijn.

Wissels Ajax: Pasveer, Ramaj, Gaaei, Akpom, Salah-Eddine, Medić, Mikautadze, Van den Boomen, Sosa, Van Axel Dongen, Hlynsson, Godts.

Bron:

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Toby Verweij

Toby Verweij

Oprichter en beheerder van Ajaxtotaal.nl/forum. Tevens redacteur op Ajaxinside.nl.