Column: De puinhopen van wit-rood-wit

Geschreven door Richard Suavimani – Uitgave: 19 november 2010 20:54 – Bron: Ajaxinside.nl

Met Jol heeft Ajax in de zomer van 2009 een sterke trainer binnengehaald met internationale ervaring, die bewezen succesvol was in het opbouwen van teams, getuige zijn prestaties bij RKC Waalwijk, Tottenham Hotspur en Hamburgers SV. Op zich niet mis met zijn aanstelling, zo lijkt het. Maar is het wel conform het inmiddels beroemde rapport Coronel?

Laten we eens een kijkje nemen naar een aantal punten uit het rapport. Eén van de aanbevelingen was dat er gekozen moest worden voor een helder model ten aanzien van de dagelijkse leiding van de club. Volgens optie 1 moet er sprake zijn van een sterke Technisch Directeur met ruime verantwoordelijkheden en bevoegdheden die de baas is van een goede trainer. Deze trainer is uitsluitend verantwoordelijk voor de training, coaching, opstelling en tactiek van het eerste elftal. In dit model geeft de Technisch Directeur leiding aan de gehele betaald voetbal afdeling en bepaalt hij alle voetbaltechnische aanstellingen. Aangezien wij momenteel niet beschikken over een Technisch Directeur, kan mijns inziens zonder hier diep op in te gaan worden vastgesteld dat er van deze variant geen sprake is.

Volgens optie 2 moet er sprake zijn van een sterke trainer met bewezen managementkwaliteiten die leiding geeft aan de gehele betaald voetbal afdeling waaronder een hoofd scouting (model Louis van Gaal 1991-1997). In dit model dient de Algemeen Directeur een voetbalachtergrond te hebben. In die zin kun je de huidige situatie beschouwen als waar Jol als sterke trainer leiding geeft aan de hele voetbalorganisatie, waarbij hij hoofd scouting Hans van der Zee aanstuurt, en verantwoording aflegd aan Algemeen Directeur Rick van den Boog, die een voetbal achtergrond heeft. Maar sinds wanneer heb je een voetbal achtergrond als je ooit wat wedstrijdjes in het tweede van Ajax hebt gespeeld? Betekend dit dat Amrabat, Elia en Lens in de toekomst ook voor deze positie in aanmerking komen? Nee, zonder gekheid, het rapport bedoeld hier natuurlijk een gelouterde voetbalman als Beenhakker of Van Gaal, niet een mannetje uit het bedrijfsleven die een blauwe maandag bij de reserves rondhuppelde. Dit is echter niet het enige. Volgens het rapport zou Jol onze opperscout Hans van der Zee dus ook aan moeten sturen. Maar doet hij dit wel? Welke spelers worden er dan gescout? Liever gebruikt Jol zijn zaakwaarnemer om allerlei spelers waarmee hij vroeger al werkte, en die bij hun huidige club op een zijspoor zijn geraakt, binnen te halen om de ploeg te ‘versterken’.

Het is al langer bekend dat de zaakwaarnemer van Jol de weledele heer Mino Raiola is. Ook bekend is dat hij sinds de komst van Jol ons Atouba, Kerlon, Pantelic, Mido en Tainio bracht. Maar wie is deze man eigenlijk? Hebben wij niet al een duister verleden met hem? Was hij niet de man die een vertrek van Zlatan Ibrahimovic een uur voor de transferdeadline forceerde door middel van chantage, waardoor Ajax geen tijd meer had om een vervanger aan te trekken? Was hij ook niet de man die systematisch de contractonderhandelingen met Maxwell en Grygera torpedeerde, zodat ze transfervrije naar het buitenland konden vertrekken en hij een flinke tekenpremie ontving? Was hij niet de man die Mido in zijn eerste periode het hoofd op hol bracht, zodat hij voor een zacht prijsje mocht vertrekken? Deze man is onze Lemic, al brengt hij momenteel heel wat mindere spelers mee. Op basis van het verleden had hij geen voet meer in de Arena mogen zetten en het is me dan ook een raadsel waarom Ajax opnieuw met hem in zee is gegaan.

Resultaat van het binnenhalen van Jol en zijn zaakwaarnemer is dus per saldo dat de scouting nauwelijks meer fungeert, omdat elk scoutingrapport door Martin Jol in de prullenbak word gegooid. Bovendien staan de aankopen van Jol de jeugd in de weg. De manier waarop hij wenst om te gaan met talentvolle spelers als Daley Blind, Toby Alderweireld, Roly Bonevacia en Florian Jozefzoon is gewoonweg schandalig. Geen enkele jeugdspelers krijgt nog een echte kans, en als Jol ze al gebruikt, dan zet hij ze zoals Christian Eriksen en Vurnon Anita op een totaal verkeerde plek neer. Want zeg nu zelf, rechtspoten horen toch niet op links te spelen? Feit is dus dat Martin Jol systematisch onze jeugd de vernieling in lijkt te willen helpen met zijn versterkingen en keuzes. En dit terwijl het rapport Coronel toch echt zegt dat de jeugd de basis van de club vormt en ten alle tijden jeugd voor breedte aankopen hoort te gaan.

Maar daar houdt het nog allemaal niet op. Onder Jol zijn Albert van den Dussen en Bryan Roy aangesteld als respectievelijk trainer en assistent van Jong Ajax. Saillant detail is dat Albert van den Dussen onder Jol stage heeft gelopen bij RKC en dat hij voor zijn komst naar Ajax net op non-actief was gezet door hoofdklasser Haaglandia. Niet goed genoeg voor Haaglandia, maar wel voor Jong Ajax? Vervolgens werd Bryan Roy, die niet genoeg was als jeugdtrainer en om die reden door Ajax werd ontslagen, doodleuk door Jol als assisstent neergezet bij Jong Ajax. Resultaat van dit fraaie stukje wanbeleid? Oordeelt u zelf:

Jong Ajax – Jong ADO Den Haag 1-3 (0-2)
Jong Helmond Sport – Jong Ajax 3-2 (3-1)
Jong Ajax – Jong Heracles Almelo 3-0 (2-0)
Jong Vitesse/AGOVV – Jong Ajax 4-0 (3-0)
Jong Ajax – Jong De Graafschap 5-0 (1-0)
Jong Feyenoord/Excelsior – Jong Ajax 3-1 (2-0)
Jong Ajax – Jong FC Groningen 2-1 (0-1)
Jong PSV – Jong Ajax 2-1 (1-0)
Jong Heerenveen/Emmen – Jong Ajax 5-2 (2-0)
Jong Ajax – Jong Sparta Rotterdam 4-0 (2-0)
Jong NEC – Jong Ajax 1-1 (1-1)
Jong Feyenoord/Excelsior – Jong Ajax (B) 3-1 (2-1)

Jong Ajax staat op de dag van schrijven van deze column dus 11e van de 14 teams en heeft uit 11 wedstrijden slechts 13 punten verzameld met een doelgemiddelde van 22 voor en 22 tegen. Ook in de beker is men bij de eerste de beste wedstrijd al uitgeschakeld. En vervolgens wordt dit door Jol opgevoerd als excuus om maar geen spelers uit het 2e elftal een kans te geven. Terwijl hij zelf voor de huidige situatie verantwoordelijk is! Niet alleen als de man die de hele voetbalorganisatie aanstuurt, maar ook als degene die de aanstellingen voor zijn rekening nam. Maar het lijkt hem allemaal wel goed uit te komen. Zou hij een situatie hebben gecreëerd waarin hij de jeugd bewust buiten spel heeft gezet ten bate van zijn eigen aankopen? Of gaat deze columnist dan te ver met deze bewering? Laten we het erop houden dat onze Martin de schijn tegen begint te krijgen.

Dit alles overziend rijst bij mij de twijfel over welke zaken van het Rapport Coronel dan eigenlijk volgens de man in kwestie zelf goed zijn doorgevoerd. Zowel op het gebied van de jeugdopleiding als dat van scouting en transferbeleid legt men alle aanbevelingen naast zich neer en vervalt men in de oude fouten die juist door het rapport werden benoemd als debet aan de situatie in 2008! Het enige waar men tot nu toe in slaagt is het handhaven van de continuïteit ten aanzien van de verschillende bestuurlijke posities binnen de club. Juist op een moment waarop dit niet zou moeten door het falen van personen als Jol, Van den Boog, Van der Aat en Slop wordt er op dit punt wél naar het rapport verwezen. Daarnaast is men een eind op weg met het saneren van de begrotingstekorten. Zo bezien krijgt de titel van het Rapport Coronel, “Ajax, de weg naar winst”, toch ineens een hele andere betekenis en geeft het misschien wel aan waar de wérkelijke prioriteit van de huidige beleidsbepalers ligt…
 

Forum: Ajax: Seizoen 2023/24
Log in met Facebook en/of Twitter en praat direct mee! Klik hier!

Deel dit artikel:
WhatsApp
Facebook
Twitter
Geschreven door:
Picture of Peter van Remmen

Peter van Remmen

Mede-oprichter van Ajaxinside.nl. Ajacied sinds ik mij kan heugen, stond in 1996 als klein jochie al op het Leidseplein. Naast beheerder ook de hoofdredacteur van Ajaxinside.nl.