Geschreven door Tim Zomerdijk – Uitgave: 13 juli 2016 14:43 – Bron: Ajaxinside.nl

Nadat Frank de Boer zijn contract bij Ajax ontbond, werd de langstzittende Ajax-trainer van de afgelopen decennia opgevolgd door Peter Bosz. Na een fabelachtige start van De Boer als trainer bij Ajax ging het zowel met de resultaten als met het attractieve voetbal bergafwaarts. Met de komst van Bosz is de verwachting echter dat dit ‘duo’ hoge pieken zal gaan bereiken.

Bosz heeft bij onder andere Heracles Almelo en Vitesse laten zien dat de resultaten niet lijden onder het aanvallende voetbal. Sterker nog, het aanvallende voetbal werd als middel gebruikt om goede resultaten te bewerkstelligen. Een visie waar uitspraken van Johan Cruijff als ‘als je niet schiet kun je niet scoren’ of ‘als wij de bal hebben kunnen hun niet scoren’ naadloos op aansluiten.

Ook Louis van Gaal staat in het woordenboek van Bosz. In de voetbalcarrière van de middenvelder was de oud-Feyenoorder regelmatig op Amsterdams grondgebied te vinden om de trainingsmethodes van Van Gaal te bewonderen. Een leermethode waar ook Ajax wel oren naar heeft, blijkt uit het aantrekken van Bosz als een van de meest ervaren, actieve eredivisiecoaches van dit moment.

Dat Bosz de man is die door middel van de theorie van Cruijff in de praktijk hoge pieken kan bereiken bij Ajax lijkt een gegeven. Toch blijft het oppassen, want ‘de bal is rond’.